Dışişleri belgesiyle akaryakıt vurgunu

Büyükelçiliklere yapılan vergisiz diplomatik akaryakıt satışlarında yapılan vurgunun ilginç ayrıntıları ortaya çıktı.

Dışişleri belgesiyle akaryakıt vurgunu

Vurguncular, vergisiz akaryakıt alabilmek için Dışişleri Bakanlığı'na aynı evrakın sahtesini verip daha fazla muafiyet belgesi aldı. Kaçağı önlemek için EPDK-Dışişleri ve büyükelçilikler, diplomatik satış miktarı ve evrakları karşılaştıracak.

Benzin ve motorin türü akaryakıt ürünlerinden dünyanın en yüksek Vergisini (ÖTV, KDV) alan ülkeler arasında Türkiye, listenin ilk sıralarında yer alıyor. Bunu iyi bilen akaryakıt kaçakçıları, sürekli yeni yöntemler geliştiriyor. Kaçakçıların son yöntemi, Türkiye'deki yabancı büyükelçiliklerin akaryakıt alımları üzerinden (diplomatik akaryakıt satışları) vurgun yapmak oldu. Geçen yıl ortaya çıkan vurgunda yakalananlarla ilgili yasal işlem yapılırken yeni tamamlanan inceleme sonucunda ilginç ayrıntılar ortaya çıktı. Mevzuat gereği elçilikler kullandıkları akaryakıtı Dışişleri'nden alınan muafiyet yazısıyla vergisiz temin ediyor. Ancak bazı dağıtım şirketlerinin muafiyet yazısı başvuruları anormal düzeyde artınca Enerji ve Dışişleri yönetimleri inceleme başlattı. İnceleme sonucunda büyükelçiliklere satış için alınan yazıların sahteleriyle de başvuru yapılmış. Enerji ve Dışişleri yönetimleri, diplomatik akaryakıt vurgununu önlemek için yeni yöntemler uygulamaya koydu. Buna göre artık dağıtım şirketlerinin diplomatik satış belgeleri EPDK, Dışişleri ve büyükelçilik üçgeninde anlık kontrol edilecek. EPDK, konuyla ilgili resmi bilgilendirme yapmadı.

Son vurgun yöntemi geçen yıl bir akaryakıt dağıtım şirketinin ABD Büyükelçiliği'ne "diplomatik muafiyet" kapsamında ÖTV'siz yakıt vermiş gibi göstererek, "açığa" faturalar kesmesiyle ortaya çıktı. Elçilikler adına akaryakıt alıyormuş gibi işlem yapan şirket, ÖTV farkından binlerce liralık "haksız kazanç" sağladı. EPDK, kayıtlar üzerinden şirketi tespit etti ve şirketin lisansı iptal edildi. Ancak Kurul, soruşturmayı genişleterek diplomatik satışları geniş çaplı incelemeye almıştı. Halen Türkiye'de 1 litre benzinden 2,1765 TL, motorinden ise 1,5945 ÖTV alınıyor. Ayrıca her iki üründe de yüzde 18 KDV var.

Vurgun, üçlü denetim sistemiyle önlenecek

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), ABD'nin Ankara Büyükelçiliği üzerinden yapılan akaryakıttaki milyonlarca liralık "diplomatik vurgunu" önlemek için üçlü denetim sistemine geçti. Enerji ve Dışişleri yönetimi kaynaklarından alınan bilgiye göre yeni çalışmaya göre, EPDK-Dışişleri ve büyükelçiliklerin işbirliğiyle diplomatik akaryakıt satışlarında suistimali önlemek için daha hassas davranılacak. Yeni önlemleri şöyle: Dışişleri Bakanlığı, Ankara'daki büyükelçiler için ÖTV'siz olarak sağlanacak akaryakıt miktarına ilişkin muafiyet belgelerini düzenli aralıklarla EPDK ile paylaşacak. Büyükelçilikler, 3'er aylık dönemler halinde satın aldıkları akaryakıt miktarı ve bu işleme ilişkin tarihleri EPDK'ya bildirecek. Dağıtım şirketleri, büyükelçiliklere verdikleri akaryakıtla ilgili bilgileri her ay EPDK'ya gönderecek.

ZAMAN
<< Önceki Haber Dışişleri belgesiyle akaryakıt vurgunu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER