Dış borç aldı başını gitti

AKP hükümeti, Türkiye’nin IMF borcunu sıfırlamakla övünürken, aslında bu borcun, farklı yabancı kurumlardan alınan kaynaklarla kapatıldığı ortaya çıktı. Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası gibi kurumlardan kullanılan finansmanla birlikte Türkiye’nin dış borcu 403 milyar doları geçti.

Dış borç aldı başını gitti

IMF'ye 3 yıldır 5 milyar dolar borç vereceği dile getirilen Türkiye, yurt dışından borçlanmaya devam ediyor. AKP hükümeti iktidara geldiğinde 129 milyar dolar olan Türkiye'nin dış borcu şimdi 403 milyar doları geçti. Türkiye'nin IMF'ye olan borçlarını da yurt dışından sağladığı kredilerle ödediği ortaya çıktı.


AYB'DEN KREDİ ALINDI

Türkiye, yurt dışından kaynak arayışlarını sürdürüyor. Avrupa Yatırım Bankası 2016 yılı için Türkiye'ye 2,5 milyar euro kredi verecek. Avrupa Yatırım Bankası geçen yıl da Türkiye'ye 2,3 milyar euro finansman sağlamıştı. Bu finansmanın yaklaşık yüzde 40'ı küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ), yüzde 25'i kamu altyapı, enerji çevre projelerine ayrılırken, geri kalanı ise şirketlere, özel sermaye fonlarına ve İller Bankası üzerinden veya doğrudan yerel yönetimlere kullandırıldı.


DÜNYA BANKASI'NDAN 10 MİLYAR DOLAR

Türkiye, Avrupa Yatırım Bankası gibi Dünya Bankası'ndan da kredi alıyor. 2012-2016 dönemini kapsayan son Dünya Bankası-Türkiye Ülke İşbirliği Stratejisi kapsamında 10 milyar dolar düzeyinde bir finansman sağlanması öngörülüyor. Dünya Bankası'ndan 2012-2015 döneminde 9,2 milyar dolar finansman sağlandı. Türkiye geri ödenmemiş kredi bakiyesi itibariyle Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası'nın (IBRD) altıncı en büyük müşterisi konumunda. Türkiye, yaklaşık 4,3 milyar dolarlık portföyü ile Uluslararası Finans Kurumu'nun ülkeler bazındaki risk toplamı bakımından üçüncü sırada yer alıyor.


DEVLETLERE BORÇ 25 MİLYAR DOLAR

IMF'ye şu anda borç sıfır ancak Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası gibi kuruluşlara borç tutarı 2016 nisan sonu itibariyle 15 milyar 997 milyon dolar. Devletin başka devlet kuruluşlarından kullandığı toplam kredi borcu ise nisan sonu 24 milyar 446 milyon dolar.

MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, Türkiye'nin toplam dış borcunun 403 milyar doları geçtiğini söyledi. Hükümetin “IMF'ye borç ödedik, borcumuz yok” söylemini eleştiren Usta, “IMF'ye ödediğimiz borcu kendi gelirimizden değil, Londra piyasasından, Tokyo piyasasından, Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası'ndan borçlanıp ödedik. Diğer türlü bizim kendi gelirimizle ödemiş olsaydık dış borcumuzun azalmış olması lazımdı.” dedi.


TAŞIMIZI TOPRAĞIMIZI SATTIK

Usta, dış borçların AKP döneminde yaklaşık 273 milyar dolar arttığının altını çizdi. AKP döneminde Türkiye'nin 468 milyar dolar cari açık verdiğini hatırlatan Usta, şunları söyledi:  “Yani bizim dengelerimiz 468 milyar açık verdi. 468 milyar biz yabancıların kaynağını kullandık. Ya bunun karşılığında malımızı, mülkümüzü, taşımızı, toprağımızı sattık. Bu dönemde 30 milyar dolarlık gayrimenkul satışı var, tesis satışları var ayrıca. Gıda sektöründeki, tesisleri enerji tesislerini sattık. Bankalarımızı sattık. Onun haricinde de yaklaşık 273 milyar dolar da borcumuz arttı.” 


BU KADAR KAYNAK GİRDİ AMA VATANDAŞA YANSIMADI

AKP döneminde Türkiye'ye özelleştirmelerle birlikte 300 milyar doların üzerinde net kaynak girişi olduğunu vurgulayan Öztrak, şöyle devam etti:  “Ülkeye 300 milyar kaynak girmiş. Ülkenin Merkez Bankası'nın kasasında 26 milyar dolar para var. Bu kadar borç alınmış, bu kadar borç alınınca vatandaşın gelirinin artması lazım. 2007 yılında kişi başına düşen milli gelir 9 bin 247 dolar. 

2015'te bu rakam 9 bin 261 dolar. Nerede bu alınan paralar? Turizm sıkıntıda, demir-çelik sıkıntıda, gıda ve tekstilde iflas ertelemeler artıyor. İşten çıkarmalar arttı. İşsizlik çift hanelere geldi yerleşti. Her 5 kişiden biri işsiz. 2002'de dünya sıralamasında ekonomi olarak ne isek şimdi de aynıyız.” 


BÖYLE GİDERSE TEKRAR IMF'NİN KAPISINI ÇALACAKLAR

MHP Milletvekili Erhan Usta, IMF'den en yüksek borcu AKP hükümetinin aldığını hatırlattı. En uzun programı da AKP Hükümeti'nin uyguladığını ifade etti. Usta, IMF ile kesintisiz 5,5 yıl program yürüten başka bir Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olmadığını dile getirdi. Şu an dünyada negatif faizin olduğu bir ortamda Türkiye'nin yüzde 10 civarında faiz vererek kredi bulabildiğini belirten Usta, “Para girişi olduğu için IMF'ye şu an ihtiyaç yok. Ama eninde sonunda bu ekonomi toslar ve bir IMF programına gider” dedi.


NEREYE GİTTİ BU PARALAR?

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak ise Türkiye'nin IMF'ye 23.5 milyar dolar ödediğini hatırlatarak, “AKP döneminde 57 milyar dolar özelleştirme yaptı. Aynı dönemde Türkiye'nin dış borcu 129 milyar dolardan 403 milyar dolara çıktı. Türkiye'ye AKP döneminde özelleştirme dahil 300 milyara yakın dış kaynak geldi. Şu anda Merkez Bankası'nda 26 milyar dolar net rezerv var. Nereye gitti bu paralar? IMF'ye borç ödedik diyenler önce bu paranın nereye gittiğini izah edecek” diye sordu.



<< Önceki Haber Dış borç aldı başını gitti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER