Dil ve Kültür Olimpiyatları'na Almanya'da muhteşem final


13. Uluslararası Dil ve Kültür Olimpiyatları Almanya'nın Dortmund şehrinde muhteşem finalle son buldu. Dünyanın dört bir yanından gelen Türkçe'nin çocukları, sergiledikleri performanslarla Türk, Alman ve farklı milletlerden davetlilerin takdirini kazandı. 13. Uluslararası Dil ve Kültür Olimpiyatları Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Bilim ve Araştırma Bakanlığı'nın himayesinde gerçekleşti.

13. Uluslararası Dil ve Kültür Olimpiyatları, Almanya'nın Dortmund kentindeki 10 bin kişilik Westfallenhalle Salonu'nda gerçekleşti. 'Dünyanın renkleri' sloganıyla düzenlenen ve dört kıtadaki 46 ülkede bulunan Türk okulları içinde dereceye giren 360 öğrencinin oluşturduğu 'Sevgi Korosu'nun' gerçekleştirdiği şölen, Almanya'da da gönülleri fethetti.

13. Uluslararası Dil ve Kültür Olimpiyatları, Almanya'nın en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Bilim ve Araştırma Bakanlığı himayesinde gerçekleşti. Olimpiyatlarda bu yıl verilmeye başlanan 'Kültürel Köprüler Kuranlar Ödülü'ne ise iki kez Almanya Cumhurbaşkanlığı'na aday gösterilen Alman bilim kadını Prof. Dr. Gesine Schwan layık görüldü.

10 bine yakın insanın doldurduğu, Türk ve Alman bayraklarının sallandığı salondaki coşku görülmeye değerdi.
Samanyolu Avrupa başta olmak üzere dört televizyon kanalının canlı olarak yayınladığı final programının sunuculuğunu Kemal Gülen ve Alman öğrenci Irma Kern yaptı. Dünyanın dört bir yanından önemli başkentleri temsil eden figürler eşliğindeki açılış seramonisi, salondakileri coşturdu. Moderatör Kemal Gülen, "İnşallah Almanya'dan yükselen bu ses, dört kıtada yankılanacak." diye konuştu.

20 ÜLKEDE 50 FESTİVAL

Burada bir konuşma yapan Uluslararası Türkçe Derneği Başkanı, Dil ve Kültür Olimpiyatları Genel Koordinatörü Dr. Ali Ursavaş, olimpiyat festivallerinin bu yıl 20 ülkedeki 50 sahnede gerçekleştiğini belirtti. Ursavaş, "150 ülkedeki onbinlerce öğrenci içinden 2 bin 500'ü olimpiyat çalışmalarında yer aldı. Dünyanın renkleri ümit veriyor, gönüllere huzur veriyor. Sevgili öğrenciler biliyorsunuz; en güzel performans sizin sevgi diliniz, hal diliniz, duruşunuzdur. Sizin her hal ve duruşunuz, bütün insanlığı sevgi ve şefkate, dostça yaşamaya davet ediyor. Ne mutlu size" dedi. Olimpiyatların gerçekleşmesi için imkânlarını seferber eden Alman yetkililere de teşekkür eden Dr. Ursavaş, "Almanya'daki bu sahneden yayılan ışıkların tüm dünyayı ve özellikle de Türkiye'nin ufkunu aydınlatmasını temenni ediyoruz" dedi.

BAKAN SCHULZE: BARIŞ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR İŞ YAPIYORSUNUZ

KRV Eyaleti Bilim, Araştırma ve İnovasyon Bakanı Svenja Schulze (SPD) konuşmasına salondakileri Türkçe "iyi akşamlar" başta olmak üzere çok dilli selamlayarak başladı. Bakan, "Bu harika kültür festivali için size teşekkür ediyorum. Sizler burada insanlarla tanışıyor, insanlarla anlaşmayı, kendinizi açmayı, kardeş ve dost olmayı öğreniyorsunuz. Hepiniz bugün barış içinde birlikte yaşam için çok önemli bir iş yapıyorsunuz." dedi.

Barışın temelinin tam da tanışmak, anlamak, birbiriyle konuşmak olduğuna dikkat çeken Bakan, "Bu tanışmayı geliştirmek sürekli gayret gerektiren bir şeydir. Bunun için çocukluktan başlamak gerek. Burada bir ortaklık, birliktelik duygusu geliştiriliyor." dedi. Bakan konuşmasına Almanca ve Türkçe "Teşekkürler" diyerek bitirdi.

ALMANYA'DA IRKÇILIK VE İSLAM DÜŞMANLIĞINA YER YOKTUR

Sosyal Demokrat Partili (SPD) eski Bakan Franz Müntefering'in eşi, Türk-Alman Parlamenterler Birliği Başkanı, Federal milletvekili Michelle Müntefering ise, Türkçe "Sayın konuklar" dedikten sonra öğrencilere "Merhaba çocuklar" diye seslendi. Müntefering, "Hepinizi şimdiden kazanmış olarak görüyorum. Birbirini anlamak, demokratik ve barış içinde bir toplumu garanti ediyor." dedi.

Milletvekili, "Siz burada kültürel paylaşım yapıyorsunuz. Dışlama, ırkçılık, İslam düşmanlığının bu toplumda hiç bir yeri yoktur. Ruhr bölgesinde çeşitlilik çok kültürlülükle gelişmiştir. Festival için daha iyi yer bulamazdınız. İster Hıristiyan, ister Müslüman, ister ateist olalım, hepimiz diyoruz ki; Almanya'da ırkçılık bir daha asla yer bulamamalı." dedi.

FİKRİNİZİ SÖYLEYİN, YÖNETİMİ KİME VERDİĞİNİZİ İYİ DÜŞÜNÜN

Almanya'da Türkiye'deki gelişmelerin tartışıldığını hatırlatan Müntefering, "Almanya'nın Türkiye'yi tartışması iç işlerine karışmak değil ilgi duymaktır. Almanya ile Türkiye arasındaki dostluk iki ülkenin kendisinden de eskilere dayanır. Bir Alman milletvekili olarak size önerim, sorumluluk alın, iyi düşünün ve iyi bakın, kime güç, yönetim veriyorsunuz? Demokrasiyi güçlendirin, fikrinizi söyleyin, katılımcı olun" dedi. Milletvekili Müntefering, geleceğin büyükleri olacak çocukların farklı dilleri bilmesi, kültürleri tanımasının ne kadar önemli olduğuna da vurgu yaptı. Müntefering konuşmasını Türkçe olarak "Teşekkür, iyi akşamlar" diyerek bitirdi.

KARŞILIKLI ANLAYIŞI GELİŞTİRDİĞİNİZ İÇİN KALPTEN TEŞEKKÜRLER

Festivalde eyaleti milletvekili Ina Scharrenbach de (CDU) bir konuşma yaptı. Konuşmasına Türkçe olarak, "Hoşgeldiniz dünyanın renkleri" diyerek başlayan Scharrenbach, "Bugün Dil ve Kültür Olimpiyatları'nın finalini burada kutluyoruz. Farklı kültür ve diller kardeşçe buluşuyor. Sizler karşılıklı anlayışı geliştiriyorsunuz. Bunun için kalpten teşekkür ediyorum." dedi. "Dil ve kültürünüzle sizler, Almanya ve KRV eyaletimizde zenginleştiricisiniz. Olimpiyata en küçük bir katkısı bile olana teşekkür ederim" diyen milletvekili Scharrenbach konuşmasını "Çok teşekkür ederim" diyerek bitirdi.

Konuşmalardan sonra 'Evren ve Sevgi' konulu bir sinevizyon izlendi. Ardından 46 ülkeden gelen 'sevgi çocukları', aralarında Türkçe eserlerin de olduğu, kendi ülkelerinin müzik ve halkoyunlarından oluşan gösteriyi sundu. İlk olarak 48 öğrencinin gerçekleştirdiği "Hayat Ağacı" adlı gösteri salondakileri coşturdu.

Sunucu Kemal Gülen "Biz herkese iyilik yapmaya geldik. Size bir nebze olsun merhem olmaya" geldik dedi. Ardından Madagaskarlı öğrencinin söylediği "Dert bende" şarkısı büyük beğeni topladı. Daha sonra Filipinli ve Kosovalı öğrenciler "İlim-Bilim" şarkısını seslendirdi.

İNSANLIĞIN SUDAN, HAVADAN ÇOK SEVGİ VE ŞEFKATE İHTİYACI VAR

Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi'nin Dil ve Kültür Olimpiyatları ile ilgili mesajı ayakta alkışlandı. Salonda yankılanan "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganları dakikalarca sürdü. Hocaefendi'nin mesajında şu ifadeler yer aldı:

"Organize heyetinin kıymetli üyeleri, sevgili öğrenciler, hasbî öğretmenler, fedakâr anne-babalar, bu muhteşem beraberliğin geniş gönüllü ev sahipleri ve aziz misafirler!.. Maalesef günümüzde bir kısım insanlar kin, nefret, gayz ve öfkenin güdümünde vahşetten vahşete koşuyor; barışa uzanan köprüleri yıkıyor ve gönüllere düşmanlık tohumları saçıyorlar. Dünyanın bazı ülkelerinde evrensel değerler çiğneniyor; insan onuru, adalet düşüncesi, hukukun üstünlüğü ve şahsî hürriyetler ayaklar altına alınıyor. Halkına özgürlük ve güven atmosferi sunması beklenen hükümetler adeta kendi iktidarlarını vatandaşlarından korumaya çalışıyor ve öz insanlarını dahi düşman telakki edip her türlü kanunsuz yola başvurarak zulüm yapıyorlar. Zannediyorum, bazı coğrafyalar itibarıyla, sinelerin düşmanlığa yenik düştüğü, nefretin bütün bütün azgınlaştığı ve çocukların bile kinle beslendiği bir dünyada insanlığın sudan, havadan daha çok sevgi, merhamet ve şefkate ihtiyacı var. Gönlüm bu ihtiyacı derinden hissederken ve mevcut hale bakıp hüzünlenirken, her sene bir kere daha sizler karanlık gecede dolunay gibi ortaya çıkıyor ve ümitlerimize fer oluyorsunuz. Bu sene de dünyanın 150 ülkesinden 2500 öğrencinin bir araya gelmesine ve onlar vesilesiyle yüreği muhabbetle çarpan binlerce insanın buluşmasına vesile olan öğretmenleri, anne-babaları ve tertip heyetini tebrik ediyorum. Şu anda o salonda hazır bulunan ve ekran karşısında bu heyecanı paylaşan bütün dostlara selam ve hürmetlerimi yolluyorum.

Dünyanın bütün renklerinden oluşan enfes bir demetin rengârenk çiçekleri.. ey sevgi okullarının öğrencileri!..
Siz sesleriniz, sözleriniz ve hallerinizle bütün insanlığı sevgi ve şefkate çağırıyorsunuz; geçmişteki kavgaları tarihin sayfalarında bırakıp onları yeni husumetlere sebep kılmadan dostça yaşamaya davet ediyorsunuz. Bütün masumiyetinizle, şu fevkalâde kirlenmiş dünyada, her zaman temiz kalabilmiş ve hiç renk atmadan güzelliğini koruyabilmiş bir değer varsa onun sevgi olduğunu gösteriyorsunuz. Hele bu sevginin, hisleri dupduru, yüzleri pırıl pırıl, kalplerinin saffeti çehrelerine vurmuş sizler gibi çocuklar ve gençler tarafından tabiata mal edilip sahnelenmesi gönüllere bambaşka bir heyecan salıyor. Hal dilinizin konuştuğu yerlerde bütün sesler soluklar kesiliyor, adeta bütün enstrümanlar susuyor ve en tatlı nağmeleriyle sevginin sesi duyuluyor. Siz, sevginin kanatları altında bir arada huzurla yaşanabileceğini, dahası farklılıkların bir zenginlik kaynağı sayılabileceğini ve değişik kültürlerde neşet etmiş kimseler arasındaki alışverişin onları çok daha donanımlı kılabileceğini ortaya koyuyorsunuz. Dünyanın dört bir yanında açmış sevgi çiçekleri olarak takdiri hak ediyor ve benim gönlümde de takdir hislerini coşturuyorsunuz.

Dil ve Kültür Festivali'nin gerçekleşmesi için gereken şartları hazırlayan değerli Alman yetkililer ve Alman halkı!..
Beyanın gücüyle, şiirin sihriyle, güftenin büyüsüyle ve müziğin evrensel diliyle dünya barışına hizmet etme gayesine matuf organize edilen bu hayırlı faaliyete ev sahipliği yaptığınız için sizlere de gönülden teşekkürlerimi arz ediyorum.
Sevgi, saygı, dostluk ve barışın bütün dünyaya yayılması niyazıyla, bu yolda yürüyen herkesi muhabbetle kucaklıyor ve bahtınızın açık olmasını diliyorum."

Salonda yeniden yükselen "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganlarının ardından Kemal Gülen, "Davetimize mektupla icabet eden Muhterem Hocaefendi'ye biz de yürekten teşekkür ediyor, kendisine sağlık ve afiyet diliyoruz" dedi. Ardından Tacikistanlı öğrenci, merhum sanatçı Neşet Ertaş türkülerini seslendirdi.

Sunucu Kemal Gülen, "Bu yoldaki zorlukları bile bile bu yolda yürüyen Hizmet erlerini unutmadık, unutmayacağız" dedi. Daha sonra, yakın zamanda vefat eden sanatçı Kahayan'ı anmak istediklerini kaydeden sunucular Gülen ve Kern, Arnavut öğrencinin söylediği Kayahan şarkısı "Seni versinler ellere, beni vursunlar"ı anons etti. Ardından dört kıtadan öğrenciler "Birlikte Yaşam" gösterisi yaptı.

Kemal Gülen, "İyilik dünyada mutlaka galip gelecek ve mutlaka iyiler kazanacaktır. Yeterki iyiler yorulmasın, hiç durmadan yürüsün onlar" dedi. Sunucu Kern ise, kendisinin de iki yıl önceki olimpiyatlarda okuduğu Necip Fazıl şiiriyle tanındığını aktardı. Ardından Kırgızistanlı öğrenci Necip Fazıl Kısakürek'in "Sakarya" şiirini etkileyici şekilde okudu. Hemen sonrasında ise Fransalı öğrenciler sahne alarak Fransızca "Baba nerdesin" şarkısını sundu.

'İÇİ BOŞ KONUŞANLARI HOŞ KARŞILAYIN GARİ'

Ardından sunucular Kern ve Gülen, "Yetti gari, hadi gari" diyerek Uganda ve Kazakistanlı öğrencirin danslar eşliğinde söylediği "Gari de gari" şarkısını anons etti. Türkünün, "İçi boş konuşanlara bakmayın, hoş karşılayın gari", "Hiç durmadan yürü de verin gari, gari de gari" gibi sözleri dikkat çekti. Salondaki kalabalık da alkış ve ıslıklarıyla türküye eşlik etti. Türkü bitince "Bir daha, bir daha" sloganları üzerine Gülen, "Biz vitrine bir nümune koyduk. Aslını görmek isteyenler Kazakistan'a Uganda'ya gidecek. Ama gece gündüz demeden yürüyün gari. Dünyaya açılın gari" dedi.

Daha sonra öğrenci Aysu Orhan Almanca "EinbisschenFrieden" (Birazcık barış) şarkısını seslendirdi. Şarkı yarışması birincisi Kazakistanlı öğrenci "Farklılıklara saygı" şarkısını muhteşem şekilde seslendirdi. Şarkının "bu dünyada sevgi için, barış için yaşamalı" sözleri büyük alkış aldı. Daha sonra Arnavutluk ve Kosovalı öğrenciler harika türkülerden oluşan bir demet sunarak salondakileri coşturdu.

OLİMPİYAT KÜLTÜRLER ARASINDA KÖPRÜLER KURUYOR

Bakan Schulze, Alman bilim kadını Prof. Dr. Gesine Schwan'a "Kültürel Köprüler Kuranlar Ödülü"nü takdim etti. Schwan, "Burada olmaktan çok mutluyum. Burada çok kültürlülüğü görüyoruz." dedi. Çocukluğundan bir hatıra anlatan Schwan, kendisini üzgün ve yalnız hissetiğinde kendi kendime şarkı söylediğini aktararak, "Burada eski günleri andım. Olimpiyatların kültürlerarası köprüler kurduğunu görmekten çok mutluyum." dedi.

Daha sonra ABD'li öğrenci Ima Awajo Gogo Owor, Michael Jackson'ın "Black or White" (Siyah veya Beyaz) şarkısını başarıyla seslendirdi. Ardından Tayland, Mozambik, Romanya, Kırgısiztan, Hindistan ve Gürcistan'dan gelen öğrenciler önce kendi ülkelerine ait halk oyunlarından örnekler verdiler, sonra hep birlikte Türkiye gösterisini yaptılar.

Dertlerin paylaşılınca azaldığını, bu akşam dertlerin azaldığını belirten Kemal Gülen, "Bu salonda farklı kültürden insanlar birlikte bu güzelliği oluşturabiliyorsa, bir gün bunu tüm dünya başaracak, buna inanıyoruz" dedi. Daha sonra Zülfü Livaneli'nin "Özgürlük" şarkısı seslendirildi.

Program tüm öğrencilerin sahneye çıkıp birlikte dans ve figürlerle söylediği Yeni Bir Dünya – Evrensel Barış şarkısıyla sona erdi.

Bu yıl olimpiyatlar Endonezya, Tayland, Filipinler, Güney Afrika, Kırgızistan, Etyopya, Mozambik, Fas, ABD, Romanya, Almanya, Belçika, Avusturalya, Fransa, Arnavutluk, Moğolistan, Senegal, Tanzanya, Kazakistan ve Gürcistan olmak üzere 20 ülkede düzenlendi. CİHAN
<< Önceki Haber Dil ve Kültür Olimpiyatları'na Almanya'da muhteşem final Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER