Kruvaziyer gemileri yarı yarıya azaldı

Türkiye’nin turizmdeki kan kaybı devam ediyor. Deniz yolu ile gelen ziyaretçi sayısındaki düşüşün de en az hava ve karayolu ile gelenler kadar olduğu ortaya çıktı.

Dev turist gemileri yarı yarıya azaldı

İstanbul, İzmir ve Antalya gibi turistik yerlere uğrayan kruvaziyer gemileri ve taşıdıkları yolcu sayısı da bir hayli düştü. 

2016’nın ilk 5 ayında kruvaziyerlerle gelen turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55 gerileyerek 390 binden 175 bine kadar geriledi.

İçinde her şeyi barındıran lüks gemiler ile yapılan kruvaziyer turizmi ile dünya çapında yaklaşık 14 milyon kişi seyahat ediyor. 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı verilerine göre Türkiye, kruvaziyer turizminden de önemli kayba uğradı. 

2016’nın 5 aylık döneminde Türkiye’ye bu yolla gelen turist sayısı yüzde 55 düşerek 175 bine geriledi. 

Buna göre 2013 yılında 470 bin yolcu turist ile zirveyi gören kruvaziyer turizmi, 2014’te 318 bine, 2015’te 390 bine ulaşmıştı.

Düşüşün, kruvaziyer şirketlerinin güvenlik endişesi olmamasına rağmen turistlerin Türkiye’ye güvenlik kaygısıyla seyahatleri iptal etmesinden kaynaklandığı belirtiliyor. 

5 aylık dönemde en fazla kruvaziyer turist kaybı yaşayan limanlar ise Kuşadası, Antalya, İstanbul, Bodrum, Marmaris ve Çeşme oldu. 

Geçen yıllarda birbiri ardına onlarca zengin turistin dev yolcu gemileriyle geldiği Karaköy Limanı’nda büyük bir hareketlilik yaşanıyordu. 

Ultra lüks gemilerle İstanbul’a gelen turistler özellikle Kapalıçarşı ve Taksim esnafı için büyük gelir kaynağı oluşturuyorlar.

Kaynak: Yarına Bakış Gazetesi
<< Önceki Haber Kruvaziyer gemileri yarı yarıya azaldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER