Dershaneye 'tartınız var mı?' diye sordular

Dershaneye 'tartınız var mı?' diye sordular

Antalya'da FEM ve Körfez Dershaneleri sivil polis nezaretindeki 6 farklı kamu kurumundan görevlinin yer aldığı komisyon tarafından denetlendi. Dershanenin avukatının verdiği bilgiye göre, güvenliği sağlamakla görevli polis memuru kurul üyelerini yönlendirmesinin yanı sıra muhatabın da kendisi olduğunu söyledi. Denetlenmek istenen şubelerden birinin kapanmış, diğerinin ise taşınmış olması dikkat çekti.

Denetmenler dershane yetkililerine 500'den fazla soru sordu. Sorular arasında öğrencilerin kilolarını belirlemek için tartı ve boylarını ölçmek için alet edavat olup olmadığı da yer aldı. İlginç durumlardan biri de sigara yasağını anlatan panolarda yaşandı. Teftişe gelenler yasağı gösteren sigaranın yanan ucunun sağa, dumanının ise sola doğru olup olmadığını kontrol etti.

Antalya'da Milli Eğitim, Maliye, Sağlık, Tarım ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarına bağlı kurumlar ile Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden bir görevlinin yer aldığı komisyon FEM ve Körfez Dershaneleri'ni denetledi. Güvenliği sağlaması için bir sivil polis de görevlilere eşlik etti. Antalya Valiliği'nin görevlendirmesiyle yapıldığı söylenen denetimde her kurum yetkililerine kendi alanıyla ilgili 500'den fazla soru soruldu. Denetimler sırasında dershanelerin avukatı Adnan Taşkın da hazır bulundu. Taşkın, görevlendirme yazısının ve tutulan tutanakların bir nüshasının ısrarlı taleplerine rağmen kendisine verilmediğini söyledi. Bunun üzerine Adnan Taşkın, bir avukat olarak görev hakkı ihlal edildiğini belirtip Antalya Barosu'ndan gözlemci istedi. Baronun nöbetçi yönetim kurulu üyesi olan avukat yapılanları tutanakla kayıt altına aldı.

Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bildirilmesine rağmen kapatılan bir dershanenin denetlenmesinin ciddi şüphe uyandırdığını anlatan avukat Adnan Taşkın, 6 kişilik denetim kurulunun başındaki kişi maarif müfettişi olmasına rağmen, denetimi yönlendiren kişinin sivil polis memuru olduğunu belirtti. Polise sorduklarında ise 'güvenlik tebdiri amacıyla' orada olduğunu öğrendilerini ifade eden Taşkın, şunları söyledi: "Ancak kurul başkanı sıfatını taşıyan maarif müfettişine sorduğumuz tüm sorulara ısrarla kendisi cevap verdi. Kurulun elindeki bütün belgeleri son derece rahat şekilde inceleyip onları yönlendirme mahiyetinde. Sanki o kurulun başkanıymış gibi rahat davrandığını gözlemledik. Sadece güvenlik tedbiri almak amacıyla kurulda bulunduğu için de muhatabımız olamayacağını ve sorularımızın muhatapları tarafından cevaplanmasını istememize rağmen bu konuda da 'hayır sizin muhatabınız benim' dedi."

DENETİME ÇIKACAKLARINDAN HABERLERİ OLMAMIŞ

Kurul üyelerinin tamamının yapacakları denetimden sabah mesai geldikten sonra haberleri olduğu ortaya çıktı. Denetmenlerin hangi soruları soracaklarından dahi haberdar olmadıkları gözlendi. Avukat Adnan Taşkın, komisyonda görevlendirilenlerden, polis haricindekilerin, denetimin yapılacağından, gündem ve kapsamından kesinlikle haberdar olmadıklarını savunarak, "Belediye görevlisi denetim başladıktan 1,5 saat sonra geldi. Gelmeden önce polisin yönlendirmesiyle adresi bulabildi. Bu da denetimin açıkça, subjektif ve ayrımcı şekilde yapıldığını, denetime geleceklerden bile saklanarak yapıldığını göstermektedir." diye konuştu.

EMEKLİLİĞİ GELEN MAARİF MÜFETTİŞİ HAYATINDA BÖYLE BİR DENETİM YAPMAMIŞ

Denetim şekli, komisyonun başkanlığını yapan maarif müfettişini bile şaşırttığını kaydeden Taşkın, emekliliği yaklaşan müfettişin, meslek hayatı boyunca bu kadar idari kurumun bir araya gelerek denetim yaptığına ilk kez şahit olduğunu beyan ettiğini belirtti.

Antalya'da denetim yapmaları için 10 komisyon kurulduğunu öğrendiklerini dile getiren avukat Adnan Taşkın, "Şayet bu denetimlerin sadece müvekkil şirketimize uygulandığı anlaşılacak olursa bu uygulamaya imza atan idareci ve tüm görevliler hakkında idari, hukuki ve ceazi tüm girişimlerde bulunacağız." dedi.

SİGARANIN DUMANININ YÖNÜNÜ KONTROL ETTİLER

FEM ve Körfez Dershaneleri Antalya Genel Müdürü Rahmi Dakak da dershanelerinin bu yıl 44 kez denetlendiğini, her birinin en az 4'er kez teftişten geçtiğini söyledi. AYM'nin karına rağmen kapatılmasına 8 gün kalan bir dershanenin neden denetlendiğine anlam veremediklerini kaydeden Rahmi Dakak, 'garip sorularla' da karşılaştıklarını aktardı. Dakak, şunları ifade etti: "Atatürk resminin altında Atatürk'ün doğum ve ölüm tarihleri var mı? İstiklal Marşı'nı içinde gölge halinde meşale var mı? Binalarda sigara içme yasağına dair pano var mı? Hepsinin var olduğunu söyledik. Peki panolarda yönetmeliğe göre sigaranın yandığı uç kısmının sağa baktığı, dumanının ise sola gittiği var mı? sorusuna da 'evet' dedik. Aslında şekile, öze ait olmayan bir denetim oldu. Garipsedik. Sigara yasağına dair resim sağa baksa ne olur, sola baksa ne olur?"

500 soru içinde 25 yıllık dershanecilik hayatı boyunca muhatap olmadığı sorularla karşılaştığını aktaran Rahmim Dakak, "Sağlıkçı, öğrencilerin kilolarını ölçmek için terazi var mı? Boy ölçer var mı? diye sordu. Eğitimle ilgili sorular sorulmadı." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Dershaneye 'tartınız var mı?' diye sordular Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER