Dershanelerden Danıştay'a iptal davası

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) dershaneleri zorla kapatan yasayı iptal etmesinden sonra yönetmelik oyununa sarılan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu sefer de 81 ilin valisine bir genelge yollayarak faaliyete devam eden dershanelerin kapatılmasını istedi.

Dershanelerden Danıştay'a iptal davası

Pak Eğitim-İş Sendikası Hukuk Müşaviri Avukat Mehmet Kasap, yayınlanan genelgenin yasalara aykırı, hukuksuz bir genelge olduğunu ve bugün ya da yarın iptal edilmesi için Danıştay'a dava açacaklarını söyledi. Kasap ayrıca, “Burada kanunsuz bir emir söz konusudur. Bu kanunsuz emri uygulamakta ısrar eden il milli eğitim müdürlerinin de cezai sorumluluğu olacaktır.” uyarısında bulundu. GÜVENDER Başkan Yardımcısı Eyyüp Kılcı ise “Mevzuatlar çerçevesinde dershanelerin faaliyetine engel olabilecek bir durum yok. Kurumlar aynı şekilde faaliyetini sürdürecekler.” dedi.

AYM'nin özgürlükçü kararına rağmen verilen kararı uygulamakta direnen MEB, dün 81 ilin valiliğine Bakan Nabi Avcı imzalı “Faaliyetine devam eden dershaneleri kapatın” genelgesi yolladı. Bunun üzerine bir açıklama yapan Mehmet Kasap, yollanan genelgenin yasal bir dayanağının olmadığını belirtti. Kasap şunları söyledi: “Kanun iptal edilmeden önce çıkarılan yürürlükteki kanun maddelerine dayandırılarak hukuksuzluk devam ettiriliyor. Bunlar bu hukuksuzluğu devam ettirerek kanunda olmayan bir yasağı, AYM tarafından iptal edilmiş bir yasağı uygulayın diye valiliklere yazı yolluyorlar. Bu hukuka aykırılık teşkil ediyor.”

Eyyüp Kılcı ise bakanlığın yolladığı genelgede ‘Dershanelerle ilgili konu mevzuatta olmadığı için bunlar faaliyet yapamayacak' deniliyor. Hukuk normlarında ruhsatı olan kurumların ruhsatı iptal edilmeden faaliyeti engellenemez. Bakanlık bunu kanunla engelleyemedi, yönetmeliğe koymadığı için engelleyemedi. Şimdi de bir yazıyla engellemeye çalışıyor. Bu kurumların ruhsatlarını iptal ettik diyemiyorlar.” ifadelerini kullandı.

Zaman
<< Önceki Haber Dershanelerden Danıştay'a iptal davası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER