Demirtaş, Yüksekdağ ve Beştaş’a beş ayrı dava

Darbe girişiminin ardından siyasi partiler arasındaki ılımlı iklime karşın, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla başlayan HDP’li vekillere dava furyası devam ediyor

Demirtaş, Yüksekdağ ve Beştaş’a beş ayrı dava

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş hakkında beş yıla kadar hapis cezası istemiyle beş ayrı iddianame hazırlandı.



Atılan sloganlar gerekçe oldu

Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ardından HDP’li isimler hakkında hazırlanan fezlekeler Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na geldi. Yürütülen soruşturmada, 15 Ekim 2011 tarihinde il kongresinde Selahattin Demirtaş’ın konuşma yaptığı sırada PKK lehine atıldığı iddia edilen sloganlar ‘terör örgütü propagandası’na gerekçe gösterildi.

Demirtaş’ın, Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2’nci maddesi uyarınca ‘Terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan bir yıldan beş yıla kadar cezalandırılması istendi. Hazırlanan iddianame, Adana 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında yürütülen soruşturmada ise 12 Ekim 2015’de Uğur Mumcu Meydanı’nda düzenlenen basın açıklaması ve cenaze töreni sırasında yaptığı konuşmada, ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Aşağılama’ suçu işlediği öne sürüldü. Yüksekdağ’ın altı aydan iki yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edilen iddianame, Adana Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

Beştaş’a üç ayrı iddianame

Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca Meral Danış Beştaş hakkında yürütülen soruşturmada da, Beştaş’ın yaptığı konuşmalar ve Twitter’daki bir yorumu ‘Türkiye Cumhuriyet Hükümeti, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin Yargı Organlarını, Devletin Askeri ve Emniyet Teşkilatını Alenen Aşağılama’ suçuna gerekçe gösterildi.

Beştaş, soruşturmaya konu olan konuşmalarını 14 Ekim 2015’te Ankara patlamasını ve 9 Şubat 2016’da sokağa çıkma yasaklarını protesto etmek için İnönü Parkı’nda düzenlenen basın açıklaması sırasında yapmıştı.

Beştaş’ın Twitter’da 2 Şubat 2016 tarihinde Adana’da vurularak öldürülen 19 yaşındaki Murat Daşkan’a ilişkin Evrensel ve DİHA’dan yaptığı haber paylaşımları da soruşturmaya girdi.

Hakkında üç ayrı iddianame hazırlanan Meral Danış Beştaş hakkında, üç kez ayrı ayrı altı aydan iki yıla kadar hapis cezası talep edilen iddianameler, Adana 2, 8 ve 21’inci Asliye Ceza Mahkemelerine geldi.
<< Önceki Haber Demirtaş, Yüksekdağ ve Beştaş’a beş ayrı dava Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER