Demirtaş’a ödül vermek için gelen Fransız heyet havalimanında 40 saat bekletildikten sonra geri gönderildi

İki yılı aşkın süredir cezaevinde bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Seher adlı kitabına verilen “Montluc Direniş ve Özgürlük Ödülü”nü takdim etmeye gelen Michel Laurent ve Sylvie Jan, 40 saat havalimanında bir odada tutulduktan sonra ülkelerine geri gönderildi.

SHABER3.COM



Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş’ın yazdığı öykü kitabı “Seher” 14 Eylül 2017’de Dipnot Yayınları’ndan çıktı ve kısa sürede binlerce kopya sattı. Geliri, çocuklar ve gençlerin eğitimini desteklemek için kullanılacak olan ve Kürtçe’ye de çevrilen kitaba, PEN İngiltere’den de “PEN Translates Ödülü” verilmişti.

DİRENİŞ VE ÖZGÜRLÜK ÖDÜLÜ
Fransa’nın önemli edebiyat ödüllerinden biri olan Montluc Direniş ve Özgürlük Ödülü’nü veren Emmanuelle Colas yayınevi, Michel Laurent ve Sylvie Jan’ı ödülü Başak Demirtaş’a teslim etmek üzere görevlendirmişti. Laurent ve Jan’ın avukatları Ayşe Acınıkli ve Mahmut Erol, dün akşam yaptıkları yazılı açıklamada müvekkillerinin Türkiye’ye giremeden Fransa’ya geri gönderildiğini ifade etti.

VALİLİK BİR AÇIKLAMA YAPMADI
Açıklamada, “18 Mart 2019 tarihinde gelmiş oldukları İstanbul Havaalanında Laurent’in ülkeye girişinin yasaklanmış olması nedeni ile Türkiye’ye alınmadı. Bunu gören Jan da onu yalnız bırakmaktan korktu ve Türkiye’ye giriş yapmadı. Laurent’in Türkiye’ye girişinin İstanbul Valiliğince neden yasaklandığına dair bir açıklama yapılmadı.”

MÜVEKKİLLERİMİZ İLE GÖRÜŞMEMİZ ENGELLENDİ
Avukatlar, havalimanında müvekkilleriyle de görüşemediklerini belirterek, “19 Mart 2019’da gitmiş olduğumuz İstanbul Havalimanında, ‘havaalanının yeni olması’ gibi basit bir gerekçe ile müvekkillerimiz ile görüşmemiz engellendi, savunma haklarından mahrum bırakıldılar. Yetkililer, uygulanmış olan yasağın gerekçesini ne müvekkillerimize ne bize ilettiler. Müvekkillerimiz hukuka aykırı bir şekilde Türkiye’ye sokulmadı, bu yetmiyormuş gibi de sınır dışı edilene kadar, 40 saat boyunca penceresi olmayan bir odada tutuldular. Bu uzun sürece ilişkin yaptığımız itirazlar da ‘havaalanın yeni olması’ ve ‘Fransa’ya düzenli uçuş yapılamıyor’ gerekçesi ile karşılandı.” ifadelerini kullandılar.
<< Önceki Haber Demirtaş’a ödül vermek için gelen Fransız heyet havalimanında... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER