'Demir eksikliği ve gebelik huzursuz bacak sendromunu tetikliyor'

'Demir eksikliği ve gebelik huzursuz bacak sendromunu tetikliyor'

Turgut Özal Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Bölümü Doktoru Yrd. Doç. Dr. Zübeyde Aytürk, demir eksikliği, gebelik ve son dönem böbrek yetmezliğinin bacaklarda karıncalanma ağrı ve şiddetli hareket ettirme isteği doğuran huzursuz bacak sendromu hastalığına neden olabileceğini kaydetti.

Turgut Özal Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Bölümü Doktoru Yrd. Doç. Dr. Zübeyde Aytürk, huzursuz bacak sendromu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Aytürk, hastalığı oluşturan başlıca sebeplerin, demir eksikliği, gebelik ve son dönem böbrek yetmezliği olabileceğine dikkat çekerek, "Demir metabolizmasının bozulmasının hastalığı tetikliyor. Semptomların genellikle tek bacakta rahatsızlık hissi biçiminde başladığını hastalığın şiddetli seyrettiği olgularda her iki bacak veya kalçalar, gövde, kollar hatta yüz gibi bedenin diğer bölümlerinde de rahatsızlık hissedilebilir." dedi.

UYKU BOZUKLUKLARINA SEBEP OLUR

Aytürk, "Bulguların sıklıkla akşam ve gece saatlerinde ortaya çıkması, bu hastalarda ciddi uyku bozukluklarına neden olmaktadır. Huzursuz bacak sendromu genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan bir hastalık olmakla birlikte tüm yaşlarda da görülebilmektedir. Kadınlarda erkeklere göre yaklaşık iki kat daha fazla görülmektedir." dedi.

İSTİRAHAT HALİNDE BİLGİSAYAR OYUNU VE BULMACA

Aytürk, HBS'li hastaların genellikle şikayetlerini tarif etmekte güçlük çektiklerini belirtti. Hafif düzeyde HBS semptomları olan hastalarda öncelikle farmakolojik olmayan tedavi yöntemlerinin denenmesi gerektiğini aktaran Aytürk, "Uyumadan önce germe egzersizleri gibi hafif-orta dereceli fiziksel aktivite, sıcak banyo işe yarayabilmektedir. Gene istirahat sırasında bilgisayar oyunu, bulmaca gibi mental aktiviteyi arttırıcı uğraşlar önerilmektedir. Ayrıca yatak odasının serin olması, rahat pijamalar kullanılması, aynı saatte uyuyup aynı saate uyanma, gündüz uyumama şeklinde düzenli bir uyku düzeninin oluşturulması gibi yöntemleri önermekteyiz." diye konuştu.

HUZURSUZ BACAK SENDROMU TANISI NASIL KONULUR?

Aytürk, huzursuz bacak sendromu tanısının konulması için bu hastalığa özel herhangi bir test bulunmadığını belirtti. Aytürk, huzursuz bacak sendromunun belirtilerini şu şekilde aktardı:

"Bacaklarda anormal duyularla birlikte şiddetli hareket ettirme isteği olması

Bulguların oturma ve yatma gibi istirahat durumlarında ortaya çıkması

Hareket ettirmekle bulguların tamamen ya da kısmen düzelmesi

Bulguların, genellikle akşam saatlerinde ya da gece kötüleşmesi gibi belirli bir özelliği olması

Bu asıl tanı koydurucu özellikler dışında hastaların bazı kan tetkikleri ve polisomnografik (tüm gece uyku çalışması) incelemeleri ayrıcı tanıda yapılmaktadır."
CİHAN

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER