Davutoğlu: Türkiye'nin ana meselelerinin başında anayasa sorunu var


AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin TBMM grup toplantısında Türkiye'nin ana meselelerinin başında Anayasa sorunu olduğunu söyledi. Davutoğlu, Türkiye için en doğru sistemin başkanlık sistemi olduğunu düşündüklerine vurgu yaptı.

Anayasa'nın yürürlüğe girdiğinden bu yana tartışıldığını belirten Davutoğlu, "Tüm kesimler bu anayasanın Türkiye'ye dar geldiğini ifade ediyor. Milletimiz yıllardır siyaset kurumundan bu yönde adım atmasını bekliyor. AK Parti'nin kuruluşundan bu yana Türkiye'nin bir anayasa ve sistem sorunu olduğunu ifade ediyoruz. Anayasadan kaynaklanan zaafları gidermek için birçok adım attık. Türkiye'nin aradan geçen bunca yıl sonra bu anayasa değişikliğini yapması bir ihtiyacın ötesine geçerek zorunluluk halini almıştır. Biz yamalı bohça gibi değil, bütünlük perspektifiyle hazırlanmış bir anayasa istiyoruz." diye konuştu.

"Öyle bir anayasa istiyoruz ki üzerinde darbe gölgesi olmasın, insan onurunu esas alsın ve geleceğimizin büyük hedeflerine yürüyecek şartları olsun" diye konuşan Davutoğlu şunları anlattı: "Biz Türkiye'ye yakışan bir anayasa istiyoruz. Bu kapsamda Meclis Başkanlığı öncülüğünde çalışma yapılmıştı. Türkiye'nin yeni anayasaya olan ihtiyacı ortadan kalkmadı. Bu haliyle bu anayasa ülkemizin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaktır. Tartışılması gereken husus bu anayasanın hangi ilkeler üzerinde inşa edileceğidir. Türkiye'nin yeni anayasaya olan ihtiyacı daha fazla ertelenemez. Biz iktidar partisi olarak bu görevden kaçmıyoruz. Aynı sorumluluk diğer partilerin de omuzlarındadır. Biz tüm partilerimizin sorumluluk temelinde adım atmasını önemsiyoruz. Bu kapsamda geçen hafta ilk adımımızı attık. Yeni anayasa sürecini başlatmak üzere Sayın Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile görüşme talebinde bulunduk. Olumlu yaklaşımlarından dolayı kendilerine teşekkürlerimizi sunuyorum. Üçümüz de 12 Eylül Anayasası'ndan memnun olmadığımızı ifade ettik. Yaptığımız görüşmelerde yeni anayasa, iç tüzük değişikliği ve AB ile ilişkilerde muhalefetin katkısında mutabık kaldık."

Davutoğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile görüşmesinde bundan sonraki sürece öncülük etmesini isteyeceğini belirterek, "Elbette farklı görüşler olacak ama burada önemli olan Türkiye'nin yararını gözetmek. En geniş mutabakatın sağlanacağı ortak zeminin oluşturulması için çalışacağız. Biz öyle bir anayasa yapmalıyız ki sadece insanı esas alsın. Herhangi bir şekilde gücün tekelleşmediği, güçler ayrılığı prensibinin en iyi şekilde gerçekleştirildiği bir anayasaya ihtiyacımız var. Gücün tek meşruiyet kaynağının halk olduğu, halkın onayını almamış hiçbir mekanizmanın, hiçbir vesayet odağının meşruiyet kazanamayacağı bir yapı öneriyoruz. Kimse bize parlamenter sistemin mükemmel işlediği iddiasında bulunamaz. 140 yıldır Türkiye'de parlamenter sistem var, devam ettirelim diyenler bu sistemin dokusunu bilmiyorlardır. Milli Şef döneminde parlamenter sistemden söz edilebilir mi?" ifadelerini kullandı.

'EN DOĞRU SİSTEM BAŞKANLIK SİSTEMİ'

Başbakan Davutoğlu, Türkiye için en doğru sistemin başkanlık sistemi olduğunu savunarak, "Muhalefetse başkanlık sistemini tartışmadan en baştan reddediyor. Başkanlık sistemini neden her yönüyle tartışıp masaya yatırmayalım? Kimse hiçbir teklifi baştan reddetmesin. Türkiye için hangi sistem doğru ise herkes fikrini ortaya koysun. Bir sistemi otoriter yapan, nasıl uygulandığıdır. Türkiye'nin konuşarak çözemeyeceği hiçbir sorunu yoktur." dedi.

SÜRECEK.. CİHAN
<< Önceki Haber Davutoğlu: Türkiye'nin ana meselelerinin başında anayasa... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER