Davutoğlu, Türkiye - İngiltere iş adamları yemeğinde konuştu


Başbakan Ahmet Davutoğlu, İngiltere'nin başkenti Londra'daki ziyareti kapsamında Mandarin Otel'de Dış Ekonomik İlişkiler Kurumu'nun düzenlediği Türkiye - İngiltere iş adamları yemeğinde konuştu.

Davutoğlu, yaptığı konuşmada, Türkiye ve İngiltere'nin Avrupa'nın doğusunda ve batısında yer alan iki önemli ülke olduğunu, ilişkilerini daha geliştirebilecek pozisyona sahip olduğunu belirtti. Londra ziyareti kapsamında birçok ekonomik toplantıya katıldığını ifade eden Davutoğlu, İngiliz mevkidaşı David Cameron'la yaptığı görüşmede ekonomik yatırımları masaya yatırdığını ifade etti.

"BURADA 16 - 17 MİLYAR DOLARA YAKIN TİCARET HACMİ VAR"

Başbakan Davutoğlu, İngiltere'de 16 - 17 milyar dolara yakın bir ticaret hacmi olduğunu ancak bunun yeterli olmadığını belirterek, sözlerine şu şekilde devam etti: "Bugün bazı sektörlerden ve rakamlardan da söz edeceğim ki o sahalarda Britanyalı yatırımcılar gelip o alanlarda bir takım değişiklikler yaratma imkanına sahip olabilirler. British Petrol (BP) gibi bu yemeğe gelmeden önce toplantı yapmış olduğum bazı şirketler, bazı sektörler bu iki taraflı gündem sayesinde bazı ortak girişimleri geliştirmemiz son derece mümkün. Farklı ülkeleri, üçüncü ülkeleri de katabiliriz bunun içine ve hatta bugün çok kritik günler geçirdiği ama gelecekte hiç şüphesiz yeniden yapılandırmaya gidilebilecek bölgeler de Türk ve İngiliz tecrübeleri bizleri önde gelen vurgulayıcılar haline getirebilir."

"2015'TE BAZI OLUMLU VE DEZAVANTAJLI DURUMLAR GELİŞTİ"

Geçen yılın genel bir değerlendirmesini yapan Davutoğlu, Türkiye için özellikle ekonomik yönden bazı olumlu gelişmelerin yanısıra dezavantajların da yaşandığını anlattı. Başbakan, ekonominin inişli çıkışlı olarak 2016'da da devam etmesinin, hem yatırımcılar hem politika belirleyicileri açısından çok rahatsız edici bir durum olduğunu, küresel olarak bütün ekonomileri etkileyen başlıca zorluğun bu olduğunu vurguladı.

İkinci olarak, gelişmekte olan ülkelerdeki büyüme hızında düşüş yaşandığını belirten Başbakan Davutoğlu, ekonomideki duraklamanın çok tehlikeli, zararlı bir durum olduğunu, hem politik hem de sosyal istikrarsızlıklara sebebiyet verebilecek kapasiteye sahip ve tehlikeli olduğunu ifade etti.

Jeopolitik belirsizlikler ve zorluklarla yüzleşildiğini vurgulayan Davutoğlu şunları kaydetti: "Ülkemizin etrafında, bizim karşı karşıya kaldığımız ama her zaman söylediğim gibi herşeyi değiştirebilirsiniz. Ekonominizi değiştirebilirsiniz. Programınızı değiştirebilirsiniz. İstiyorsanız hükümetinizi bile değiştirebilirsiniz. Herşeyi değiştirebilirsiniz ama değiştiremediğiniz iki şey var bir tanesi coğrafyanız, ikincisi de tarihiniz. O coğrafyada doğarsınız. O tarihi miras alırsınız. Biz Türkiye'nin coğrafyasından şikayet etmektense o coğrafyayı bir varlık haline bir değer haline çevirmek istiyoruz ve bunu gelecekte yapabileceğimize inanıyoruz. Siyasi iniş çıkışlar jeopolitik yer değiştirmeler bizim için önümüzdeki yıllarda sorun olmaya devam edecektir. Suriye, Ukrayna, Irak hep Türkiye'nin etrafında bölgesinde olan sorunlar fakat bu durumlar Türkiye'nin katılımını daha değerli hale getirir. Çünkü Türkiye, bir istikrar adasıdır. Bir gelişme, ekonomik gelişme büyüme adasıdır."

"13 YILLIK TEK PARTİ İKTİDARINDA EN ÖNEMLİ DÖNEM HAZİRAN-KASIM ARASI DÖNEMDİ"

Bir yıl içinde Türkiye'de iki kritik seçim yaşandığına dikkat çeken Davutoğlu, siyasi istikrarın bulunduğuna vurgu yaptı. Başbakan Davutoğlu, 13 yıl içerisindeki en önemli dönemin, Haziran ile Kasım arasındaki dönem olduğunu belirterek sözlerine devam etti. "PKK, DEAŞ, DHKP-C. Hükümet olarak terörizme karşı mücadele etmek zorundaydık bir yönden. DEAŞ Suruç'ta bir saldırı yaparak 35 vatandaşımızı öldürmüştü. Daha sonra Ankara'daki terörist saldırı, arkasından PKK'nın şiddet içeren terörist faaliyetleri. Biz onlara karşı savaştık, istikrarı korumaya çalıştık."

Bir yıl içerisinde üç hükümet kurduğunu belirten Davutoğlu, 7 Haziran seçiminin ardından vatandaşlara, "Sizin kararınız neyse herşeyin öncesinde, üstesinde gelir" ifadesini kullandığını söyledi. Başbakan Davutoğlu, "Aynı Başbakan, aynı hükümet, aynı reform gündemi olacak. Bu 4 yıl içinde başka hiçbir seçim olmayacak" dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Davutoğlu, Türkiye - İngiltere iş adamları yemeğinde... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER