Davutoğlu: Bizim yüreğimiz dünyanın bütün bütçelerinden daha büyüktür


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kilis'teki Suriyelilerin sayısının orada yaşayan Kilisli vatandaşların sayısını aştığını belirterek, Kilis ve bütün vilayetlerin 5 yıldır 2,5 milyondan fazla sığınmacıya bağırlarını açtığını söyledi.

TBMM'de parti grup konuşması yapan Başbakan Davutoğlu, konuşmasının başında yurtdışına gerçekleştirdiği ziyaretlerde muhataplarına Suriye'de yaşanan dram ve Türkiye'nin yaptıklarını aktardığını dile getirdi. Muhataplarına 'ben milletimle gurur duyuyorum. Çünkü öyle bir millet ki bu 2,5 milyon kardeşini 5 senedir ağırlıyor ama bu milletin içinden tek bir Suriye, Arap. mülteci, göçmen karşıtı bir tavır söz konuş olmadı' dediğini aktaran Kilis'teki mültecilerin sayısının Kilis'te yaşayanları aştığını ama Kilis'in ve bütün vilayetlerin bağrını açtığını ifade etti.

Türkiye olarak Suriye halkının yaşadığı acıları her zeminde dile getirdiklerini belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Çünkü bizim yüreğimiz bütçelerimizden daha büyüktür. Bizim yüreğimiz dünyanın bütün bütçelerinden daha büyüktür." diye konuştu.

Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Gözler kör olmuşsa gönülleri açmaya çalışıyoruz. Yürekler daralmışsa onlar adına biz yüreklerimizi genişletmeye çalışıyoruz. Biz baştan beri Suriyeli kardeşlerimizin yanında olduk. İç karışıklıkların başladığı Mart 2011'den itibaren Türkiye tüm mağdurlara mazlumlara, kapısını gönlünü sofrasını ve yüreğini açmıştır. Dünyayı ilgilendiren bir meselede uluslararası toplam konuyu birçok yönleriyle görmezden gelirken biz ısrarla onların vicdanına hitap etmeye devam ettik. Yanıbaşımızda yaşanan acılar gün geçtikçe büyüyor. Eset rejimi ve Rusya mazlum ve masum insanları ocağını başlarına yıkmak için bombalar yağdırıyor. Sınırımızda 10 binlerce insan bin bir zorlukla hayata tutunuyor."

MUHALİFLER DÜZENLİ REJİM ORDUSUNA KARŞI 5 YILDIR DİRENDİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşürken Suriye muhalefetinin gücü üzerine yapılan spekülasyonları da ele aldıklarına değinen Başbakan Davutoğlu, "Kendisine, öyle bir halk düşünün ki kendilerine zulümle baskıyla gelen düzenli bir rejim ordusuna karşı 5 yıl direndi. İran'ın gayrı nizami harp güçleri devreye girdi. Arkasında Rusya bütün gücüyle yüklendi. İran, Rusya Suriye güçlerinin yoğun baskısı altında hala direnişini sürdürüyor. İkinci dünya savandan bu yana insanlık bu kadar zulüm ve acıya şahit olmadı. Son günlerde Halep ağır saldırılara maruz kalırken biz Halep'in acısını yüreğimizde hissediyoruz. Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa'nın kardeşi olan Halep yanıyor. Ve dünya seyrediyor. Maraş ayağa kalktığında, Antep şahlandığında Urfa bayrağına, istiklaline sahip çıktığında Halep'liler onlar için dua ediyordu. Şimdi de biz direnen, şanlı, gazi Halep'e sahip çıkacağız. Orada bugün Rus uçaklarının bombaları altında Rabbi'ne ve tarihine sığınarak bekleyen Halepliler hiç mahsun olmasın, Türkiye bir bütün olarak arkalarındadır. Dünya mirasının İslam kültür birikimimin bir önemli şehri daha vandalca, barbarca saldırılarla karşı karşıya. Bir tarafta Cenevre'de taraflar barış için toplanırken diğer taraftan Rus savaş uçakları Halep Azez ve civar bölgeyi çok yoğun bombardımana tabi tutuyor. Çok büyük sivil zayiatlara sebep olan askeri operasyonlar yapılıyor. İnsani yardımlar engelleniyor. " açıklamasını yaptı.

Ahmet Davutoğlu, açıklamalarını şöyle tamamladı: "Hangi mazlum ümmet varsa ki müstevlilerin baskısı altındadır biz onun yanındayız. Hangi halk varsa ki dua etmektedir biz rabbimiz adına onun rızası için o halkın yanındayız. Hangi halk varsa tarih adına dönüp kardeşlerim neredir diye sormuşsa kardeşleri olarak ayrım yapmaksızın biz onların yanındayız."
CİHAN
<< Önceki Haber Davutoğlu: Bizim yüreğimiz dünyanın bütün bütçelerinden... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER