Danıştay göreve iade kararı verdi

Danıştay'ın okul müdürlerinin görevden alınmasına ‘dur' demesine rağmen göreve iade edilmeyen müdürler, bu kez de mülakat çilesiyle karşı karşıya kaldı.

Danıştay göreve iade kararı verdi

Açtıkları idari davaları kazanan müdürlerin yeniden görevlendirilmesi için yapılan mülakatlarda birbirinden ilginç sorular dikkat çekti. Müdürlere “Mavi gören kuş hangisi?, Cumhurbaşkanlığı külliyesinin mimarı kim? Keman yayının teline verilen isim ne? ve Stratejik Derinlik kitabının yazarı kimdir?” gibi birçok soru yöneltildi.

Mülakatı ‘Kim 500 Milyar İster' yarışma programına benzeten Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Mustafa Kavlu, soruları duyunca şaşırdıklarını ifade etti. Mülakatın müdürlerin yeterliliklerini ölçmekten uzak olduğunu belirten Kavlu, konuyu yargıya taşıdıklarını kaydetti. Mustafa Kavlu, “Ağzınızla kuş tutsanız da biz sizi seçmeyeceğiz demek istiyorlar.” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yargı kararlarını hiçe saymaya devam ediyor. Birçok yargı kararını kanunsuz yönetmelik ve genelge ile çiğneyen bakanlık, idare mahkemeleri ve Danıştay'ın 8 bin 400 okul müdürünün göreve dönmesiyle ilgili kararına da direniyor. Tecrübeli okul müdürlerine uygulanan hukuksuz tasfiyeleri yargıya taşıyan eğitimciler, açtıkları davaları bir bir kazandı. Bu sayede 8 bin 403 okul müdürünün göreve dönmesinin de önü açıldı. Okul müdürlerinin haksız şekilde görevden alınmasına ‘dur' diyen mahkeme, Samsun'un Bafra ilçesindeki iki şube müdürüne ilk defa ‘görevi kötüye kullanmaktan' hapis cezası vermişti. Ancak görevlerine iade edilmeyi beklerken bu kez de yeni bir uygulamayla karşılaştılar. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yönetmelik değişikliğine giderek müdürlerin göreve iadesi için mülakat şartı getirdi.

Adeta yarışma programını andıran mülakatlarda müdürlere akla gelmeyecek genel kültür soruları yöneltildi. Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Mustafa Kavlu, sadece mahkeme kararını uygulamak için mülakat yapıldığının altını çizerek, bu şekilde birçok müdürün ‘soruları bilemedin' diyerek eleneceğini söyledi. Kavlu, “Sınavı yapan komisyon üyelerinin tamamı Eğitim Bir Sen üyesi ve yeni atanmış olan şube müdürleri. Bu şube müdürlerinin atanmasını Danıştay iptal etti. Buna rağmen şu an okul müdür adaylarını mülakat sınavına alıyorlar. Bu hukuka da, adalete de uygun bir durum değil.” dedi.


Davayı kazandıkları halde görevlerine iade edilmeyen okul müdürleri, birçok şehirde sendika yöneticileri ile bir araya gelerek hukuksuzluğu protesto etmişlerdi.

Müdürlere yöneltilen sorulardan bazıları şunlar:
-Mavi gören kuş hangisidir?
-Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni yapan mimarın ismi nedir?
-Stratejik Derinlik kitabının yazarı kimdir?
-Keman yayına ne ad verilir?
-İlk uçurtmayı hangi ulus uçurtmuştur?
-Yağmurlu havalarda seyyar bayrak direği kullanılır mı?
-Teyemmüm abdestini ne bozar?
-Çok gizli evrak nasıl hazırlanır?
-2014 yılı ne yılıdır?
-Lökosit nedir?

MEB'den müdüre açık hak gasbı
İstanbul'da bir okul müdürü açtığı davayı kazanmasına rağmen göreve iade edilmedi. Okul müdürü ile ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün İstanbul Valiliği'ne gönderdiği yazıyla birlikte bir skandal daha ortaya çıktı. 4 Eylül 2015 tarihli yazıda, “Bakanlık atama alanı İnşaat Tek./Yapı Tasarımı olan O.N.S., bu branşta öğretmen normu ve ders saati bulunmayan eski görev yeri Avcılar ilçesi Haydar Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne müdür olarak görevlendirilememektedir.” ifadeleri kullanılarak okul müdürünün göreve dönüşü engellendi.. Resmi yazıda, “Öğretmen branşında norm kadro boşluğu olmadığı için ataması gerçekleştirilememektedir.” ifadesi kullanıldı.

Eğitimciler ise bu durumu, okulların yandaş kadrolarla doldurulmasının sonucu olduğunu ve yargı kararlarının acilen uygulanması gerektiğini kaydetti. Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, MEB'in yargı kararlarının arkasından dolandığını ifade etti. “Bu işin çivisi çıktı.” dedi. Aktif Eğitim Sen Başkanı Osman Bahçe ise norm kadro açığı yok gerekçesiyle mahkeme kararlarını uygulamamanın ipe un sermek olduğunu belirtti.

<< Önceki Haber Danıştay göreve iade kararı verdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER