Danimarka'da gururlandıran başarı!

Danimarka’da Türkiye kökenli eğitim gönüllüleri tarafından açılan Özel Hay Okulu ‘Etkili Eğitim’ (Undervisningeffekt) bakımından ülkenin en başarılı okulu seçildi.

Danimarka'da gururlandıran başarı!

Danimarka’nın önde gelen düşünce ve araştırma kuruluşlarından Cepos tarafından yapılan sıralamada Özel Hay Okulu en yakın rakibine ciddi bir fark attı. Araştırmada Danimarka genelinde bulunan toplam bin 382 okul incelendi. 

Danimarka’da 2015-2016 eğitim öğretim sezonuna geçtiğimiz Pazartesi günü itibariyle başladı. Altı haftalık yaz tatilinden sonra ders başı yapan yaklaşık 800 bin öğrenci büyük bir heyecan yaşarken velilerin gözü Danimarka’nın en etkin araştırma kuruluşlarından biri olan Cepos tarafından yayımlanacak ‘En başarılı okullar’ sıralamasındaydı. Birçok velinin gelecek yıl çocuğunu göndereceği okulu seçerken dikkate aldığı faktörlerden biri olan o liste yayımlandı. Bin 382 okulun tek tek değerlendirildiği listenin zirvesinde Türkiye kökenli girişimciler tarafından 1993 yılında açılan Özel Hay Koleji yer aldı.

Velilerin sosyo-ekonomik durumundan okulda verilen eğitimin etkinliğine kadar birçok değişik faktörün dikkate alındığı sıralamada Özel Hay Okulu 1,5 puan alarak en yakın rakibine ciddi bir fark attı. İkinci sırada yer alan Fredericia Okulu ise 1,1 puan alırken 3. sırada yer alan Tirsdalen Okulu yine 1,1 puan aldı. Listede yüzlerce okulun eksi puan alması ise dikkat çekti. 

2010 ile 2014 yılının listelerinin karşılaştırmalı olarak yayımlayan Cepos, yayımladığı bildiride araştırmada kullanılan verilerin tamamının Danimarka Eğitim Bakanlığı’nın resmi verileri olduğunu vurguladı. Cepos, bildiride özel okulların kamu okullarına nazaran daha başarılı olduğunun altını çizdi. 

Özel Hay Okulu’nun elde ettiği başarı Danimarka medyasında da büyük yer buldu. Listenin yayımlanmasının akabinde çok sayıda medya kuruluşu okulu ziyaret ederek söz konusu başarının sırrını anlamaya çalıştı. 

OKUL MÜDÜRÜ MEHMET KOLUKISA: ÇOK GURURLUYUZ

Okul Müdürü Mehmet Kolukısa yaptığı açıklamada, Cepos gibi saygın bir kuruluş tarafından birinci seçilmenin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Kolukısa, “Çok gururluyuz. Emeklerimizin karşılıksız olmadığını görmüş olduk. Fedakar öğretmenlerimizin ve ilgili velilerimizin bu başarıda payı çok büyük.” dedi. 

Okul Aile Birliği Başkanı Yılmaz Şahin ise başarının arkasında tecrübe ve çok çalışmanın yattığını söyledi. Şahin, “1993 yılından beri Danimarka’da eğitim veriyoruz. Çok tecrübeli bir eğitim kadromuz var. Özellikle son 10-15 yıldan bu yana da bu tecrübenin yansımalarını görüyoruz. Daha önce de birinciliklerimiz oldu. Bu ilk değil.’’ dedi. 

Öğretmenlerden Ramazan Akçin ve Mahmut Korkmaz ise başarının arkasında veliler, öğrenciler ve öğretmenler arasındaki işbirliğini en iyi şekilde sağlayan okul yönetiminin payının büyük olduğunu dile getirdi.

Danimarka Eğitim Bakanlığı’nın verilerine ülkedeki öğrencilerin yüzde 85’i kamu okullarına geri kalanlar ise özel okullara gidiyor. Bu yıl itibariyle kamu okullarına giden öğrencilerin sayısı 718 bin 835, özel okullara giden öğrenci sayısı ise 95 bin 900 olarak açıklandı. Diğer taraftan Danimarka’da ilköğretim okullarına devam eden yabancı asıllı öğrenci sayısı 74 bin 395.

CİHAN
<< Önceki Haber Danimarka'da gururlandıran başarı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER