Danimarka göçmen çalışan alımı için kanun hazırladı... Kimler başvurabilir, şartları neler?

Danimarka hükümeti şirketlerin nitelikli göçmen alabilmeleri için yerine getirmeleri gereken yükümlülükleri hafifletecek yeni bir tasarı üzerinde çalışıyor. İstihdam Bakanlığının sunduğu 21 maddeli tasarı, şirketlerin yabancı işçi almalarının önündeki bürokratik engelleri kaldırmayı öngörüyor.

SHABER3.COM

Danimarka'da işsizlik rakamlarının düşmesi, ekonominin büyümesi ve doğal olarak şirketlerin iş gücüne olan ihtiyacının artması üzerine hükümet nitelikli işçi alımı için yönünü Avrupa Birliği dışındaki ülkelere çevirdi.

Euronews'in haberine göre hükümetin nitelikli işçi çekmek için getirmeyi planladığı yeni düzenleme arasında bir yabancı işçi için istenen minimum 418 bin Danimarka Kronu (Yaklaşık 56 bin Euro) yıllık maaş limiti 330 bin Krona (44 bin Euro) çekiliyor.

Tasarıda yer alan diğer maddeler şu şekilde:

*Banka hesabı zorunluluğunun kaldırılması

Danimarka'da yabancı işçiler için banka hesabının açılması ve maaş ödemeleri konusunda şirketlerin ve şahısların yerine getirmesi gereken prosedürler azaltılıyor. Yeni düzenlemede şirketlerin maaşları Danimarka'daki bir bankaya ödeme zorunluluğu kalkıyor.

*Danimarka'da şube açmak ya da yatırım yapmak isteyen yabancı start-up şirket sahiplerinin ihtiyacı olan oturum izni sağlanabilecek.

*Danimarka hükümeti AB dışındaki işçilerin istihdam edilmelerinin önündeki sıkı düzenlemeleri yumuşatırken, aynı zamanda yabancı firmaları çekmek için bürokratik zorlukları kaldırmak istiyor.

*Şirket içerisinde pozisyonu değişen çalışanlar vize değişikliği için yeni başvuruda bulunmayacak.

Bu düzenleme ile şirket içerisinde pozisyonu ya da görevi değişen çalışan yeni bir başvuru yapmak zorunda kalmayarak, aynı vize ile çalışmaya devam edecek.

*Doktora öğrencileri ve ailelerine kolaylık

*Ülkede doktora öğrencilerine mevcut düzenlemelerde 6 aylık iş arama hakkı tanınmıyor. Ayrıca öğrencilerin eşlerine ve diğer aile fertlerine seyahat kısıtlaması uygulanıyor. Yeni düzenleme ile bu kısıtlamalar kalkarken, araştırmacılara ve doktora öğrencilerine 6 aylık iş arama hakkı tanınıyor.

*Tarihinde yapılmayan başvurular için sınır dışı uygulamasının kaldırılması

Yürürlükte olan yasalara göre yabancı işçiler mazeret olmaksızın oturum başvurusu tarihi kaçırdıklarında yeni başvuruyu vatandaşı oldukları ülkeden yapmak zorundalar. Danimarka hükümeti istihdamı zorlaştıran bu uygulamayı da kaldırmak istiyor. Yeni plana göre oturum izni bitmiş ve kısa bir süreliğine kişi kaçak durumuna düşmüş olsa dahi başvuru hakkı tanınıyor.

*Doktorlar ve diş hekimleri için dil bilme şartının yumuşatılması

Doktarlar ve diş hekimleri temel Danca dil sınavını vererek Danimarka'da oturum alabiliyor. Bu kişilere 2 yıllık oturum izni veriliyor. Söz konusu kişiler oturum izinlerini uzatmak için daha zor olan dil sınavını geçmek zorunda. Düzenleme bu zorunluluğu kaldırmayı öngörüyor.

*Hemşirelerin istihdam edilmeleri ve oturum izni almalarının kolaylaştırılması
Bakanlığın sunduğu raporda AB dışındaki ülkelerden hemşire istihdam etmenin zorluğundan bahsedilerek, yeni düzenleme ile hemşirelere en az 3 yıllık oturum izni verilmesinin önü açılıyor.

*Oturum izni şartı için minimum çalışma saati düşürülüyor
Danimarka'da oturum almak isteyen yabancı bir işçi haftalık en az 37 saat çalışma saatinin olduğu bir işte istihdam edilmek zorunda. Bu zorunluluk 30 saate düşürülüyor.

*Tarım sektörü çalışanları
Raporda tarım sektörü çalışanları için istenen sıkı koşullar hafifletiliyor. Örneğin tarım işçisi için istenen dil yeterliliği ve staj eğitimi zorunlu olmaktan çıkarılırken, istihdam için üst sınır olan 30 yaş 35'e yükseltiliyor, 12 aylık oturum süresi de 18 aya çıkarılıyor.
<< Önceki Haber Danimarka göçmen çalışan alımı için kanun hazırladı...... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER