Damat-Soylu kavgası kabineyi değiştirebilir

Kabine değişikliği beklentisine gerekçe olarak gösterilen son iddia, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasındaki gerilim oldu.

SHABER3.COM

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı olan Berat Albayrak’ın, son dönemde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere ana muhalefet partisinden çok sayıda isimle karşı karşıya gelen ve tepki çeken açıklamalarda bulunan Soylu’yla ilgili tepkisini açıkça söylemekten geri durmadığı kaydedilirken, Başbakan Binali Yıldırım’ın da İçişleri Bakanı’ndan rahatsızlık duyduğu iddia edildi. 

"Erdoğan, 'iç kabine'yle hükümete yön veriyor; Albayrak, 'ikinci patron' gibi davranıyor"

Birgün gazetesinden Nurcan Gökdemir’in haberine göre Binali Yıldırım’ın 'Başbakanlık' görevini resmen sürdürmesine karşın Erdoğan’ın aralarında Saray danışmanlarının da bulunduğu bir iç kabine ile hükümet çalışmalarına yön verdiği, bu küçük grupta yer alanların sadece Saray’dan talimat aldığı, damadı da olan Berat Albayrak’ın 'ikinci patron' gibi davrandığı kulislerde sıklıkla dile getiriliyor.

"Başbakan da Soylu'dan rahatsızlık duyuyor"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun geçmişi ile ilgili duyulan rahatsızlığın, AKP’yi ve hükümeti sıkıntıya düşüren açıklamaları ve tutumuna karşın “koruma altında” olmasının da özellikle partinin önde gelen bazı isimlerinin tepkisine yol açtığı da konuşulanlar arasında. Berat Albayrak’ın açığa vurmaktan çekinmediği tepkisinin yanı sıra Başbakan Binali Yıldırım’ın da Soylu’dan rahatsızlık duyduğu konuşuluyor.

"İç kabinenin dışında kalan isimlerle Erdoğan ve Yıldırım'ın teması çok az"

Erdoğan’ın, Saray’daki danışmanlarının yanı sıra Bekir Bozdağ, Berat Albayrak, Nurettin Canikli, Abdülhamit Gül, ekonomi konusundaki farklı çıkışlarına karşın vazgeçmediği Nihat Zeybekçi, Fatma Betül Sayan, Süleyman Soylu gibi isimleri “iç kabine” gibi çalıştırdığı, dışarıda kalan bakanların yanı sıra Başbakan Yıldırım’ın bile bu gruptaki bazı isimlerle temasının çok az olduğu da kulislerde dillendiriliyor.

Bakanlar Kurulu, 1 aydan beri toplanmıyor

Bu arada Bakanlar Kurulu’nun Erdoğan ve Yıldırım’ın gezileri gerekçe gösterilerek bir aydan bu yana hiç toplantı yapmamasına da dikkat çekiliyor. Bunda Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu’nu dışlayan tutumunun yanı sıra kabinede yaşanan uyumsuzluğun da etkili olduğu tahminleri kulislerde konuşuluyor.

Erdoğan ve Yıldırım başta olmak üzere çok sayıda ismin yalanladığı kabine revizyonunun kaçınılmaz olduğu beklentisi Ankara’ya hâkim. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce yapılmasına “bugün” koşuluyla kesin gözle bakılan yerel seçimlerden başarıyla çıkmak için kabineyi de kapsayan bazı düzenlemeler yapması bekleniyor. Erdoğan’ın bazı bakanları yerel seçimlerde aday göstermenin yanı sıra AKP’nin ve kendisinin “varlık-yokluk” seçimi olan Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerini riske atmamak için daha aktif bir kadro oluşturmayı amaçladığı, bağlılığı ve istediği politikaları hayata geçirme becerisi ile ilgili kuşkusu olan bazı isimleri geri plana çekeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Birgün
<< Önceki Haber Damat-Soylu kavgası kabineyi değiştirebilir Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER