Çocuğunuzu seçtiği renkten tanıyın

Çocuğunuzun iç dünyasını anlamak istiyorsanız mutlaka onun seçtiği renklere dikkat etmelisiniz.

Çocuğunuzu seçtiği renkten tanıyın

“Çocuğunuzun Resimleri Size Ne Anlatır” kitabının yazarı İlhami Savaş, çocukların ruhsal durumuyla ilgili Meydan Gazetesi'ne dikkat çeken bilgiler verdi. "Çocuk gördüklerini değil; duygularını, düşüncelerini ve hayal ettiklerini çizer" diyen Savaş, “Çizme, boyama, yırtma gibi karmaşık süreçlerde çocuk, yalnızca bir sanat ürünü ortaya çı­karmakla kalmaz, onu tanımaya yarayan önemli ipuçlarını suna­rak kendisini anlatır” diyor.

İletişim kopukluğunu haber verir

Çocuğun yaptığı resimlerde, eğer kâğıdın tamamı kullanılmı­yorsa ve küçük figürler hâkimse; bu güvensiz çocuğu anlatır. Eğer çocuk; anne-babasının arasına çeşitli nesneler yerleştiriyorsa bu, ailede iletişim kopukluğu olduğu anlamına ge­lir.

Yüksek binalar çocuktaki özlemleri ve gerginliğin yansıtılmasıdır. Evden çıkan yollar rehberliğe, yol gösterilmeye duyulan ihtiyacı anlatır. İnsan figürleri­nin azlığı veya yokluğu ise sosyal ilişkilerde kopukluğu gösterir.

Büyük ‘kafa' benlik vurgusu

Çocuklar genellikle büyük bir baş çizerler. Ama çok büyük bir baş çizen çocukta “ben” duygusu aşırı bir gelişme göstermiştir. Gözler, çocuğun iç dünyasını yansıtır. Kendileriyle ilgilenilmesinden çok hoşlanan çocuklar ise, çok bü­yük gözler çizer. Ya­şama sevincini yitirmiş olan çocuklar da, genellikle bacakları çiz­mez. Oturan bir adam resmi yaparlar.

Seçtiği renk ipucu veriyor

Çocukların kullandıkları renkler de karakter belirleyicidir. Bazı çocuklar resimlerinde sarı, kırmızı, turuncu gibi sıcak renkleri; bazıları ise mavi yeşil gibi soğuk renkleri tercih eder. Sıcak renkleri seçen çocuklar sevecen, uyumlu, işbirlikçi iken; soğuk renkleri seçenler iddiacı, huysuz ve uyumsuz davranışlar sergiler.

Çizgi deyip geçmeyin!

Çocukların resimlerinde kullandıkları silik ve kesik çizgiler hassas ve kırılgan kişilik yapılarıyla alakalıdır. Bastırılarak çizilen kalın çizgiler saldırgan dürtülerin ve stresli ruh halinin varlığını gösterebilir. Anne-babadan sık eleştiri alan çocuk, çizimde kulakları küçük çizebilir veya çizmemeyi de tercih edebilir. 

Sarı sevildiğine işaret eder

Mavi rengi kullanan çocuk, duygularını daha iyi kontrol edebilirken, yeşili bol kullanan uyumlu ve mutlu bir kişiliktir. Diğer yandan ailesi tarafından sevilen ve değer verilen çocuklar sarı rengi tercih ederken, kırmızı, saldırganlık ve öfkenin göstergesidir. Kahverengi kullanan ise, korunmaya ihtiyaç duyduğunu ilgi özlemi çektiğini anlatmaya çalışır.

MEYDAN



<< Önceki Haber Çocuğunuzu seçtiği renkten tanıyın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER