Clınton mı Trump mı?

ABD'de 8 Kasım'da yapılacak başkanlık seçiminin iki adayı Hillary Clinton ile Donald Trump, canlı yayında son kez karşı karşıya geldiler. İlk anketler "Yine Clinton" diyor.

samanyoluhaber.com

3. RAUND

ABD başkanı olmak için 8 Kasım'da yarışacak olan Demokrat Parti adayı Hillary Clinton ile Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump, geleneksel başkanlık münazarasının 3. ve sonuncusunda kozlarını paylaştılar.

Adaylar 90 dakikalık canlı programda; 27 Eylül ve 10 Ekim'in ardından bir kez daha seçmenlere seslendiler ve soruları yanıtladılar.

BİRBİRLERİNE HAKARET ETTİLER

Clinton'un, kadınlarla ilgili "müstehcen" ve "kaba" sözleri ortaya çıkan rakibini eleştirmesi, Trump'ın ise seçimlere hile karışabileceğini, bu nedenle sonuçları kabul etmeyebileceğini söylemesi dikkat çekerken, adaylar birbirlerine hakaret de ettiler. 

İlk iki münazarada, Clinton kamuoyu tarafından daha ikna edici bulunmuş ve anketler onu işaret etmişti. Bağımsız anketlere göre kazanan yine Clinton ama bu kez fark daha az!

"SEN PUTİN'İN KUKLASISIN"

Tartışmada, Clinton'un aleyhinde Wikileaks dolayısıyla yayınlanan belgeler konuşuldu. Bunun üzerine Clinton, Rusya'nın ABD seçimlerini sabote etmek için devreye girdiğini ve Trump'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir kuklası olduğunu ileri sürdü.

Buna karşılık ise Trump, "Putin senden ve Barack Obama'dan çok daha zeki, bunu defalarca gösterdi. Bunu Suriye'de ve birçok uluslararası arenada gösterdi." ifadelerini kullandı.

Ayrıca Trump, Clinton'un başkan olması durumunda 4 sene daha ABD'nin Obama dönemi yaşamaya devam edeceğini ve bunun ülkenin iç ve dış politikası adına bir felaket olacağını savundu.

MUSUL OPERASYONU

Musul'un Sünni ağırlıklı bir kent olduğunu söyleyen Clinton, IŞİD'in çıkarılmasının ardından ABD askerlerinin oraya giderek hakimiyet kurmayacaklarını söyledi.

"ABD ya 2003 martında Irak'ı işgal etmeyecekti ya da işgal ettikten sonra oradan çıkmayacaktı" diyen Trump ise, "Musul ABD’nin elindeydi ve şimdi IŞİD'e geçti. Bu, ABD orayı terk ettiği için oldu ve şimdi de İran orada daha etkin olacak" şeklinde konuştu.

TRUMP SEÇİM SONUÇLARINI KABUL ETMEYEBİLİR

"Seçim sonuçlarını kabul edecek misiniz?" sorusu üzerine Trump, 8 Kasım'da seçimleri Clinton'a karşı kaybederse sonuçları kabul edeceğini söylemek için henüz erken olduğunu ve bu konuda merak uyandıracağını dile getirdi.

Trump, "Seçimlere hile karışabilir. Sonuçları kabul etmeyebilirim." dedi. Clinton ise Trump'ın kaybettiği her yarışta aynı argümanı kullandığını belirtti.

Clinton, adayların seçim sonuçlarını kabullenmesinin ABD demokrasisinin temel taşlarından biri olduğunu kaydederek, "Trump korkunç." diye konuştu.

KAZANAN VE KAYBEDEN?

Suriye meselesinde Clinton uçuşa yasak bölgenin altını çizerek bir kez daha "ABD askeleri oraya gitmeyecek" derken, Clinton'ın e-mail sakandalı ve Trump'ın kadınlarla ilgili sözleri de münazaranın konuları arasındaydı.

İlk yorumlar "İkisi de kazanamadı ama kaybetmediler de" olurken, Clinton kendinden emin tavrı dikkat çekti. Trump'ın da ilk iki tartışmaya oranla daha yüksek bir performans ortaya koyduğu yorumnları yapıldı.

ANKETLERE GÖRE YİNE CLINTON

3. ve son münazaranın ardından bağımsız kişilerle yapılan anketlere göre; ilk iki tartışmada olduğı gibi kazanan yine Clinton oldu. Ancak ilk verilere göre bu kez aradaki fark, ilk iki münazaraya oranla daha düşük. 

MÜNAZARADAN BÖLÜMLER

- Trump'ın kadınlarla ilgili "müstehcen" ve "kaba" ifadelerinin bir kez daha gündeme geldi bölümde Trump, Clinton'a "Sen ne kadar iğrenç bir kadınsın" dedi.

- "Obama rejimi" nitelemesi dikkat çeken Trump: "Irak'ı İran'a teslim ettiniz. İran uzun zamandan beri bunu istiyordu. Size yakında teşekkür mektubu yollayacak."

- Clinton: "Trump gibi insanlar göçmenlerden şikayet ederler fakat kendi inşaatlarında, binalarında ise onları sömürürler. Bununla yetinmeyip onları ülkeden kovmakla tehdit ederler.

- Sanat, siyaset ve spor dünyasından çok sayıda ünlünün izleyici olarak katıldığı tartışma programında stüdyonun seyircilere ayrılan bölümünde, NBA'in efsane sporcularından Müslüman basketbolcu Kareem Abdul-Jabbar da yer aldı.

ntv
<< Önceki Haber Clınton mı Trump mı? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER