Cizre JİTEM davasının duruşması 7 saattir sürüyor


Cizre'de 1993-1995 yılları arasında yaşanan 21 faili meçhul cinayetlerle ilgili JİTEM davasanıklarının bu sabah başlayan 48. duruşmaEskişehir'de görülmeye devam ediyor.

Diyarbakır'dan Eskişehir'e gönderilen ve 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmekte olan davaya, emekli Albay Cemal Temizöz, eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atak'ın aralarında bulunduğu 8 sanık ile faile meçhul cinayete kurban giden kişilerin yakınları, avukatları katılıyor. Davanın öğleden önceki bölümünde, faile meçhul cinayete giden 21 kişinin yakınları ve avukatları mahkeme heyetine konuya ilişkin ifadelerini verdi, sanıklardan şikayetçi olduklarını ve gerekli ceza ile cezalandırılmalarını talep etti. Öğleden sonra başlayan bölümde ise sanıklar savunmalarını vermeye sürdürüyor. Ardından sanık avukatları savunmalarını yapacak.

MAHKEME ÖNÜ SANDALYE İLE ÇEVRİLEREK POLİSLE KORUNUYOR

Dava nedeniyle Eskişehir Adliyesi'nde dikkat çeken güvenlik tedbirleri alındı. Adliye çevresi polis barikatalarıyla çevrildi, giriş çıkışlar kontrollü sağlandı. Adliye içerisinde de polis adeta kuş uçurtmuyor. Duruşmanın görüldüğü 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bulunduğu kat, terör, istihbarat, güvenlik ve çevik kuvvet polisiyle donatıldı. Söz konusu katta 100 civarında polis görevlendirildi. Duruşma yapılırken, salonun kapısının önünü 16 adet sandalye ile çevrelenerek barikat altına alınması dikkat çekti. Bu sandalyelerin üzerine farklı birimlerden polisler oturtularak görevlendirildi. Duruşma salonuna yoğunluk nedeni ile herkes alınmadı.

KÜRTÇE BİLEN OLMAYINCA YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ MAĞDUR YAKINLARINA TERCÜMANLIK YAPTI

Öte yandan, duruşma sırasında da ilginç olaylar yaşandı. Türkçe bilmeyen bazı mağdur yakınlarının ifadeleri tercüman eşliğinde alındı. Bu esnada ise tercüman krizi yaşandı. Duruşmaya Kürtçe bilen tercüman gelmeyince bu kez devreye, adliye de görevli Yazı İşleri Müdürü devreye sokuldu. Türkçe bilmeyen bazı mağdur kişilerin yakınları ifadelerini Kürtçe bilen söz konusu Adliye Yazı İşleri Müdürü tercüme etmesi üzerine verdi.

ALİ İSMAİL DAVASI DOSYASINA BAKAN SAVCI, SANIKLARIN BERAATİNİ İSTEMİŞTİ

Diyarbakır'dan Eskişehir'e alındıktan sonra 2 Nisan 2015 günü burada görülen davanın 47. duruşmasında emekli Albay Cemal Temizöz, eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atak'ın da yer aldığı 8 sanık için savcı, beraat talebinde bulundu. Eskişehir'deki Gezi Parkı eylemleri sırasında polis dayağı sonucu öldürülen üniversiteli Ali İsmail dosyasında bir süre görev yapan Savcı Ali Erkan, sanıklar için Yargıtay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını gerekçe göstererek tüm sanıkların beraatını istemişti. Taraf avukatlarının ek süre istemesi üzerine dava 5 Kasım 2015 tarihine ertelenmişti.

Sabah saat 09.30'dan bu yana devam eden duruşmada, tarafların hepsinin savunma ve ifadelerinin alınması halinde karar çıkması bekleniyor. Duruşmanın geç vakite kadar devam edeceği belirtildi.
CİHAN
<< Önceki Haber Cizre JİTEM davasının duruşması 7 saattir sürüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER