Çin'e yüksek borcu olan Pakistan IMF'ye gidiyor

Çin'in altyapı projelerinin merkezinde olan Pakistan'ın IMF'ye gittiği iddia ediliyor. IMF açıklamasında henüz resmi başvuru olmadığı söylendi. ABD'li yetkililer IMF'nin parasının Çin'e borçları ödemekte kullanılmasını istemiyor.

SHABER3.COM

Çin'in küresel altyapı projelerinin merkezinde olan ve Çin'e karşı borcunun "ödenemeyecek seviyede" olduğu söylenen Pakistan'ın IMF'ye gittiği iddia edildi.

Wall Street Journal'ın haberine göre Pakistan yüksek ticaret açığı ve azalan döviz rezervleri sebebiyle IMF'ye başvuruda bulunacağını açıkladı.

IMF ÇİN'LE ANLAŞMALARIN DETAYLARINI ÖĞRENECEK

Pakistan Başbakanı İmran Han, seçimlerden önce "milyonlarca yeni iş" ve "refah devleti" yaratma sözü vermişti. IMF programının buna engel olacağı bilinirken, ABD'li yetkililerin IMF'nin parasının Çin'e olan borcun ödenmesinde kullanılmasını istemediği aktarılıyor.

Pakistan'ın IMF'ye başvurusunun Çin'le olan ilişkilere de zarar vereceği söyleniyor. Ülkenin IMF'ye gitmesi durumunda, IMF Çin ile Pakistan arasındaki anlaşmaların detaylarını öğrenmiş olacak. 

ÇİN'İN ALTYAPI PROGRAMI BORÇ YÜKÜNE SEBEP OLUYOR

Çin'in Pakistan'daki üç yıllık programının büyüklüğü 62 milyar dolar. Altyapı yatırımları yollardan elektrik santrallerine ve limanlara kadar pek çok alanı kapsıyor.

Çin yönetimi Pakistan'daki programın "borç tuzağı" olduğunu kabul etmezken, 22 milyar dolarlık benzer bir programın uygulandığı Malezya programın bir bölümünü iptal etme kararı almıştı.

Sri Lanka ise, Çin'e olan yüksek borcu sebebiyle kimi kamu mallarını Çin'e satmak zorunda kaldı.

İmran Han göreve geldiğinden beri Pakistan'ın Çin'e olan yükümlülüklerini azaltmak istediği konuşuluyor.

IMF: RESMİ BAŞVURU YOK

IMF'den yapılan açıklamadaysa Pakistan'ın kuruluşa resmen başvurmadığı bildirildi.

NDTV'nin haberine göre IMF yetkilileri Pakistan'ın yüksek bütçe açığı ve cari açığa sahip olduğunu, ülkenin para biriminin "fazla değerli" olduğunu söylüyor.

IMF açıklamasına karşın Pakistan Maliye Bakanı Esad Ömer, hükümetin bu hafta acil mali destek için IMF ile görüşmeye geçeceğini onayladı.
<< Önceki Haber Çin'e yüksek borcu olan Pakistan IMF'ye gidiyor Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER