Çin'den gözaltındaki Interpol başkanına dair açıklama: Batı medyası kasıtlı olarak çarpıtıyor

Interpol Başkanı Meng Hongwei, Çin otoriteleri tarafından gözaltına alındı. Çin, Batı medyasının gözaltına alındığı resmen açıklanan Meng'in 'kaybolduğu' yönündeki ifadeleri 'Çin'in siyasi sistemine saldırmak' için kasıtlı olarak kullandığını savunuyor.

SHABER3.COM

Çin Kamu Güvenliği Bakanı Yardımcısı ve Interpol Başkanı Meng Hongwei, Çin'de gözaltına alındı. Meng, gözaltına alındıktan sonra iki görevinden de istifa etti.

Çin Komünist Partisi'nin yayın organlarından Global Times, Batı medyasının Meng konusundaki tutumunu eleştiren bir yazı yayımladı.

'ÇİN'İN SİYASİ SİSTEMİNE SALDIRMAK İÇİN KULLANILIYOR'

Yazıda Çin Komünist Partisi'nin bir komitesinin Meng'in rüşvet aldığını ve yasaları ihlal ettiğini tespit ettiği, Meng'in işlediği suçlar sebebiyle gözaltına alındığı belirtildi.

Cuma gününden beri yabancı basının Meng'in "kaybolduğunu" yazdığını aktaran Global Times, gözaltına alındığı resmen açıklanmasına karşın "Çin'in siyasi sistemine saldırmak" için bu ifadenin kasıtlı olarak kullanıldığını savundu.

'INTERPOL'DEKİ KONUMU ÇİN YASASINA KARŞI KALKAN DEĞİL'

Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı'nda üst düzey bir yetkili olan Meng'in, Çin Ulusal Denetim Komisyonu'na karşı sorumlu olduğunu aktaran Global Times, Meng'e yönelik işlemlerin Çin yasalarına uygun olduğunu aktardı.

Meng'in "Interpol'deki konumunun Çin hukukundan kaçmak için bir kalkan olmadığını" aktaran Çin Komünist Partisi yayını, benzer durumların Batı'da da yaşandığını ifade ederek eski IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın 2011'de görevde olduğu sırada ABD tarafından gözaltına alınmasını hatırlattı.

'DİĞER YÖNETİCİLER İÇİN CAYDIRICI OLACAK'

Global Times, gözaltına alınan Interpol başkanının ABD vatandaşı olması durumunda Batı medyasının benzer bir tutum alıp almayacağını sorgulayarak, Çin'de "yolsuzluk karşıtı seferberliğin süreceğini", Batı medyasının yolsuzluğa karışan yöneticilerin cezalandırılmasına karşı çıkmaması gerektiğini yazdı.

Yazıda Meng'in yeni yasalar devreye girdiğinden beri hakkında soruşturma başlatılan en üst düzey Çinli görevli olduğu, bunun yolsuzluk yapan diğer yöneticiler için caydırıcılık taşıyacağı da söylendi.
<< Önceki Haber Çin'den gözaltındaki Interpol başkanına dair açıklama:... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER