Çin'de şimdi de helal ürünlere karşı kampanya

Çin'in Müslüman Uygur azınlıklara ev sahipliği yapan Doğu Türkistan'ın başkenti Urumçi'de 'İslam'ın laik hayatı etkilemesini ve radikalliği körüklemesini önlemek' amacıyla helal ürünlere karşı bir kampanya başlatıldı.

SHABER3.COM

Urumçi'nin Komünist Parti liderleri pazartesi günü yaptıkları toplantıda helal kavramının yayılmasına karşı savaş açtıklarını açıkladı.

Euronews'in haberine göre Çin'de resmi rakamlara göre en az 23 milyon Müslüman yaşıyor. Çin'in özerk bölgesi Sincan'da nüfusun yüzde 45'ini Müslüman Uygurlar oluşturuyor. Bölgede gıda ve diş macunu gibi ürünler İslami şartlara uygun üretiliyor.

Yapılan açıklamaya göre devlet çalışanlarının kantinde yemek seçmemesi ve işyeri kantinlerinin değiştirilmesi gerektiği söylendi. Urumçi Komünist Parti liderleri ayrıca hükümet yetkilileri ve parti üyelerinin herhangi bir dine değil, Marksizm-Leninizm'e inanmaları ve halkın önünde Çince konuşmaları gerektiğini ileri sürdü.

Komünist Parti daha önce ağustos ayında, dini inançlara sahip olan üyelerini cezalandırma ve ihraç etmeye yönelik revize edilmiş bir dizi düzenleme yayınlamıştı.

Çin hükümeti, Müslüman Uygur Türk azınlığa 'sistematik insan hakları ihlallerinde bulunduğu' gerekçesiyle eleştiriliyor. Uygur Türklerinin keyfi tutuklamalara maruz kaldığı, siyasi 'beyin yıkamalara' tabi tutulduğu ve dini pratiklerinin kısıtlandığını belirtiliyor.

Pekin yönetimi ise suçlamaları reddederek bu uygulamaların insanları yoksulluktan ve terörizmden uzak tutmak için yapıldığını öne sürüyor.

<< Önceki Haber Çin'de şimdi de helal ürünlere karşı kampanya Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER