Çin dünyanın en uzun deniz köprüsünü açtı

Hong Kong'u Çin anakarasına bağlayan dünyanın en uzun deniz köprüsü açıldı. Çin hükümeti, inşası 9 yıl süren köprü ile ekonomi metropolünü Çin'in güneyindeki ekonomisi güçlü diğer 10 kentle yakınlaştırmak istiyor.

Çin dünyanın en uzun deniz köprüsünü açtı

3 köprü ve bir tünelden oluşan proje 20 milyar dolar yani yaklaşık 110 milyar liraya mal oldu. Kilometre maliyeti ise 360 milyon dolara mal oldu. AKP iktidarının yaptırdığı 2.1 km uzunluğundaki Yavuz Sultan Selim köprüsünün maliyeti ise 3 milyar dolar olmuştu. Köprünün kilometre maliyeti yaklaşık 1.5 milyar dolara yaklaşmıştı.

En uzun köprü geçişi ise tam 29,6 kilometre. Köprünün tamamı için geçiş ücreti olarak ise 21 dolar ödemek gerekiyor.Bölgenin en işlek deniz yollarından birinin üzerine yapılan köprü için yapay bir ada inşaa edildi. 400 bin ton çelik kullanıldı.8 yılda tamamlanan proje için denizin 40 metre derinliğine 6,7 kilometre uzunluğunda bir sualtı tüneli de yapıldı. Köprünün açılmasıyla 4 saatlik Hong Kong Zuhai rotası 45 dakikaya inecek.Ancak köprünün Çin için sembolik anlamı da büyük. Aktivistler, köprünün Pekin'in 1997 yılında Çin'e bağlanan Hong-Kong üzerindeki etkisini arttırmak için bir güç gösterisi olduğunu iddia ediyor.Köprüden 2030 yılına kadar günde 29 bin araç ve 126 bin yolcu geçmesi planlanıyor.
Köprüyü kullanmak içinse özel bir izin belgesi gerekiyor.

<< Önceki Haber Çin dünyanın en uzun deniz köprüsünü açtı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER