Çin'den İran ve Suudi Arabistan'a itidal çağrısı


Çin, idamların ardından diplomatik ilişkileri kesilen İran ve Suudi Arabistan'a itidal çağrısı yaptı.

Çin Dışişleri Bakanlığı SözcüHua Chunying başkent Pekin'de düzenlenen olağan basın toplantısındaki konuşmasında, iki ülkenin soğukkanlı ve temkinli davranıp, anlaşmazlıkları diyalog ve istişare yoluyla çözmeleri gerektiğini vurguladı.

Suudi Arabistan, kendi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de aralarında bulunduğu 47 kişiyi idam etmesinin ardından İran'daki Suud Büyükelçiliği ile Meşhed'deki Konsolosluk binası ateşe verilmişti. Bunun üzerine Riyad yönetimi Tahran ile diplomatik ilişkilerini dün kestiğini duyurmuştu.

Sözcü Hua, olayla ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve ilgili olayın bölgedeki gerginliği tırmandırmasından endişe duyulduğunu dile getirdi. Konuşmasında Hua, "İlgili tarafların terörle mücadelede koordinasyonu güçlendirmeleri ve ortak bir güç oluşturmaları gerekir. Diplomatlar ve dış temsilciliklerin güvenliğinin ve onurunun korunması gerekir." dedi ve ilgili tarafların mevcut anlaşmazlıklara gerçekçi yaklaşmaları çağrısı yaptı.

Çinli sözcü ayrıca, bölge barışı ve istikrarının korunması için ortak çaba harcanması gerektiğine de vurgu yaptı.

BAHREYN DE İRAN İLE İLİŞKİLERİNİ KESTİ

Öte yandan Bahreyn de komşusu Suudi Arabistan gibi bugün İran ile ilişkilerini kestiğini duyurdu. Gerekçe ise İran'ın, Krallığın ve aynı zamanda Körfez İşbirliği Konseyi'nin (GCC) işlerine sürekli karışması olarak gösterildi. Bahreyn Haber Ajansı, İranlı diplomatların 38 sat içinde ülkeyi terk etmelerinin istendiğini de bildirdi. CİHAN
<< Önceki Haber Çin'den İran ve Suudi Arabistan'a itidal çağrısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER