Çin'de hava kirliliği tehlikeli boyutlarda

Çin'de hava kirliliği tehlikeli boyutlarda

Çin'de havaların soğumasıyla birlikte hava kirliliği özellikle ülkenin kuzeyinde tehlikeli boyutlarda seyrediyor.

Yetkililer, ülkenin kuzeydoğusundaki hava kirliliğinin Cuma günü biraz azalacağı ancak hafta sonu yeniden tehlikeli seviyeye çıkacağını açıklandı.

Bugün başkent Pekin'deki hava kirliliği indeksi 200'ün üzerinde yani "çok kirli" seyrediyor. Shangdong eyaletinde ise bu oran 407.

Kuzeydoğudaki Harbin şehrinde de metreküp başına düşen PM2,5 partikül oranı 300 mikrogram olarak ölçüldü. Harbin, Çin'de hava kirliliği sorunu olan şehirler arasında ön sırada geliyor. Harbin'deki hava kirliliği indeksi, Salı günü 1000'in üzerine çıkmış ve ilk ve orta dereceli okullar tatil edilmiş, 191 uçak seferi de iptal edilmişti.

Shenyang şehrinde ise PM2.5 oranı Pazar günü bin 400'e ulaşmıştı. Yetkililer, kuzeydoğudaki Liaoning ve Jilin eyaletlerinde havayı en çok kirleten sanayi kuruluşlarından üretimi durdurmalarını istemişti.

Çapı 2,5 mikrometre veya daha küçük olan parçacıklar olarak nitelenen PM2,5 oranının Pekin'de 2017'ye kadar yüzde 25 oranında düşmesi hedeflenmişti.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre ise kabul edilebilir PM2,5 oranı 25.

Öte yandan her yıl 1,6 milyon kişinin hava kirliliğine bağlı olarak kalp ve akciğer hastalıklarından öldüğü Çin'deki doktorlar, ülkedeki hava kirliliğinin 2008 Pekin Olimpiyatları seviyesine düşürülmesi halinde 900 bin kişinin ölümlerinin engellenebileceğini duyurdu.

2022'deki Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacak Pekin'in önündeki en önemli sorunun hava kirliliği olduğu belirtiliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Çin'de hava kirliliği tehlikeli boyutlarda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER