Çin anakaradan ayrı bir ada olan ve fiilen kendi yönetimine sahip olan Tayvan'ı kendi toprağı olarak görüyor ve gerekli gördüğünde güç kullanarak adayı günün birinde işgal edebileceğini sürekli ifade ediyor.
Çin Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Savunma Bakanı Wei ayrıca herhangi bir "Tayvan bağımsızlığı komplosunu un ufak edeceklerini ve anavatanın birliğini kararlılıkla savunacaklarını" söyledi.
ABD: Statükonun tek taraflı olarak değiştirilmesine karşıyız
Siyasi statüsüyle ilgili anlaşmazlık bulunan Tayvan ile ilgili gerginlik son dönemde Çin uçaklarının adanın hava savunma bölgesine giriş çıkış yapmasıyla artmıştı. ABD Başkanı Joe Biden geçen ay Japonya'ya yaptığı bir ziyarette ABD'nin yıllardır sürdürdüğü Tayvan politikasında değişiklik anlamına gelecek şekilde Çin'in saldırması halinde Tayvan'ı askeri olarak savunacaklarını ifade etmişti.
Beyaz Saray bu açıklamadan sonra, Tayvan konusunda izlediği, Çin'in müdahalesi halinde buna karışıp karışmayacağını belirsiz bırakan "stratejik belirsizlik" politikasına döndü.
Zirvede Japonya Başbakanı Fumio Kişida Çin-Tayvan gerilimine dikkat çekerek güçlü bir uyarı yaptı ve "Ukrayna'nın bugünü Doğu Asya'nın yarını olabilir" dedi.