'Çikolata, şerbetli tatlı ve bal çocuklarda reflüye neden oluyor'

'Çikolata, şerbetli tatlı ve bal çocuklarda reflüye neden oluyor'

Yrd. Doç. Dr. Latif Küpelioğlu, çocuklarda çikolata, şerbetli tatlı ve balın reflüye neden olduğu uyarısında bulundu.

Küpelioğlu, aşırı miktarda domates, sarımsak ve soğanın da mide sorunlarını doğurabileceğine işaret etti.

Yrd. Doç. Dr. Küpelioğlu, çocuklarda alerjiyi tetikleyen ürünler ve riskleri ile ilgili şunları ifade etti:

"1. Çikolata:
Çikolatanın içinde bulunan endorfin maddesi mutluluk hormonunun salgılanmasına imkân verir. Bu nedenle çocukları kendine çeker. Ancak çikolatada kafein olduğu için reflüye yol açabilir. Bu nedenle de karın ağrısı, mide bulantısı ya da iştahsızlık gibi sorunlara yol açabilir.
2. Margarin:
Margarinin içinde omega 6 adı verilen bir yağ asidi vardır. Bu madde, alerjinin tetiklenmesine yol açabilir. İçerisinde margarin olan poğaça, pasta ya da açma gibi besinlerin tüketilmemesi gerekir.
3. Kızartmalar:
Kızartmalar içlerinde büyük oranda yağ barındırır. Bu nedenle de kalorileri oldukça çoktur. Aşırı derecede kızartma tüketen çocuklar, obeziteye daha yatkındır. Obezite ise astımı tetikleyen bir sorundur. Bunun dışında yağlı besinler, reflüyü de tetikleyerek alerjinin şiddetlenmesine yol açabilir.
4. Ketçap:
Domates, aşırı tüketilmesi durumunda mide asit salgısını arttırır. Domatesin ana maddesi olduğu ketçap, salça ya da domatesli diğer soslar küçük çocuklar için sorunlar yaratabilir.
5. Mayonez:
Mayonez büyük oranda yağ içerir. Bundan dolayı da mide boşalmasını geciktirici etki yapar. Pek çok anne ve baba faydalı olduğu kanaati ile çocuğuna bal yedirmekten yanadır.
6. Bal:
Bal, oldukça faydalı bir besindir ancak bebekler için zehirleyici olabilirken, daha büyük çocuklar için ise reflüye yol açabilir. Bu nedenle yaşı küçük olan çocuklara çok sık bal yedirmek sakıncalıdır.
7. Baharatlar:
Baharatlar da sessiz reflü sorunu olan ya da astımlı çocuklar için oldukça tehlikelidir. Baharatlı olarak tüketilen şarküteri ürünleri, biberli yemekler astımı tetikleyebilir.
8. Asitli içecekler:
Asitli içecekler yani kola, gazoz gibi ürünlerin içerisinde kafein vardır. Kafein; reflüyü, astımı ve bronşiti tetikleyen bir maddedir. Bu nedenle çocuklara asitli içecekler içirilmesi önerilmez.
9. Sarımsak ve soğan:
Sarımsak ve soğan oldukça faydalı iki besindir. Ancak çocuklar için çiğ sarımsak ve soğan, midede sorunlara yol açabilir. Bu nedenle çocukların hamburger tüketirken çiğ soğan yemesi, alerjik astımı tetikleyebilir.
10. Şerbetli tatlılar:
Baklava, şöbiyet ya da tulumba gibi ağır ve şerbetli tatlılar çok ve sık tüketildiği zaman reflüye yol açabilmektedir. Bu nedenle de alerjik etkileri tetiklenmektedir."

Alerjik ürünler ile ilgili detayları http://www.superanne.org/cocuklarda-alerjiyi-tetikleyen-10-besin 'den öğrenmek mümkün.
CİHAN
<< Önceki Haber 'Çikolata, şerbetli tatlı ve bal çocuklarda reflüye... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER