CİHAN-SEN: 13 yılda memur maaşı 4 kat, temel gıdanın fiyatı 8 kat arttı


Cihan Sendikalar Konfederasyonu (CİHAN-SEN), geride kalan 13 yılda memur maaşlarının 4 kat artarken, temel ihtiyaç maddelerindeki artışın 6-8 kat olduğunu açıkladı. Bu yüzden memur maaşlarının enflasyon, özellikle temel gıda maddeleri karşısında eriyip gittiğini vurgulayan Konfederasyon Başkanı Naci Haliloğlu, "Enflasyon sepetinde 400'ün üzerinde kalem var. Ancak bunların çoğu kamu çalışanlarını ilgilendirmiyor bile. Burada önemli olan temel ihtiyaç maddeleridir. Memurların çoğu halen fakirlik sınırının altında ücret alıyor. Özellikle karı-koca memur olanların dışındaki kamu çalışanları ay sonlarını getiremez durumda." dedi.

CİHAN-SEN'in Ar-Ge Merkezi, AK Parti hükümetlerinin iş başında olduğu 2002-2015 yılları arasındaki memur maaşları ile enflasyon ve temel ihtiyaç malzemelerindeki artışı inceledi. Yapılan araştırmaya göre söz konusu dönemde memur maaşları, temel ihtiyaç maddeleri karşısında büyük kayıplar yaşadı ve eridi. Özellikle temel tüketim ürünlerindeki artış memur maaşlarındaki artışı katladı; 2002'de 626 TL olan bir öğretmen maaşı 2015'te 2.562 TL'ye çıkarak 4 kat arttı. Ancak bu sürede ekmek fiyatındaki artış 6 kat, kırmızı et fiyatı da yaklaşık 10 kat arttı. 2002'de 4,5 TL olan sofralık zeytinin kilosu 18-20 TL'ye ulaştı. Beyaz peynirin kilosu 5 liradan 18 liraya çıktı. Çayın kilosu 4 TL'den 21 TL'ye yükseldi. 1 kilo toz şeker 1,3 liradan 5 liraya çıktı. Ayçiçek yağının litresi 2 liradan 6 liraya yükseldi. 4 lira civarındaki zeytinyağının litre fiyatındaki artış 6 katı buldu. Sütün litresi de 5 kat arttı ve fiyatı40 kuruştan 2 lira 50 kuruşa çıktı.

Temel tüketim maddelerinde en fazla artış hububat ürünlerinde yaşandı. Pirincin kilosu 2002'de 0,85 lira iken 2015'te 4,8 lirayı buldu. Fasulye 2 liradan 6 liraya yükseldi. Pilavlık bulgurun fiyatı 5 kat artışla 2 liraya, nohut da 3,70 liraya çıktı. 2002'de 5 TL olan beyaz peynirin fiyatı, ortalama 18 TL civarında seyrediyor. Sofraların vaz geçilmezi ekmeğin fiyatı da 8 kat artarak, bazı illere göre değişiklik gösterse de ortalama 1,2 liraya tırmandı.

KIRMIZI ET, ALIŞ VERİŞ LİSTESİNDEN ÇIKMAYA BAŞLADI

2002-2015 arasında fiyatı en fazla artış gösteren temel ihtiyaç maddelerinin başında kırmızı et geldi. 2002'de 4 TL olan kırmızı etin kilosu, 13 yılda 10 katın üzerinde arttı ve 45 liraya ulaştı. Bu yüzden memurun alış veriş listesinden çıkmaya başladı. Beyaz etin kilosu da 2 liradan 6 liraya yükseldi. Balık fiyatları mevsimlik farklılıklar gösterse de kırmızı et ile yarıştı.

HALİLOĞLU: MEMUR GEÇİNEMİYOR

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Cihan Sendikalar Konfederasyonu (CİHAN-SEN) Genel Başkanı Naci Haliloğlu, gerek enflasyon, gerekse döviz kuruna bağlı olarak temel ihtiyaç maddeleri fiyatlarının son yıllarda büyük artış gösterdiğini kaydetti. Haliloğlu, buna karşılık memur maaşlarının aynı oranda artmadığının altını çizerek, şunları söyledi:

"Enflasyon sepetinde 400'ün üzerinde kalem var. Ancak bunların çoğu kamu çalışanlarını ilgilendirmiyor bile. Burada önemli olan temel ihtiyaç maddeleridir. Bundan dolayı memurların yıllar içinde aldığı maaş zamları her geçen yıl eridi, erimeye de devam ediyor. Memurların çoğu halen fakirlik sınırının altında ücret alıyor. Özellikle karı-koca memur olanların dışındaki kamu çalışanları ay sonlarını getiremez durumda. Bugün birçok kamu çalışanı sürekli ötelenen ihtiyaç kredileri ve kredi kartı ile ay sonlarını zor getiriyor. Memur borçlu yaşıyordu. Şuan borçları artarak ve katlanarak yaşamaya devam ediyor. Bunun düzeleceğine ilişkin umudunu da maalesef kaybetmiş durumda."
CİHAN
<< Önceki Haber CİHAN-SEN: 13 yılda memur maaşı 4 kat, temel gıdanın... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER