Cihan'ın seçim çalışmasına YSK'dan yeşil ışık


Cihan Haber Ajansı, 1 Kasım'da yapılacak Milletvekili Genel Seçimi sonuçlarını yine sandık başından duyuracak. Bundan önceki 9 seçimde olduğu gibi Cihan Haber Ajansı, sonuçları Türkiye ve dünyaya duyurma çalışmasında kolaylık gösterilmesi için bu kez de Yüksek Seçim Kurulu'na müracaat etti. Başvuruya olumlu cevap veren YSK, il ve ilçe seçim kurulları ile sandık başkanlarının ve tüm kamu görevlilerinin seçim sonuçlarını en doğru ve en hızlı şekilde yansıtmak için çalışan Cihan Haber Ajansı'na kolaylık gösterilmesini karara bağladı.

Cihan Haber Ajansı, seçimleri sandık çevresi, il ve ilçe seçim kurullarında yerinde takibi ve sonuçlarının kamuoyuna tarafsız, doğru ve sağlıklı bir şekilde duyurabilmek için 4 Eylül 2015 tarihinde YSK'ya müracaat etti. Konuyu gündemine alan Yüksek Seçim Kurulu, 11 Eylül tarihli kararında Cihan'ın seçim çalışması hakkındaki kararı şöyle:

"GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:

İstem; 2015 yılında yapılacak 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sonuçlarının kamuoyuna tarafsız, doğru ve sağlıklı bir şekilde duyurabilmek için il-ilçe seçim kurulları ile sandık çevrelerinde görev yapacak Cihan Haber Ajansı muhabirlerine gerekli kolaylığın sağlanmasına ilişkindir.

İstemin kabulü ile 1 Kasım 2015 Pazar günü yapılacak olan 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sonuçlarının alınmasından sonra, işlemlerin aksatılmasına meydan verilmemek koşuluyla, seçim sonuçları ile ilgili olarak basın ve yayın organlarına gerekli kolaylığın il ve ilçe seçim kurullarınca sağlanması gerektiğine karar verilmesi gerekmiştir.

S O N U Ç :

Açıklanan nedenlerle,

1- İstemin kabulüne,

2- 1 Kasım 2015 Pazar günü yapılacak olan 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sonuçlarının alınmasından sonra, işlemlerin aksatılmasına meydan verilmemek koşuluyla, seçim sonuçları ile ilgili olarak basın ve yayın organlarına gerekli kolaylığın il ve ilçe seçim kurullarınca sağlanmasına,

3- Karar örneğinin;
a) Tüm il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarına, kurum içi elektronik posta olarak iletilmesi ve kurulumuzun www.ysk.gov.tr internet sitesinde yayınlanması için Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü'ne,
b) Cihan Haber Ajansı'na,
gönderilmesine,

11.09.2015 tarihinde oy birliği ile karar verildi."

TÜRKİYE SEÇİMİ YİNE CİHAN'DAN TAKİP EDECEK

Cihan Haber Ajansı, 13 yıldır geride bıraktığı 9 seçim organizasyonundan başarıyla çıktı. Bu seçimde de sandık sonuçlarını yine en doğru şekilde Türkiye ve dünyaya duyuracak. 19 ulusal kanal, 9 ulusal gazete, 100'e yakın haber sitesi, birçok yerel TV ve radyo seçim sonuçlarını Cihan'dan aldığı bilgilere göre izleyicilerine yansıtacak. CHP, MHP ve HDP başta olmak üzere bütün siyasi partiler de Cihan'ın verdiği seçim sonuçlarını genel merkezlerinde kurulan bilgi sistemleri üzerinden takip edecek. Ülke genelinde sandık başında yapılan çalışma sayesinde medya, seçim sonuçlarını anlık olarak izleyicilerine ulaştıracak.

Cihan, sandık sonuçlarını hızlı ve güvenli bir şekilde verebilmek için hummalı bir saha çalışması yaptı. Çoğunluğu gönüllülerden oluşan sandık sorumluları eğitim programlarına alınarak, YSK'nın belirlediği esaslar çerçevesinde sonuçları en hızlı ve en doğru şekilde aktaracak şekilde eğitildi. Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kılıç, yapılan hazırlıklar hakkında şunları söyledi:

"Cihan'ın 13 yıldır başarıyla takip ettiği seçim takip organizasyonları, Türkiye'de şeffaf ve demokratik seçim bilincinin yerleşmesinde etkili oldu. Şeffaf bir seçim isteyen on binlerce gönüllü Cihan'ın organizasyonlarında görev aldı ve alıyor. Yapılan iş, hem çok önemli bir habercilik çalışması hem de demokrasiye büyük bir katkıdır. Cihan'ın bu çalışmayı ne kadar dürüst bir anlayışla yaptığının en önemli şahidi, farklı ideolojik çizgilere sahip televizyon ve gazetelerin yöneticileridir. Cihan'ın 9 seçimde kazandığı büyük güvenin bir başka şahidi de iktidar ve muhalefet partilerinin yöneticileridir. 1 Kasım'da yapılacak genel seçimleri de aynı titizlikle takip ederek başarı çıtamızı bir adım daha yükseltmek istiyoruz. Herkese eşit mesafedeyiz. Bağımsız ve tarafsızız. İnşallah sandıktan çıkacak sonuçlar ülkemiz ve demokrasimiz için hayırlı olur. "

SİYASİLER SEÇİM SONUCUNU CİHAN'DAN İZLEYECEK

Birçok ulusal televizyon, gazete ve internet haber sitesinin yanı sıra CHP, MHP, HDP, BBP, DSP ve Demokrat Parti (DP) de seçim sonuçlarını Cihan'dan izleyecek. Partilerin seçim sonuçlarını izleyebilmesi için genel merkezlerine bilgi sistemleri kuruldu. Partilerin yetkili isimleri seçim sonuçlarını Cihan'ın merkezinden de izleyebilecek.

Seçim sonuçlarını Cihan'dan takip edecek olan partilerden CHP'nin Genel Başkan Danışmanı Erdal Aksünger, Cihan'ın seçim sonuçlarını kamuoyuna sunma noktasındaki çalışmalarını 'değerli ve anlamlı' bulduklarını ifade etti.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın da genel merkezlerinde oluşturulan Seçim İzleme Komitesi'nin yanı sıra Cihan Haber Ajansı gibi seçim sonuçlarını geniş bir takip ağı kurarak izleyen kuruluşların elde ettiği sonuçları da yakından takip edeceklerini aktardı.

BBP Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır, "Bugüne kadar seçimleri sonuçlarıyla birlikte en doğru veren ve hiç bir zaman dedikoduya şu veya bu şekilde yalanlara yer vermeyen Cihan Haber oldu. Biz bu seçimde de Cihan Haber Ajansı ile çalışacağız." dedi.

DSP Genel Başkanı Masum Türker, geçmiş seçimlerde bütün ajansların verdikleri seçim sonuçlarını karşılaştırarak izlediklerini, ama Cihan'ın verdiği seçim sonuçlarının yaklaşık bir değerle benzer çıktığını belirterek, bu seçimde de sonuçları YSK ve Cihan Haber Ajansı'ndan izleyeceklerini ifade etti.

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Cihan Haber Ajansı'nın seçim sonuçlarının açıklanması konusunda önemli bir teyit kaynağı olduğunu ve önemli bir vazife yaptığını söyledi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Alp Altınörs, kendi sistemlerini geliştirmenin yanı sıra Cihan Haber Ajansı ile diğerlerini de takip edeceklerini, sonuçları YSK'nın vermiş olduğu anlık bilgilerle kıyaslayacaklarını aktardı.

MEDYADAN CİHAN'A ÖVGÜ

7 Haziran milletvekili seçimlerinin kazananı, tüm engellemelere rağmen Cihan Haber Ajansı oldu. Ajans, Yüksek Seçim Kurulu'nun yasağı kaldırmasının hemen ardından kesin olmayan sandık sonuçlarını hızla abonelerine ulaştırdı. 7 Haziran gecesi saat 21.18'de sonuçların yüzde 90'ını ilan etti. Ajansın ilk verdiği sonuçların ilerleyen saatlerde ilçe seçim kurulu sonuçlarıyla birebir örtüşmesi takdirle karşılandı. Seçim sonuçlarını değerlendiren MetroPoll Araştırma Şirketi sahibi Prof. Dr. Özer Sencar, bütün siber saldırılara rağmen seçim sonuçlarını doğru ve tarafsız bir şekilde veren Cihan Haber Ajansı'nı (Cihan) seçimin kazananları arasında gösterdi.

Seçim sonuçlarını Cihan'dan ekranlara yansıtan medya yöneticileri de, seçimin markası haline gelen Cihan'ı şu ifadelerle övdü:

Fox TV Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk: "Biz artık klasikleşmiş, kendi arkadaşlarımız arasında da konuştuk 'Anadolu Ajansı önden koşar ama bir süre sonra Cihan'a gelir' ve nitekim böyle yapıyorlar. Bunu niye yapıyorlar? Onu da anlamadım. Halbuki Cihan Haber Ajansı gibi emin adımlarla gitseler çok iyi olur. Önden açtılar, açtılar, açtılar… Sonra bir durdular, bir beklediler, bir frene bastılar. Sonra yavaş yavaş gördük ki Cihan Haber Ajansı'yla eşit oldu. Mesela sekizlerde dolaştırıyorlardı HDP'yi, bir süre sonra tabi bir baktık ki onlar da 10'a geldi. Cihan Haber Ajansı HDP'yi baştan beri 11'lerde gösteriyordu, saatler sonra Anadolu Ajansı, Cihan Haber Ajansı'nın HDP ile ilgili rakamlarına ve diğer partilerle ilgili rakamlarına geldi. Yani Cihan Haber Ajansı'nın daha ilk başta verdiği rakamlara Anadolu Ajansı saatler sonra gelebildi. Bu bariz bir şekilde gözlemlediğimiz bir konuydu."

CNN Türk Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Boratav: "Seçimlerde hem Cihan Haber Ajansı, hem de Anadolu Ajansı ile çalıştık. Tam yorulmaya fırsat bulmadan resmin büyüğü çıktı ortaya. İyi geçti, ben memnunum yayından. Sonuçları çok hızlı olarak aldık, hızlı olarak ekrana aktardık. Bir sorunla karşılaşmadık."

Samanyolu Haber Genel Yayın Yönetmeni Metin Yıkar: "Seçimin kazananı Cihan. O kadar provokasyona, saldırıya, iftiraya, sahadaki elemanlarının rahat çalışamamasına rağmen çok iyi bir çalışma yaptı. Cihan Haber Ajansı bu seçimin kazananıdır. İstikrarlı bir şekilde tutarlı rakamları bize ulaştırdı. İlk dakikalardan itibaren belirli bir seviyede bize ulaşmaya başladı ve bu rakamlar zaman geçtikce sistem bozulmadı ve rakamlar arka arkasına bize doğru şekilde ulaştı." CİHAN
<< Önceki Haber Cihan'ın seçim çalışmasına YSK'dan yeşil ışık Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER