Çiğ sütün kalitesi bu proje ile artacak


Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün, 'Güvenilir Süt Güvenilir Gelecek İçin Sürdürülebilir Süt Hijyeni Eğitim Modeli Projesi, Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklıklar Programı çerçevesinde, Türkiye Ulusal Ajansı'nın desteğini aldı. İki yıl sürece projede bin 400 süt üreticisi ve çalışanına eğitim verilecek. Türkiye'de 206 proje arasından seçilen 26 projeden birisi olan Güvenilir Süt Güvenilir Gelecek İçin Sürdürülebilir Süt Hijyeni Eğitim Modeli Projesi'ne, ADÜ Veteriner Fakültesi, ÖRKOOP, Aydın Valiliği AB Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi ve yurt dışından da destek verilecek.

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde düzenlenen projenin tanıtımında konuşan Aydın Vali Yardımcısı Kadir Sertel Otçu, "Bu proje Aydın için önemli. Ülkemizde proje yapma kültürü sıkıntısı vardı. Son yıllarda güzel projeler yapılıyor. Proje kültürümüz geliştirmeliyiz. Bu paralar bizim, AB'ye proje üreterek AB katkısını sağlamalıyız. Proje yapmak kadar, proje kültürü ve ortaklarıyla yaparak bunların devamını sağlamak da önemli. AB'de projeler için bir kapı kapanıyor biri açılıyor. Bir memur bir proje yapar, aldığı katkıyla bir ömür boyu çalıştığı maaşı kadar para kazandırır, maaşını karşılar." dedi.

Güvenilir Süt Güvenilir Gelecek İçin Sürdürülebilir Süt Hijyeni Eğitim Modeli Projesi ile Aydın'da çiğ sütte kaliteyi artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Bircan ise "Bu projede ortaklarımız; Veteriner Fakültesi ÖRKOOP, Aydın Valiliği, AB, Hollanda, Almanya ve Çekoslovakya. Ortaklarımızla 2 yıl boyunca eğitim modelini tamamlayacağız. Bu projenin Aydın için önemli olacağına inanıyorum. Aydın'da 344 bin büyükbaş hayvan varlığı ile Türkiye 7.'si. Yaklaşık 2015 yılında Aydın için süt destekleme rakamı 443 bin ton karşılığı miktarımız var. Aydın'ın süt üretimini 550 bin 600 bin ton civarları arasında. Sütte verimlilikte de Türkiye 6.'sıyız. Aydın için süt önemli. Güvenli süt ve hijyenini AB eğitim projesinde ortaklarımızla beraber götürüp sağlıklı bir şekilde sürdürmeyi planlıyoruz." şeklinde konuştu.

Proje hakkında bilgi veren Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi İlknur Böğrekçi de "Sütün çiftlikte soframıza kadar gıda güvenliği süt güvenliği için çalışıyoruz. Türkiye olarak dünyada üretilen süt miktarı ve sağılan hayvan sıralamasında ön sıralarda yer alıyor. Dünyada 196 ülkenin içerisinde süt üretiminde Türkiye 9. sırada. Dünyada üretimde ön planda olduğumuz için sütümüzün hijyeni ve güvenliği ön plana çıkıyor. Süt hijyeni, süt kalitesi ve ekonomik değerinin artırılması, insan sağlığının korunması, sağım sonrası çiğ süte mikropların bulaşmasının önlenmesi, hastalıkların önlenmesi ve bunlara balı olarak tedavi masraflarının azaltılması ve hayvan kayıplarının en aza indirilmesi ve verim artışına katkıda bulunmak. Aydın'daki üretim miktarı, ülkemizdeki yeri, süt hijyeninin ülkemiz için önemi bu alandaki problemleri ve ihtiyaçları tespitini sonucunda yerel ortaklarımızla birlikte yapacağız. 212 bin Euro olan projemiz 2017 Eylül ayında sona erecek. Amacımız, süt hijyeni eğitim modeli hazırlamak, çiğ süt sektöründeki mesleki gurupların uzmanlık derecelerini artırmak. Çiğ süt üretimini AB standartlarına ulaştırmak." dedi.

Projeye eğitim ağırlıklı destek verecek olan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Ömer Göksoy da "Bu projede yer almaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Fakültemizin ilk stratejik ortaklık projesi. Bu projede eğitim modülünün hazırlanması ve değerlendirmeyi ve anket çalışmalarına katkı sağlayacağız. Altı tane öğretim üyemiz modüllerin hazırlanmasında yer alacaklar. Dört elemanımız da yurt dışı eğitiminde yer alacaklar. Laboratuvarlarımızın iyileştirilmesi ve akredite çalışmaları için yol alma aşamasında yardımcı olacaktır." dedi.

Proje toplantısına proje ortakları, projede çalışacak görevliler ve süt sektöründen davetliler katıldılar. Türkiye, dünyada 5,6 milyon hayvan sayısıyla 11., süt üretiminde ise 16,9 milyon tonla 9. sırada yer alıyor. Aydın'da ise 119 bin 895 hayvan sayısıyla Türkiye'de 11. sırada yer alıyor, 426 bin ton süt rekoltesi ile 6. sırada bulunuyor. CİHAN
<< Önceki Haber Çiğ sütün kalitesi bu proje ile artacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER