CHP'den MHP'ye KHK cevabı: Hiç tereddütsüz AYM'ye götüreceğiz

Böke: 1991'de Anayasa Mahkemesinin verdiği karar, 'Olağanüstü hali aşan düzenlemeler olduğu takdirde KHK'ların anayasal denetlemeye tabi olduğunu' söyler. Bugünün bütün OHAL KHK'ları da bu tanıma çok açık bir biçimde uymaktadır. Dolayısıyla biz, hiç tereddütsüz bunları hukukun gerektirdiği ve izin verdiği şekilde Anayasa Mahkemesine götüreceğiz.

samanyoluhaber.com



CHP'li Böke: Kayyum atanacaksa, ilk kayyum AKP'nin kendisine atanmalıdır

CHP Parti Sözcüsü Böke,"Teröre yardımdan bir kayyum atanacaksa, ilk kayyum AKP'nin kendisine atanmalıdır" dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında parti genel merkezinde toplandı.

"Teröre yardımdan bir kayyum atanacaksa, ilk kayyum AKP'nin kendisine atanmalıdır"

Parti sözcüsü Selin Sayek Böke kayım atamalarıyla ilgili; 

"Kim hendek açılmasına destek verdiyse, kim şehirlerin bomba yığınağına dönüştürülmesine belediye kaynaklarıyla destek olduysa ve bunlar kadar önemlisi kim bizim bütün uyarılarımıza rağmen, bütün bunlara kendi siyasi çıkarı için göz yumup, teröre yardım ve yataklık yaptıysa hukukun önünde mutlaka hesap vermelidir. Ancak hukuk, oy veren vatandaşın, halkın iradesi yok sayılarak, seçilmişlerin kayyum yoluyla görevden alınması hiçbir biçimde kabul edilemez. Hiç kimse kendisini bu darbe fırsatçılığıyla hukukun, anayasal düzenin, seçmenin iradesinin yerine koymaya kalkmamalı. Demokratik düzende seçilmişlerin meşruiyet sınırlarını siyasetin keyfi değil, hukuk belirler. Siyaset keyfi yapılamaz. Bu hukuk yalnızca Güneydoğu'da teröre destek veren belediyelere değil, Cemaat'e kentlerimizi parsel parsel peşkeş çeken AKP belediyelerine de terör örgütü PKK kentlerimizi silah deposuna çevirirken göz yuman, TSK'yı ve tüm kurumlarımızı Cemaat'e bilerek teslim eden yöneticilere de, IŞİD'in Türkiye yapılanmasına göz yumanlara da aynı biçimde uygulanmalıdır. Unutulmamalı ki eğer teröre yardım ve yataklıktan kayyum atanacaksa Türkiye'de ne AKP'li belediye ne de AKP'li yönetici kalır. Teröre yardımdan bir kayyum atanacaksa, ilk kayyum AKP'nin kendisine atanmalıdır" dedi.

'HİÇ TEREDDÜTSÜZ AYM'YE GÖTÜRECEĞİZ'

"MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, CHP'nin Anayasa Mahkemesine yapacağı başvuruyla ilgili 'OHAL sürecinde çıkarılan KHK'ların yargıya taşınamayacağını, yine KHK yoluyla düzeltilebileceğini' söyledi. Bu konudaki görüşünüz nedir?" sorusuna Böke, şu yanıtı verdi:

"1991'de Anayasa Mahkemesinin iki kararı var. Gönül isterdi ki bütün muhalefet partileri ödevlerini bu ciddiyetle yapmış, bizim komisyonumuz gibi bu bilgilerin ışığında açıklama yapıyor olsun. Biz onlara hatırlatalım; 1991'de Anayasa Mahkemesinin verdiği karar, 'Olağanüstü hali aşan düzenlemeler olduğu takdirde KHK'ların anayasal denetlemeye tabi olduğunu' söyler. Bugünün bütün OHAL KHK'ları da bu tanıma çok açık bir biçimde uymaktadır. Dolayısıyla biz, hiç tereddütsüz bunları hukukun gerektirdiği ve izin verdiği şekilde Anayasa Mahkemesine götüreceğiz."
ÖNE ÇIKAN HABERLER