CHP'li Öztrak: Babacan'ın yapacağı en onurlu hareket istifa etmektir


CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, CHP'nin vaatlerini eleştiren Başbakan Yardımcısı Babacan'a istifaya davet etti. Ali Babacan'ın, AK Parti hükümetleri döneminde kullanılan devasa kaynaklara rağmen vatandaşları borca batıran, büyümeyi düşüren, gelir dağılımı adaletsizliğini artıran politikaların baş sorumlularından biri olduğunu vurgulayan Faik Öztrak, "Sayın Babacan'ın yapacağı en onurlu hareket, 8 Haziran sabahı AKP'nin sandık yoluyla tasfiyesini beklemeden son dönemde istemeyerek işgal ettiği koltuğu boşaltmasıdır." dedi.

Faik Öztrak, yazılı değerlendirmesine "Sayın Babacan, iktidarları döneminde Türkiye'yi iyi yönettiklerini büyümeyi ve istihdamı artırdıklarını söylüyor. Oysa gerçek çok farklı… Bu tablonun sorumluları CHP'ye 'ekonomi nasıl yönetilir' dersi veremez." ifadesini kullandı.

'TÜM CUMHURİYET HÜKÜMETLERİNİN 2 KATI PARA HARCADILAR'

1923-2002 arasında Türkiye'yi yöneten 57 hükümetin; 546 milyar dolar vergi geliri, 95 milyar dolar iç borç, 130 milyar dolar dış borç, 8 milyar dolar özelleştirme olmak üzere toplam 779 milyar dolar kullandığına dikkat çeken CHP'li Öztrak, şunları hatırlattı: "2003 -2014 arasında Türkiye'yi yöneten AKP ise 1.5 trilyon dolar vergi geliri, 96 milyar dolar iç borç, 273 milyar dolar dış borç, 52 milyar dolar özelleştirme olmak üzere toplam 1.9 trilyon dolar kullandı. Peki, kendinden önceki tüm hükümetlerin kullandığı paranın yaklaşık 2,5 katı kadar para kullanan AKP'nin görevde olduğu sürede ekonominin büyüme ve işsizlik performansı ne oldu?"

'BÜYÜME İKTİDARLARINDA SÜREKLİ DÜŞTÜ'

Öztrak, açıklamasında bazı kıyaslamalara yer verdi: "Çok partili yaşama geçişten AKP iktidarına kadar, yani 1946-2002 arasında yüzde 5,1 olan ortalama büyüme AKP iktidarında, yani 2003-2014 arasında yüzde 4,7'ye düştü. Dönemler itibariyle bakılınca da büyüme: çıraklık döneminde (2003-2007) yüzde 6,9, kalfalık döneminde (2008-2011) yüzde 3,3, ustalık döneminde (2012-2014) ise ortalama yüzde 3,0 oldu.

AKP döneminde dünyada aynı ligde yarıştığımız ekonomilerin gerisine düştük. 2003-2014 arasında bize benzeyen ekonomiler ortalama yüzde 6,3 büyürken, AKP elinde Türk ekonomisi yüzde 4,7 büyüyebildi. Satın alma gücü paritesiyle GSYH sıralamasında 2002 de 17. sıradaydık 2014'te de 17. sırada kaldık. AKP'nin 12 yıllık iktidarında yerimizde saydık.

İşsizlik bu ülkenin kanayan yarası olmaya devam etti. 1980-2002 döneminde ortalama işsizlik yüzde 8,3 iken 2003-2014 döneminde ortalama işsizlik yüzde 10'a yükseldi. Bu yılın ocak ayında ise işsizlik yüzde 11,3 oldu. Umudumuz, geleceğimiz gençlerimiz iş ve istihdam ile buluşamadı. İş arayan her beş gençten biri işsiz kaldı."

'YOKSULLUĞUN TABLOSU'

Kullanılan yüz milyarlarca dolarlık kaynağa rağmen yoksulluk memleketin en önemli sorunu olmaya devam ettiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "Bu ülkede 2013 yılı itibariyle; 34,3 milyon kişi 2 günde bir masasına 1 kap et yemeği koyamıyor. 36,6 milyon kişi beklemediği bir harcama çıkarsa karşılayamıyor. 21,8 milyon kişi evini ısıtamıyor. Türkiye'nin 2023'te GSYH sıralamasında ilk 10'a girmesi zor görünüyor ama bir şeyde şimdiden ilk 10'a girdik: 17 milyon yoksulun olduğu Türkiye, dolar milyarderi sayısında ilk 10'da. 32 dolar milyarderimiz var. Türkiye'de yaklaşık 17 milyon yoksul varken; milli servetin yüzde 54'ü en tepedeki yüzde 1'in elinde yoğunlaşıyor." açıklamasında bulundu.

'DEVLET DE MİLLET BORCA BATTI'

AK Parti iktidarında vatandaşların borca batmış durumda olduklarını vurgulayan Öztrak, "Ailelerin borcunun harcanabilir gelirine oranı 2002'de yüzde 5 iken 2013'te yüzde 55'e sıçramıştır. Finans kesimi hariç borçların GSYH'ya oranı 2002 yılında yüzde 93 iken, 2013 yılı sonunda yüzde 111,1'e çıkmış, uluslararası döviz rezervlerimizin kısa vadeli dış borca oranı 2002 de yüzde 172,2 iken 2014'de yüzde 96,5'e düşmüştür." dedi.

'BABACAN'A SORUYORUM: BUNLARIN KAYNAĞINI NEREDEN BULDUNUZ?'

"Ben Sayın Babacan'a soruyorum." diyen Faik Öztrak, "Kaçak Saray için vatandaştan ne kadar vergi aldınız? 2006-2014 döneminde kamu hizmet binalarına ödenen kiraların yüzde 352, taşıt alımlarına yapılan harcamaların yüzde 792, müşavir firma ve kişilere yapılan ödemelerin yüzde 1204 artmasına neden göz yumdunuz? Kaçak Saray'dan örtülü ödenek havuzuna bir gecede korsan önergeyle nasıl hortum bağladınız. Bunların kaynağını nereden buldunuz?" diye devam etti.

'BÖYLE BAKANLA IMF KAÇINILMAZ'

Öztrak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Sizin gibi uzun süredir Başbakan Yardımcılığı yapan Bülent Arınç, israf konusunda sınıfta kaldık, israfı önlesek vergiye gerek kalmazdı diyor. Ekonominin dümeninde, sizin gibi, yapılan her harcama karşılığında vergi alarak, borçlanarak, para basarak ya da IMF'ye gidilerek yönetebileceğini sanan bir bakan olursa Sayın Arınç'ın çizdiği tablo kaçınılmaz olur. Siz sıcak para rüzgarıyla ekonomiyi yönettiğini sanan ve son dönemde ülkelerini hızla iflasa sürükleyen neo-liberal zihniyetin temsilcisisiniz. Siz AVM yapmayı, rezidans yapmayı, saray yapmayı rant yaratıp, yandaşların zenginleşmesini büyüme sanırsınız. Biz sosyal demokratız. Biz sürdürülebilir yüksek büyüme için üretimin artmasını, emeklinin, yoksulun rahat etmesini, hasılı milletin topyekun zenginleşmesini hedefleriz. Aramızdaki fark da budur."

'BABACAN NEW YORK'A GİDİNCE…'

Babacan'ın anlaşılan New York'a gidince 12 yıldır ülkeyi yönetenin kendi iktidarı olduğunu unuttuğunu belirten Öztrak, "İyi işleyen bir demokratik sistemin, iyi işleyen bir yargı sisteminin, Türkiye'nin gerçek anlamda bir hukuk devleti olmasının, Türkiye'de temel hak ve özgürlüklerin uluslararası standartlarda yaşanması ve uygulanıyor olmasının başarının temelinde olduğunu söylemiş, oysa 12 yıldır Başbakan yardımcısı olduğu Hükümette Türkiye giderek otoriterleşmiş, hukuk devletinden uzaklaşmış, devlet yönetiminde şeffaflık azalmış, kurumlar tahrip edilmiştir. Nitekim; Ekonomist Dergisi'nin Demokrasi Endeksinde, Türkiye 167 ülke içinde 98. Sırada, Hibrit rejimler arasındadır. The Waal Street Journal'in Ekonomik Özgürlük Endeksi'nde 10 basamak gerileyen Türkiye, 2015'te 178 ülke içinde 70. sıraya düşmüştür. Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün Yolsuzluk Endeksi'nde. Türkiye puanı en çok düşen ülkedir. 2013'te 53. sırada olan Türkiye, 2014'te 64. sıraya düşmüştür. İşte Babacan'ın anlattığı demokrasi ve özgürlük masalları da budur." değerlendirmesini yaptı.

'O KOLTUĞU BOŞALTSIN'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak değerlendirmesini, şu ifadelerle tamamladı: "Sayın Babacan'ın açıklamalarından sonra bir defa daha görülmektedir ki bu ülkenin yeniden IMF kapılarına düşmemesi için yapılacak en acil yapısal reform yeni küresel konjonktürü okuyamayan, ülkeyi krize soktuğunu itiraf eden AKP'nin 7 Haziran'da iktidardan gitmesi olacaktır. Sayın Babacan'ın ismi bu tabloda sorumluluğu olanların en başındadır. Buna rağmen CHP'nin ekonomi programı hakkında ileri geri konuşmak akıl vermeye kalkışmak en kibar tanımıyla ne dediğini bilmemektir. Sayın Babacan'ın yapacağı en onurlu hareket, 8 Haziran sabahı AKP'nin sandık yoluyla tasfiyesini beklemeden son dönemde istemeyerek işgal ettiği koltuğu boşaltmasıdır. Son açıklamalarıyla o koltukta 1 gün daha duracak kredisi kalmamıştır." CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Öztrak: Babacan'ın yapacağı en onurlu hareket... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER