CHP'li Akın: Yanlış politikalar yüzünden çeltik üreticileri mağdur oldu

CHP'li Akın: Yanlış politikalar yüzünden çeltik üreticileri mağdur oldu

Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, uygulanan yanlış tarım politikalarından dolayı çeltik üreticilerinin de mağdur olduğunu öne sürdü.

1990'larda 4 kilo olan pirinç tüketiminin 2014'yılında 8 kiloya çıktığını dile getiren Akın, "Ancak tüketimdeki artışların bir bölümü maalesef ithalattan karşılanmaktadır. Türkiye pirinçte üretici bir ülke olmasına rağmen aynı zamanda ithalatçı bir ülkedir. Türkiye pirinç tüketiminin halen yüzde 30'u ithal pirinçlerden karşılanmaktadır. Çeltik ve pirinç ithalatının en önemli nedeni üretimi hedef almayan tutarsız tarım politikalarının uygulanmasıdır." dedi.

Türkiye'nin 2014 yılında 277 milyon dolarlık çeltik ve pirinç ithalatı yaparak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını dile getiren Akın "İthalat yerli üretimi olumsuz yönde etkilemektedir. 2009'da 1,5 TL'ye kadar çıkan çeltik fiyatı 2010'da 1 TL'ye, 2011'de de 80 kuruşa kadar gerilemiştir. Bunun temel nedeni ithalattır. 2012 hasadından sonra çeltik fiyatı 90-95 kuruş aralığında gerçekleşmiş, 2013 ve 2014'de fiyatlar biraz kıpırdayarak 1,5 TL'lerin üzerine çıkmıştır. 2015 yılında ise 1,8 TL maliyet olmasına karşın fiyatlar 1,2 TL/kg'lar düzeyinde seyretmektedir. Bu durum birçok çiftçinin borcunu ödeyememesine neden olmuş, tarlalar satılmaya başlanmış, borcunu ödeyemeyen üreticilerden intihar edenler olmuştur." ifadesini kullandı.

CHP'li Akın, çeltik fiyatlarındaki düşüşlerin sebebinin belirlenmesi için TBMM araştırma komisyonu kurulması gerektiğini sözlerine ekledi.
CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Akın: Yanlış politikalar yüzünden çeltik üreticileri... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER