CHP Hatay'ı Bırakmadı

Akdeniz kıyı şeridini batı uçta Antalya’dan başlayarak “kırmızıya” boyayan CHP, Mersin ve Adana’yı katederek doğu uçta Hatay’a kadar uzandı. CHP, 2014 seçimlerinde AKP'den az farkla aldığı büyükşehiri bu kez açık ara kazandı.

SHABER3.COM



Resmi olmayan sonuçlara göre CHP oyların yüzde 55.16’sını, AK Parti ise 42.81’ini aldı. Mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı, Millet İttifakı’nın CHP’li adayı Lütfü Savaş, koltuğunu korudu.

Bu aslında Savaş’ın Hatay’daki üçüncü dönemi. 2009’da, Hatay henüz büyükşehir olmamışken, merkez ilçe Antakya’nın belediyesini Savaş kazanmıştı. Ancak o dönem AK Partili idi.

2014 seçimleri öncesinde AKP Savaş yerine, o dönem partinin güçlü isimlerinden, eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin’i aday gösterdi. Lütfü Savaş da bunun üzerine CHP’ye geçti ve seçimi kazandı.

İttifaklar ve HDP oyları

Hem Cumhur hem de Millet İttifakı Hatay’da ortak hareket etti. MHP AKP adayı İbrahim Güler’i, İyi Parti de Savaş'ı desteklemek adına büyükşehirde aday göstermedi.

24 Haziran 2018 seçimlerinde ilde yüzde 11.02 oranında oy alan HDP ise “Batıda kaybettir, doğuda kazan” stratejisiyle hareket etti ve Cumhur İttifakı’nın karşısında duran en güçlü adayın oylarını bölmemek adına aday çıkarmadı.

24 Haziran seçimlerinde AK Parti’nin yüzde 36.20, CHP’nin yüzde 30.58, MHP’nin yüzde 14.44, HDP’nin yüzde 11.02, İyi Parti’nin yüzde 6.53 oyu vardı. Kaba bir hesapla Cumhur İttifakı’nın yüzde 50’lik oy oranının 31 Mart yerel seçimlerinde yaklaşık yüzde 8’lik bir kaybı olduğu görülüyor.

Millet İttifakı ise (24 Haziran seçimlerinde bu ittifakla hareket eden Saadet Partisi oyları ile birlikte) yüzde 38’den 55’e dramatik bir artış gösterdi. 17 puanlık bu artışta HDP oylarıyla birlikte Cumhur İttifakı’ndan, özellikle Suriye sorunundan büyük oranda iktidarı sorumlu tutan milliyetçi kanattan gelen oyların etkili olduğu anlaşılıyor.

İlçe sayısında AKP

Hatay’ın, biri büyükşehir, toplam 16 belediyesi var. 15 ilçe belediyesinin 8’ini AK Parti kazandı. Bu ilçeler kuzeyden güneye, Hassa, Payas, İskenderun, Kırıkhan, Antakya, Reyhanlı, Altınözü ve Yayladağı. Bu ilçeler arasında en büyük olanlar Antakya ve İskenderun. Hatay Valiliği’nin verilerine göre iki ilçenin nüfusu 600 bini geçiyor. Hatay’ın il nüfusu ise 1 milyon 500 binin üzerinde.

İlçe belediyelerinde ikinci sırada CHP var. CHP Defne, Arsuz, Samandağ ve Erzin’i kazandı.

MHP ise Dörtyol, Belen ve Kumlu’yu aldı.

El değiştiren belediyeler

Bu seçimlerde 3 ilçe el değiştirdi. CHP Erzin’i AKP’den aldı. AKP Cumhur İttifakı kapsamında Belen ve Kumlu’da aday çıkarmadı ve buradaki AKP belediyelerini bu kez MHP kazandı.

Resmi olmayan sonuçlara göre Türkiye genelinde toplam 19 ilçe kazanan İyi Parti Hatay’da hiçbir ilçeyi alamadı. Akdeniz kıyı şeridinde sadece Antalya’da iki belediye kazanabildi. Hatay’ın Samandağ ilçesinde Millet İttifakı ortak hareket etmedi, hem CHP hem de İyi Parti aday çıkardı. CHP bu ilçeyi yüzde 63.24 gibi çok yüksek bir puanla kazandı. İyi Parti’nin adayıysa sadece yüzde 3.13 oy alabildi.
<< Önceki Haber CHP Hatay'ı Bırakmadı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER