Cezayir'de flaş gelişme! Buteflika adaylığını çekti, seçimler ertelendi

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, cumhurbaşkanlığı seçimlerini ertelediğini ve 5. dönem adaylığını geri çektiğini açıkladı. Öte yandan, Başbakan Ahmed Yahya'nın da istifa ettiği öne sürüldü. Yeni Anayasanın referanduma sunulacağı öğrenildi.

SHABER3.COM


Cezayir'de Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, beşinci dönem adaylığını geri çektiğini açıkladı. Buteflika ayrıca 18 Nisan'da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçiminin ileri bir tarihe erteleneceğini ilan etti.

Öte yandan, Başbakan Ahmed Yahya'nın da istifa ettiği öne sürüldü.

Yeni Anayasanın referanduma sunulacağı öğrenildi.

Buteflika'nın 20 yıllık iktidarını uzatma girişimine karşı öğrenciler, sendikalar, avukatlar dahil on binlerce kişi iki haftadır sokaklarda protesto gösterileri düzenliyordu.

Açıklama İsviçre'den dönünce geldi
Muhalifler, Buteflika'nın ordunun ve elit iş dünyasının çıkarlarının korunması için iktidarda kaldığını savunuyordu.

Pazartesi günü 1000'den fazla hâkim seçimleri denetlemeyeceklerini, din adamları da vaazlarında hükümetin taleplerine yer vermeyeceklerini söylemişti.

Protesto gösterileri, Cezayir'in şeffaf olmayan güçlü güvenlik yapılanmasını da sarstı. Cezayirlilerin 'le pouvoir' (güç) olarak andığı ülkenin gizli askeri yapılanmasının da göstericilerin yanında olduğu haberleri geliyordu.

2013'te felç geçiren ve tekerlekli sandalye kullanan 82 yaşındaki Buteflika, 24 Şubat'tan beri İsviçre'de tedavi görüyordu. Buteflika, İsviçre'den Pazar günü döndü. Cumhurbaşkanlığı'nın açıklaması da Pazartesi günü yapıldı.

Buteflika 1999 yılından bu yana iktidardaydı. Felç geçirdiği 2013 yılından bu yana kamuoyuna çok çıkmamıştı.

<< Önceki Haber Cezayir'de flaş gelişme! Buteflika adaylığını çekti,... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER