Cezaevlerinde 1.154 hasta tutuklu var: 402’sinin durumu ağır

Özgürlükçü Hukukçular Platformu Hapishane Komisyonu Eşsözcüsü Turgut, hasta tutukluların karşılaştığı en büyük sorunun bürokratik engeller olduğunu belirtti.

SHABER3.COM

İki yıldır cezaevinde tutulan Sise Bingöl'de onlardan biri. Bingöl, çocuklarının adını dahi hatırlayamıyor.

Hasta tutuklulara yönelik hak ihlalleri ve kötü muamelenin OHAL döneminden farklı olmadığını kaydeden Özgürlükçü Hukukçular Platformu Hapishane Komisyonu Eşsözcüsü Raziye Turgut, webiz‘de yaptığı değerlendirmede, hasta siyasi tutuklulara ‘çifte standart’ uygulandığını kaydetti.



 ADLİ TIP TEK BİLİRKİŞİ KONUMUNDA 

Turgut, hasta tutukluların karşılaştığı en büyük sorunun bürokratik engeller olduğunu kaydederek, ataması Adalet Bakanlığı’ndan yapılan Adli Tıp Kurumu’nun resmi ideolojinin bir kurumu olduğuna ve tek bilirkişi konumunda bulunduğuna vurgu yaptı.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) raporuna göre, Türkiye’de bin 154 hasta tutuklu bulunuyor. Bunlardan 402’sinin durumun ağır.

HAPİSHANELERDE HAK İHLALLERİ SÜRÜYOR 

Özgürlükçü Hukukçular Platformu Hapishane Komisyonu Eş Sözcüsü Raziye Turgut, hasta tutukluların acilen tedavi edilmesi ve sağlığa erişimi olması gereken kişiler olduğunu belirterek, bu kişilerin hapishanede barınmaması gerektiğini vurguluyor.

Olağanüstü Hal’in (OHAL) kaldırılmasına rağmen hapishanelerdeki hak ihlallerinin sürdürüldüğünü belirten Turgut, sıkça karşılaşılan sorunları şöyle aktarıyor:

TUTUKLU SAYISI KAPASİTENİN ÇOK ÜSTÜNDE 

Hasta tutukluların çoğu hastanelerden ‘hapishanede kalamaz’ raporu almasına rağmen Adli Tıp Kurumu’nun şerhi veya Cumhuriyet Başsavcısı’nın kararıyla nedeniyle tahliye edilmiyor.

Tutuklu sayısı hapishanelerin kapasitesinin çok üzerinde. Hijyenden yoksun bir ortam var. Revirlerde uzman doktor bulunmuyor.

EN BÜYÜK SORUN BÜROKRATİK ENGELLER

Revirden onay alınmasına rağmen hapishaneye ambulansla değil ring aracıyla götürülüyor. Tutuklulara röntgen ve tomografide dahi kelepçe dayatılıyor.

Turgut, hasta tutukluların karşılaştığı en büyük sorunun bürokratik engeller olduğunu kaydediyor.



İKİ YILDIR TUTUKLU OLAN 85 YAŞINDAKİ SİSE BİNGÖL 

Hasta tutuklu Sise Bingöl’ün durumuna değinen Turgut, Adli Tıp Kurumu’un bağımsız kişi olarak addedilmesine rağmen resmi ideolojinin bir kurumu olduğunu, tek bilirkişi konumunda bulunduğunu ve atamalarının Adalet Bakanlığı’ndan yapıldığını vurgulayarak şöyle diyor:

‘HAPİSANEDE KALAMAZ’ RAPORUNA RAĞMEN…  

“Sise Bingöl’ün durumu da tam olarak bu. Eğitim araştırma hastanesinden ‘hapishanede kalamaz’ raporu almasına rağmen Adli Tıp Kurumu ‘cezaevinde kalabilir’ şeklinde bir rapor verdiği için tahliyesinin önüne geçiliyor. Ancak eğitim araştırma hastanelerinin ve bağımsız doktor ve uzmanlardan oluşan bir hastanenin raporu yeterli olabilmeli.

Sise Bingöl yaşlı ve çocuklarını tanıyamayacak durumda, dolayısıyla hapishanede kalması mümkün değil. Çıkması durumunda bu kişinin toplum için bir tehlike oluşturmayacağı da ortada. Ancak maalesef Adli Tıp Kurumu bağımsız ve tarafsız bir rapor hazırlamadığı ve intikamcı bir yaklaşım benimsediği için tahliyesinin önüne geçilmekte.”

Turgut son olarak, “Bu işkence ve kötü muamelenin karşısında durmalıyız, ses getirmeliyiz ve tüm mekanizmaları etkin hale getirebilmek için topyekün hareket etmeliyiz” çağrısında bulunuyor.
<< Önceki Haber Cezaevlerinde 1.154 hasta tutuklu var: 402’sinin durumu ağır Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER