Cezaevinin kamerasız yerinde ‘hoşgeldiniz dayağı’

Berkin Elvan’ın cenazesine katıldığı gerekçesiyle tutuklanan İstanbul Üniversite'si öğrencisi Berkay Ustabaş, Kırıkkale Cezaevi’ne sevk edilirken darp edildiğini önce sürdü.

SHABER3.COM

Uluslararası Af Örgütü'nün  Türkiye şubesi tarafından mahkumların ya tek başlarına ya da en fazla üç kişi birlikte tutuldukları F Tipi Cezaevi koşullarına dair Haziran 2017’de açıklanan rapora göre, cezaevi transferleri öncesi, sırası ve sonrasında mahkumların dövüldüğü ve bazılarının işkence gördüğüne dair birbiriyle tutarlı çok sayıda bilgi bulunuyor. Silivri’den Kırıkkale Cezaevi’ne nakledilen 12 mahkumun darp edilip, bazı tutukluların falakaya yatırıldığı öne sürüldü.

Böylesi bir iddia Kırıkkale Cezaevi'nden geldi.

Berkin Elvan’ın cenazesine katıldığı gerekçesiyle tutuklanan İstanbul Üniversite'si öğrencisi Berkay Ustabaş, Kırıkkale Cezaevi’ne sevk edilirken darp edildiğini önce sürdü.

İddialara göre Ustabaş’la birlikte Kırıkkale Cezaevi’ne getirilen 12 kişiye, çırılçıplak soyularak “hoşgeldin dayağı” atıldı; bazı tutuklular da falakaya yatırıldı.

Ankara’da görevli avukat Eylem Hakverdi, Kırıkkale Cezaevi’ne giderek, müvekkili Ustabaş ile çarşamba günü gerçekleştirdiği görüşmede Ustabaş, yaşadıklarını avukatına anlattı.

Hakverdi’nin paylaştığı bilgiye göre, Ustabaş, Berkin Elvan’ın cezane törenine katıldığı için “terör örgütü üyesi olmak” suçundan tutuklandı.

Silivri’de üç kişiyle birlikte kalan Ustabaş’ın iddiasına göre koğuşun kapısında üçlüye “hazır mıyız” diye seslenildi. Sonrasında üç kişi içeri giren 12 kadar gardiyanın saldırısına uğradı.

Sevk edilecekleri söylenmeden darp edilen ve ring aracına bindirilen mahkumlar - Silivri’den toplam 12 kişi - Kırıkkale F Tipi Cezaevi’ne getirildi.

Tutukluların koğuştaki eşyalarını dahi almalarına izin verilmediği iddia edilirken, Kırıkkale Cezaevi’ne girişte çırılçıplak soyulup tekme, yumruk ve coplarla “hoşgeldin” saldırısı düzenlendiği öne sürüldü.

Ustabaş’ın avukatına verdiği ifadede, bazı tutuklular falakaya yatırıldığı bildiriliyor.

Gardiyanların, tutukluları koğuşlarına götürürken, “Burada kamera var, vurmayın; şurada kamera yok, dövebilirsiniz” diye uyardığı da iddialar arasında.

Tutuklu Ustabaş, avukatıyla şunları paylaştı:

‘’Gardiyanlar, iz kalmasın diye sırtımıza kalçalarımıza vurdu. Muayene sırasında gardiyanların dışarı çıkmasını istedim. Doktor, ‘sen delikanlı değil misin’ diyerek dalga geçti. Normal yerlere bakıp bir şeyin yok dedi. Bizi döven ekip eğitimliydi. Nereye çalışacaklarını biliyordu.''

Eylem Hakverdi ise müvekkili Ustabaş’a işkence yapan gardiyanlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.
<< Önceki Haber Cezaevinin kamerasız yerinde ‘hoşgeldiniz dayağı’ Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER