Çavuşoğlu yemin törenine davetsiz katılmış

Washington, DC’deki Donald Trump’ın yemin törenine Türkiye’yi temsil etmek üzere geldiği açıklanan Türk Dişişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun törene katılması için özel bir davetinin olmadığı Washington kaynaklarınca öğrenildi.

SHABER3.COM

Washington Hattı sitesinden İlhan Tanır'ın haberine göre durumun davetsiz gittiği törende boy gösteren Çavuşoğlu'na has bir durum olmadığı, geleneksel olarak da ABD Başkanlık yemin törenlerine yabancı ülke liderlerinin istisnalar dışında davet edilmediği açıklandı.

Trump ekibinin, Nijerya eski başkanı Goodluck Johnson’ın davet edildiği yönündeki haberleri yalanlamak adına yaptığı açıklamadan anlaşıldığına göre de yemin töreni ‘genelde Amerikan İçişleri'ni ilgilendiren bir olay, yabancı liderler Washington’a bu tören için davet edilmiyorlar. Yabancı ülkeler başkent Washington’daki diplomatik misyon şefleri tarafından temsil edilecekler.” dendi.

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi de aynı şekilde ‘misyon şefleri yabancı ülke yetkilisi olarak davet edilen tek makamdır.’ açıklaması yaptı.

Aynı yetkililere göre yabancı liderler olarak Trump’ın yemin törenine davet edilen yabancı liderler sadece İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Kanada Başbakanı oldu Justin Trudeau oldu. Bu isimlerin törene katılmadığı biliniyor.

Çavuşoğlu ‘yemin törenini’ Twitter’den paylaşmadı

Çavuşoğlu’nun ABD’ye bu yemin törenine katılmak üzere gittiği açıklanmıştı. Yabancı ülkelerden temsilcilerin ‘yemin törenine davet edilmediği’ anlaşıldı. Çavuşoğlu, kendi Twitter sayfasından yemin töreni gününe veya ortamına ait herhangi bir resim veya paylaşımda bulunmaması da dikkat çekti. Washington’daki hemen bütün katıldığı programları twitleyen Çavuşoğlu’nun Washington’a geliş nedeni olarak ‘yemin töreni’ olarak belirtmesine rağmen tören gününden bir paylaşımda bulunmaması dikkat çeken bir gelişme oldu.

Flynn ile yapılan toplantı ‘genel konuları’ içerdi

Öte yandan Çavuşoğlu’nun yemin töreninden önce katıldğı ve bazı AKP’ye yakın basın kuruluşlarında Flynn ile katıldığı kahvaltıda Türkiye konularının ağırlıkla tartışıldığı yönündeki haberlerin de doğru olmadığı, başkentteki the DailyCaller’ın muhabiri Chuck Ross’un attığı twitlerden anlaşıldı. Ross’a, aynı toplantıda bulunan Kongreden bir kaynağının aktardığına göre ”Çavuşoğlu ile birlikte katılan 20-30 Büyükelçi ve 10 yabancı ülke yetkilisi vardı. Bunlar sadece Türkiye’yi değil, genel ulusal güvenlik konularını konuştular.” Ayrıca Kongre kaynağı Türk basınına yansıtıldığı şekilde Türkiye konusunun ağırlıkla tartışılmasının sözkonusu olmadığı Ross’a aktarılmış.

Çavuşoğlu Trump’ın Kabinesi ile mi görüştü?

Washington’da yansıtılanlardan bir diğeri ise Çavuşoğlu’nun ‘Trump’ın kabinesi ile görüştüğü’ haberi. Ayakta ABD Savunma Bakanı Mattis ve Dışişleri Bakan adayı Rex Tillerson’ın Trump’ın yemin günü balolarından birinde çektirdiği resimler görülüyor. Mattis’in fotoğraf çekilirken pek de olanladan mutlu olur yanı görünmüyor.

Baloya davetli olduğunu Doğan Grubu ise kendi gazetelerinde yazdılar. Bu baloda bir sandalye veya masanın kaç paraya alındığı ise bilinmiyor. Doğan Grubu'ndan baloya 5 kişi katıldığı gruba ait bir gazetede yazdı. İçinde ismi daha önce Doğan Grubu'nda olanları hükümete yakın medya gruplarına aktarmasıyla gündeme gelen, daha sonra günlüklerinin çalındığını ve uzmanların konu üzerinde araştırma yaptığını aktaran ama yine de istifa eden M.Ali Yalçındağ’ın (henüz o araştırmaların sonucu kamuoyuna açıklanmadı) da bulunduğu bu davetliler ile mi masayı paylaştığı bilinmeyen Mevlüt Çavuşoğlu’nun bu sırada Trump’ın yeni kabinesinden iki kişi (biri henüz onanmadı) ile ayaküstü tanıştığı anlaşılıyor. Daha derin bir konuşmanın olması ise pek akla yatmıyor.
 
<< Önceki Haber Çavuşoğlu yemin törenine davetsiz katılmış Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER