Casusluk yok, 'Paralel yapı' yok, Gazetecilik var!

Can Dündar ve Erdem Gül’e hapis cezası veren İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi son yılların muallakta kalan birçok konusunu da netleştirdi. Gül ve Dündar’ın casusluk yapmadığı mahkeme kararıyla kesinleşti. Gazetecilik yaptıkları için ceza aldılar. Paralel yapı diye birşey de yok.

Casusluk yok, 'Paralel yapı' yok, Gazetecilik var!

Can Dündar ve Erdem Gül, yargılandıkları “MİT TIR’ları haberi” davasında hapis cezası aldı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava 6 Mayıs’ta karara varıldı ve “devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak” suçundan Dündar 5 yıl 10 ay, Gül ise 5 yıl hapse mahkûm edildi. Mahkeme ‘Darbeye teşebbüs’ ve ‘Terör örgütü üyeliği’ ve ‘Casusluk’ suçlamalarından beraatına karar verdi.

ERDOĞAN’IN TALİMATIYLA DAVA AÇILDI

29 Mayıs 2015 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi’nde “İşte Erdoğan’ın yok dediği silahlar” başlığıyla bir haber yayımlandı. Haberde 1 Ocak 2014’te Hatay’da ve 19 Ocak 2014’te Adana’da durdurulan TIR’ların MİT’e ait olduğu ve Suriye’deki radikal gruplara silah taşıdığını kanıtlayan bir belgeye yer verilmişti. 

Haberin yayınlandığı günün ertesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, katıldığı bir televizyon programında o TIR’ların insani yardım taşıdığında ısrarcı olmuş ve Can Dündar’ı ‘Casusluk’ ile suçlamıştı. Avukatlarına talimat verdiğini söyleyen Erdoğan, “Bu haberi özel haber olarak yapan kişi de öyle zannediyorum ki bunun bedelini ağır ödeyecek. Öyle bırakmam onu” diyerek tehdit etmişti. 26 Kasım 2015’te İstanbul Adliyesi’ne ifadeye çağrılan Can Dündar ve Erdem Gül, 7. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderildi. 92 gün tutuklu kalan Dündar ve Gül, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği “hak ihlali” kararının ardından tahliye edilmişti.

MAHKEME MİT TIR’LARININ SİLAH TAŞIDIĞINI KABUL ETTİ 

Adana’da durdurulan MİT’e ait 3 TIR’da yapılan arama fotoğrafları ilk olarak Doğu Perinçek’in gazetesi Aydınlık’ta yayınlandı. Sürmanşetten verilen haberde yardım malzemesi değil, top mermisi taşındığı iddia edildi.

Hükümete yakınlığı ile bilinen Star Gazetesi, 24 Ocak 2015 tarihinde yayınladığı haberde söz konusu MİT TIR’larının Suriye’deki muhalif güçlere ve Bayırbucak Türkmenleri ’ne ilaç taşıdığını yazdı. Star, ilaç kolilerinin altına gizlenen silahların görüntüsünü de yayımladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve MİT’İN şikâyetçi ve müşteki olduğu davayla TIR’ların silah taşıdığı ve bu TIR’ların MİT’e ait olduğu kesinlik kazandı. Çünkü mahkemenin kararında “MİT’e ait malzeme taşıyan TIR’lar” ifadesi kullanılıyor ve taşınan malzemelerin içeriğine yer verilmeyerek devlet sırrı olduğu ifade ediliyor. Mahkeme ayrıca Dündar ve Gül hakkında müşteki olarak katılan MİT’e 3 bin 600 lira avukatlık ücreti ödemesine karar verdi.

GAZETECİLİKTEN CEZA ALDILAR

Can Dündar ve Erdem Gül, “İşte Erdoğan’ın yok dediği silahlar” haberi nedeniyle ‘Casusluk’ yapmakla suçlanmış ve hedef gösterilmişti. Mahkeme verdiği kararda Dündar ve Gül hakkında “başka bir devletle veya terör örgütü ile anlaşma olgusunun dosya kapsamında hukuka uygun şekilde elde edilmiş delillerle ispat edilemediğine” değinerek ‘Casusluk’ suçlamasını düşürdü. Mahkeme “devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak” suçundan ceza verilmesine karar verdi.

‘FETÖ DİYE BİR ÖRGÜT YOK’

Dündar ve Gül hakkında karar veren 14. Ağır Ceza Mahkemesi, karar metninde öyle bir ifadeye yer verdi ki ‘Paralel’ safsatasıyla yürütülen soruşturma ve kayyım atama gerekçelerini çürütmüş oldu. Mahkeme sanıkların “FETÖ / PDY Silahlı Terör Örgütüne yardım” ettikleri gerekçesiyle suçlanamayacaklarını ifade etti. Çünkü söz konusu örgütün varlığının kabul edilmesi için kesin bir yargı hükmünün mevcut olması gerektiği vurgulandı.

<< Önceki Haber Casusluk yok, 'Paralel yapı' yok, Gazetecilik var! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER