''Can Atalay'ın mahkumiyet kararı Genel Kurul’da okunacak milletvekilliği düşecek''

Adalet Bakanı Tunç "Anayasamızın 83. maddesinde 'milletvekili sorguya çekilemez, yargılanamaz' cümlesi var ama alttaki fıkraları okumayanlar, sadece o fıkradan ibaret olduğunu sanıyor..." dedi.

SHABER3.COM

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, mazbatasını almasına rağmen cezaevinde tutulan ve Yargıtay'ın mahkumiyet kararını onadığı TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın durumuyla ilgili konuştu.

TBMM 28. Dönem 2. Yasama Yılı açılışı dolayısıyla düzenlenen resepsiyona katılan Tunç, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Can Atalay'ın durumuna ilişkin "Anayasamızın 83’üncü maddesinde 'Bir milletvekili sorguya çekilemez, sorgulanamaz, yargılanamaz' cümlesi var ama..." diyen Adalet Bakanı şöyle devam etti: "Yargı bir karar verdi ve bu karara hepimiz saygı duyacağız. Karar elbette ki eleştirilebilir ama 'Kararı kabul etmiyoruz. Gezi direniştir. Yargılanamaz, onurumuzdur, o gençler onurlu bir mücadele vermiştir' şeklindeki ifadeler demokratik hukuk devletinde olmaz. Mahkumiyet verilenlerden bir tanesiyle ilgili olarak, seçilmiş olması nedeniyle acaba 'Dokunulmazlık kapsamında mıdır' tartışması var. Bununla ilgili de Yargıtay gerekli kararı verdi. Anayasamızın 83’üncü maddesinde 'Bir milletvekili sorguya çekilemez, sorgulanamaz, yargılanamaz' cümlesi var ama alttaki fıkraları okumayanlar, sadece dokunulmazlığın o fıkradan ibaret olduğunu zannediyorlar. Aşağıdaki fıkraları okuduğumuz zaman seçimden önce soruşturmasına başlanmak kaydıyla. Gezi Davası seçimden önce soruşturmasına başlanmış, anayasal düzenle ilgiliyse diyor, Anayasa’nın 14’üncü maddesinde. Bu suç anayasal düzen kapsamında. Burada Yargıtay bu gerekçelerle dokunulmazlık kapsamında olmadığını, yargılamaya devam edeceğini belirtti ve sonuçta bir karar verdi. Kesin hüküm teşkil ediyor. Kesin hükmün sonuçları nedir? O da Anayasamızın 84’üncü maddesinde düzenlenmiş, 84’üncü maddede kesin hükmün Genel Kurul’da okunmasıyla birlikte milletvekilliği düşüyor. Tüm bu süreçleri hep beraber takip edeceğiz."

'SORUŞTURMA SÜRÜYOR'

İçişleri Bakanlığı’na yönelik saldırıya ilişkin soruları da yanıtlayan Tunç, olayın soruşturulduğunu ifade etti. İki saldırganın kimliğinin tespit edilmesi konusunda da soruşturmanın devam ettiğini belirten Bakan Tunç şunları söyledi: “Hareket ettikleri yerden, detayları ile araştırılıyor. Soruşturmanın neticesinde kamuoyu bilgilendirilecektir.

Dün sabah saatlerinde bir veteriner hekim Kayseri Develi’de. Akşama kadar haber alınamayınca, yakınları endişeleniyor ve jandarmaya haber veriyorlar. Sonrasında veteriner hekimin cesedine ulaşılıyor. Aracının gasp edildiği ortaya çıkıyor. Oradan itibaren de tüm detaylar şu anda araştırılıyor. Bu soruşturmanın neticesinde ortaya çıkacak."
<< Önceki Haber ''Can Atalay'ın mahkumiyet kararı Genel Kurul’da okunacak... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER