[ANALİZ] Bütçedeki kara deliğe 38 milyar TL'lik yama

Merkezi yönetim bütçesi, şubat ayında 16,8 milyar lira, ocak-şubat döneminde ise 11,7 milyar lira açık verdi. Merkez Bankası'nın ocakta alelacele Hazine'ye aktardığı 38 milyar TL temettü (kâr payı) olmasa iki ayın sonunda bütçe açığı 50 milyar TL'yi aşacaktı.

SHABER3.COM

SAMANYOLUHABER | ANALİZ- Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2019 yılı şubat ayına dair bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. 

Bakanlık açıklamasında Merkez Bankası'nın Hazine'ye her yıl nisanda aktardığı temettünün (kâr payı) ocak ayına çekildiğinden ve bütçe açığının bu sayede  olduğundan daha düşük çıktığından bahsedilmedi.  

Şubatta bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,7 artarak 67 milyar lira, bütçe giderleri ise yüzde 33,2 artarak 83,7 milyar lira olarak kaydedildi.

ŞUBATTA VERGİ GELİRİ ARTIŞI 2 MİLYAR TL BİLE DEĞİL

Ocak-şubat döneminde bütçe gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,5 artarak 163,9 milyar lira, bütçe giderleri ise yüzde 47 artarak 175,6 milyar lira oldu. Ancak ayrıntılara bakıldığında şubatta vergi gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre sadece 2 milyar TL arttığı görülüyor. 

Bütçenin yüzde 90'ını teşkil eden vergi gelirleri şubatta yüzde 5 bile artmadı ve yüzde 20 olarak açıklanan enflasyonun çok gerisinde kaldı.  

Vergi gelirleri kriz sebebiyle reel olarak artmadığı gibi harcamaların yüzde 47 artması bütçedeki kara deliğin daha da büyüyeceğine işaret ediyor. 

İki aylık bütçe gelirlerinin yüzde 20'den fazlasını TCMB'den gelen 38 milyar TL temettü teşkil etti. 

Merkez Bankası'nın aktardığı para sayesinde bütçe açığı şubatta 16,8 milyar lira, ocak-şubat döneminde ise 11,7 milyar lira ile sınırlandırılmış oldu.

MERKEZ BANKASI'NIN AKTARDIĞI 38 MİLYAR TL OLMASA

İki aylık bütçe verilerine göre 2019 yılının tamamı için tahmin edilen 80,1 milyar TL açığın yüzre 62'si şimdiden tahakkuk etti. Bütçe açığının 80 milyar TL'de kalabilmesi için kalan 10 aylık dönemde açığın aylık 2,5 milyar TL'yi geçmemesi gerekiyor. 

İktisatçılar vergi gelirleri enflasyon oranında artsa bile mevcut cari harcamalar dikkate alındığında böyle bir rakamın tutturulma ihtimali vermiyor. 

Geçen yıl 72,6 milyar TL bütçe açığı ile Cumhuriyet tarihinin rekorunu kıran Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetinin 2019'da kendi rekorunu 100 milyar TL'nin üzerine çıkarabileceği belirtiliyor.   


<< Önceki Haber [ANALİZ] Bütçedeki kara deliğe 38 milyar TL'lik yama Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER