Bursa'daki kırsal miras çalışmaları Antalya'da anlatıldı


ÇEKÜL işbirliği ve Tarihi Kentler Birliği'nin desteğiyle Antalya'da bu yıl 5.'si düzenlenen ve restorasyon sektörü ile tarihi kentleri buluşturan YAPEX Restorasyon Fuarı kapsamında 'Kırsal Yaşam Kırsal Miras' konulu panel düzenlendi.

ÇEKÜL Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu'nun yönettiği panelin ana temasını Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği tarihi kültürel miras çalışmaları oluşturdu. ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile Tarihi Kentler Birliği'ne üye belediyelerin başkan ve yöneticilerinin de katıldığı panelde, Bursa'daki uygulama örnekleri anlatıldı.

Kırsal Yaşam Kırsal Miras' Konusunda Bursa Örneği' konulu panelde konuşan Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas, 2009 yılında kurulan Bursa Araştırmaları Merkezi bünyesinde hayata geçirilen köylerdeki saha çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Sözlü tarih çalışmalarından köylerde var olan tarihi değerlerin envanterinin hazırlanmasına kadar geniş bir alanda çalışmaların yürütüldüğünü dile getiren Elbas, sivil mimari açısından önemli bir değer olan köy evlerinin yüzde 80'nin tescil haricinde olduğunu belirterek, tüm varlıkları kayıt altına aldıklarını söyledi. Köylerin yemek kültüründen çocuk oyunlarına, geleneksel mimariden cami, köy konağı, değirmen, demirci dükkanlarının ayağa kaldırılmasına kadar her ayrıntı üzerinde titizlikle durduklarını ifade eden Elbas, "Bu çalışmalarla iki önemli sonuca ulaştık. Birincisi, köylülerde de köylerine sahip çıkma bilinci arttı. İkincisi de onların farklılıklarının farkına varmaları sağladık." dedi.

Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez ise bir taraftan kent merkezindeki müzelere yenilerinin eklenmesi yolundaki çalışmalar devam ederken, şimdi de köylerden gelen yoğun talep üzerine köylere de köy müzesi kazandırma çalışmalarına ağırlık verdiklerini belirtti. 1925 yılında Adliye binası olarak yapılan tarihi yapının Kent Müzesi'ne dönüştürülmesi ile başlayan müzecilik faaliyetlerinin Karagöz Müzesi, Tekstil Sanayi Müzesi, Enerji Müzesi, Göç Tarihi Müzesi ve Bilim Müzesi ile devam ettiğini belirten Erdönmez, şunları kaydetti: "Sırada Osmanlı Tarihi Müzesi, Tarım Müzesi, Vakıf Eserleri Müzesi, Bıçakçılık Müzesi, Kaplıca Kültürü Müzesi ve okul müzeleri var. Biz bu çalışmaları sürdürürken önemli tarihi birikime sahip köylerimizden de müze kurulması talepleri geldi. Tarihi Osmanlı köyü olan Cumalıkızık'a bir müze kazandırdık. Bu müzemizi aylık ortalama 12 bin kişinin ziyaret ettiğini gördük. Bu, önemli bir rakam. Yine İpek Yolu üzerinde yer alan Aksu Köyü'ne de müze kazandırılması yönünde çalışmalarımız devam ediyor. Köylülerimizin getirdiği malzemelerle donatılan müzelerimiz öyle açılıp, bırakılmayacak. Koleksiyon düzenlenmesinden, sergileme ve yapılacak etkinlikler bakımından Bursa Kent Müzesi ile destekli bir çalışma yapılacak."

Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Saffet Yılmaz da sunumunda, tarihi eserleri gün yüzüne çıkarmak kadar önemli bir unsurun da tanıtım olduğunu söyledi. Bu nedenle ortaya çıkarılan değerlerin anlatılması ve tanıtılması için önemli bir çalışma içine girdiklerini dile getiren Yılmaz, Bursa'daki 11'i günlük 35 gazete, 30 kadar dergi, 6 yerel televizyon ve yüksek ziyaretçi sayısına ulaşan haber portallarında tarihi miras konusunda çok sayıda haber yayınlandığını kaydetti.
CİHAN
<< Önceki Haber Bursa'daki kırsal miras çalışmaları Antalya'da anlatıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER