Bursa'da riskli binalar için kritik yargı kararı


Bursa Büyükşehir Belediyesinin, 29 Mayıs 2015 tarihinde aldığı, 'riskli binalarda kentsel dönüşüm yapılması halinde 0,50'ye kadar emsal artışı yapılabilir' kararı yargıdan döndü.

Bursa Şehir Plancıları Odası tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Büyükşehir Belediye Meclisinin aldığı, 17 ilçeye ilişkin, "Riskli bina tespit edilerek kentsel dönüşüm yapılması halinde 0,50'ye kadar emsal artış yapılabilir" plan notu ilavesi şeklindeki plan değişikliğine yürütmenin durdurulması kararı verildi. Konunun, birinci derece deprem bölgesi olan Bursa'nın nüfus yoğunluğunu artırıcı nitelikteki olduğu ve kamu yararı olmadığı için davaya konu edildiğine dikkat çekildi.

Açıklamada, Bursa 3. İdare Mahkemesi'nin 16 Kasım tarihinde verdiği karar şöyle ifade edildi, "'Bursa il genelinde 17 ilçeye yönelik her ilçenin kendine özgü, nüfus ve coğrafi yapısı, yapıların alanla ilişkileri, birey başına düşen sosyal donatı alanı hesaplamaları gibi hususlarda herhangi bir araştırma inceleme yapılmadan, 1/5000 ölçekli planlarda riskli bina tespit edilerek, kentsel dönüşüm yapılması halinde 0,50'ye kadar yoğunluk artışı yapabileceğini öngören dava konusu plan notu değişikliğinde hukuka uyarlılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Diğer yandan, dava konusu plan notu değişikliğine dayanılarak emsal artırmak suretiyle inşai faaliyetlerin başlatılması halinde telafisi güç zararların oluşabileceği sonucuna varılmıştır.' Şeklindeki hükmü ile hukuka aykırılığı açıkta ortaya konulan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği öngörülerek Bursa 3. İdari Mahkemesi tarafından yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir." CİHAN
<< Önceki Haber Bursa'da riskli binalar için kritik yargı kararı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER