Bu virüse dikkat! Tehlike saçıyor

Si­ber suç­lu­lar, Tür­ki­ye­’de bu kez koa­lis­yon ko­nu­su­nu fır­sa­ta dö­nüş­tü­rdü...Sakın tıklamayın!

Bu virüse dikkat! Tehlike saçıyor

Türkiye’de son birkaç gündür Twitter üzerinden ‘Koalisyon’ başlığı ile bilgisayar ve akıllı telefonlara virüslü mesajlar gelmeye başladı. Yüz binlerce kişinin hesabı kitlenirken tüm kişisel bilgiler de kaptırıldı.
Si­ber suç­lu­lar, Tür­ki­ye­’de bu kez koa­lis­yon ko­nu­su­nu fır­sa­ta dö­nüş­tü­re­rek bil­gi­sa­yar kul­la­nı­cı­la­rı­nı sos­yal mü­hen­dis­lik yo­luy­la ol­ta­la­rı­na dü­şür­me­ye baş­la­dı.

MERAK UYANDIRIYORLAR

An­ti­vi­rüs ya­zı­lım ku­ru­lu­şu ESE­T’­in tes­pit­le­ri­ne gö­re bu koa­lis­yon sah­te ve vi­rüs­lü. Si­ber suç­lu­la­rın bir phis­hing ya­ni ol­ta­la­ma ope­ras­yo­nu yap­tık­la­rı­nı di­le ge­ti­ren ESET Tür­ki­ye Ge­nel Mü­dür Yar­dım­cı­sı Alev Ak­ko­yun­lu, “Hac­ker­ler, Tür­ki­ye gün­de­min­de­ki gün­cel koa­lis­yon gö­rüş­me­le­ri ile il­gi­li me­rak uyan­dı­rıp, bil­gi­sa­yar­la­ra vi­rüs bu­laş­tır­ma­yı he­def­li­yo­r“ de­di.

ARKADAŞIN SANIP TIKLAMA

Ak­ko­yun­lu­’ya gö­re kul­la­nı­cı­lar sos­yal med­ya­da çok ra­hat dav­ra­nı­yor. Ar­ka­daş­lar­dan ge­len bağ­lan­tı­lar hiç şüp­he edil­me­den me­rak edi­lip tık­la­nı­yor. Ge­len her tür­lü lin­ke şüp­he ile yak­la­şıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni kay­de­den Ak­ko­yu­lu “Kı­sal­tıl­mış bağ­lan­tı­lar (URL) özel­lik­le Twit­ter üze­rin­de yay­gın.

Bir vi­de­o ya da ya­zı için tık­la­yıp da tru­va atı ile kar­şı­la­şa­bi­lir­si­niz. Bu yüz­den tam ad­re­si gör­me­den tık­la­ma yap­ma­yı­n“ di­ye ko­nuş­tu. Uz­man­la­ra gö­re ko­run­mak için mev­cut şif­re­le­rin de­ğiş­ti­ril­me­si ve dos­ya­la­rın ye­dek­len­me­si ge­re­ki­yor.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Vi­rüs ya­zar­la­rı ge­nel­lik­le Trend To­pic (TT) ko­nu­la­rı­nı eti­ket­le­ye­rek bir­çok kul­la­nı­cı­ya ko­lay ol­ta­ya dü­şe­bi­le­ce­ği, il­gi­si­ni çe­ke­bi­le­cek me­saj­lar gön­de­ri­yor. Me­saj­da­ki link tık­lan­dı­ğın­da, kul­la­nı­cı bir web si­te­si­ne yön­len­di­ri­li­yor. URL ne­de­niy­le bil­gi­sa­yar kul­la­nı­cı­sı lin­kin ger­çek­te ne­re­ye bağ­la­na­ca­ğı­nı gör­mü­yor ve lin­ki tık­lı­yor.

Oy­sa bu bağ­lan­tı ge­nel­lik­le sah­te ve vi­rüs­lü bir si­te­ye yön­len­di­ri­yor. Bu sah­te si­te üze­rin­den bil­gi­sa­ya­ra za­rar­lı ya­zı­lım bu­la­şı­yor. Ar­dın­dan kul­la­nı­cı­nın ar­ka­daş­la­rı­na da ken­di adıy­la ve ay­nı baş­lık­la me­saj­lar gön­de­ri­li­yor. Tru­va atı, bu şe­kil­de ya­yı­lı­yor.

Son dönemlerde hacker’ların en çok oltalama yaptığı linkler şöyle:

- Yeni bir şarkı çıktı sen de dinle

- Gösterime girecek bir filmin fragmanı

- Ünlü bir kişinin çekilmiş özel bir video linki..

Bugün
<< Önceki Haber Bu virüse dikkat! Tehlike saçıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER