Bu maili kesinlikle açmayın!

Bilgisayarları zararlı yazılımlara karşı koruma (antivirüs) programları üreten yazılım şirketi ESET, e-posta yoluyla bulaşan yeni bir fidye yazılımı tespit etti.

Bu maili kesinlikle açmayın!

Nemucod adlı bu zararlı yazılım, zip dosyaları içeren e-mailler aracılığıyla yayılıyor. Online fatura ya da mahkeme celbi gibi resmi görünümlü belge olarak gelen bu e-postaların eklentilerini açan kişilerin bilgisayarları kilitleniyor, dosyaları şifreleniyor ardından şifreyi kırmak için fidye talep ediliyor. 

Kullanıcıyı kandırarak, bilgisayar sistemlerine şifre-fidye yazılımı bulaştırmak, ardından da bunu düzeltmek için para talep etmek, bir süredir tüm dünyada siber suçluların en çok tercih ettiği suç yöntemi haline dönüştü. Son 3 yıldır Cryptolocker, bu konudaki en popüler yazılım olarak öne çıkarken, bu yazılımın pek çok türevi de ortaya çıkmaya başladı. Küresel antivirüs yazılım kuruluşu ESET, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bu türevlerden biri olan Nemucod hakkında uyarıda bulundu. Şirket tarafından yapılan açıklamada, teknik adıyla 'JS/TrojanDownloader.Nemucod' olarak etiketlenen bu zararlı yazılımın Avrupa, Kuzey Amerika, Avustralya ve Japonya’da yüksek oranda görüldüğü belirtildi.


"GÜVENİLİR GÖRÜNÜMLÜ BELGE OLARAK GELİYOR" 

ESET’in verdiği bilgilere göre, Nemucod, zip dosyaları içeren e-postalar aracılığıyla yayılıyor. Bu e-postalar, online fatura, mahkeme celbi gibi resmi ve güvenilir görünümlü belgeler olarak geliyor ve böylece merak uyandırıyor. Kullanıcı, aslında sadece bir Javascript dosyası içeren ama zararlı yazılım bulaşmış olan eklentiyi açmaya yönlendiriliyor. Eklenti tıklandığında Nemucod indirme ve yükleme işlemi gerçekleştirerek, kurbanın bilgisayarına yerleşiyor. Nemucod, bu noktada fidye yazılımlarının indirilmesine yolu açıyor. 


NASIL KORUNMALI?

Açıklamada ESET Güvenlik Araştırmacısı Peter Stancik’in yaptığı şu uyarılara da yer verildi: 

"Nemucod bulaştığı sisteme genellikle TeslaCyrpt ya da Locky gibi fidye yazılımları yüklüyor. Bu yazılımlarla birlikte de kurbanın bilgisayarını kitleyerek, dosyaları şifreliyor. Ardından da siber saldırganın komutu üzerine şifreyi kırmak için fidye talebinde bulunuyor. Bu tehditten korunmak için şunlara dikkat edin; 

• Bilinmeyen kişilerden gelen e-mailleri açmayın. Temkinli olun.
• Bilgilerinizi düzenli olarak yedekleyin. Eğer enfekte olursanız bu sayede dosyalarınızı kurtarabilirsiniz. Zararlı yazılımdan korunmak için harici disk veya depolama aygıtınızı bilgisayara bağlı tutmayın.
• Kullandığınız yazılımlarınızı düzenli olarak güncelleyin. Eğer hala Windows XP kullanıyorsanız, işletim sisteminizi desteklenen sürümlerle değiştirin.
• Güvenlik yazılımlarının da en son sürüme güncellenmiş olduğundan emin olun. 
• Güncel ve proaktif bir güvenlik yazılımı kullanın." 

CİHAN


<< Önceki Haber Bu maili kesinlikle açmayın! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER