Bu kadarına RTÜK bile isyan etti

Serdar Coşkun’un, Ulaştırma Bakanlığı’na ‘muhalif medyayı susturma’ talimatına tepkiler çığ gibi büyüyor.

Bu kadarına RTÜK bile isyan etti

Ankara SavcıSerdar Coşkun’un seçime bir ay kala Ulaştırma Bakanlığı’na ‘muhalif medyayı susturma’ talimatı göndermesine tepkiler çığ gibi büyüyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın savcılık talimatını Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) göndererek, gereğinin yapılmasını istediği yönündeki haberler sansürde bir adım daha atıldığını ortaya koydu. RTÜK yönetimi böyle bir yazı almadıklarını ileri sürerken, kurul üyeleri ise olaydan duydukları rahatsızlıkları dile getirdi.

RTÜK üyesi Ali Öztunç, kanal kapatmanın hukuk dışı olduğunu ve RTÜK tarihinde olmadığını hatırlattı. Öztunç, “O yazı geldi mi bilmiyorum. Bir televizyona hukuki çerçevede frekans verme-alma yetkisi RTÜK’e aittir, RTÜK’ün hukuk dışı televizyon kapatma yetkisi yoktur. Bakanlık buna karışamaz. Böyle bir yazı gelirse de 21. yüzyılda televizyon kapatmak hiçbir demokrasiye yakışmaz, bu sadece Suriye gibi totaliter rejimlerde olur.” dedi. RTÜK’ün AKP’li yönetiminin, 6112 sayılı yasa sayesinde yayın durdurmadıklarını her fırsatta iftiharla anlattıklarına dikkat çeken Öztunç, “Demokrasilerde ekran karartılmaz, televizyon kapatılmaz, demokrasilerde muhalefete ve eleştiriye tahammül vardır ama hayır ‘biz ülkeyi demokrasiden uzaklaştıracağız, tek başlı yönetime geçeceğiz’ diyorlarsa buyursunlar yapsınlar.” ifadelerini kullandı. Bir diğer RTÜK üyesi Esat Çıplak ise böyle bir yazının Türkiye’de basın özgürlüğüne direkt müdahale anlamına geldiğini vurguladı. Çıplak, “Bu anayasal suçtur. Buna izin vermeyiz.” şeklinde konuştu. Türkiye’de her düşüncenin yıllarca serbest olduğunu ve anayasal güvence altında bulunduğunu aktardı. Çıplak, “Bu tür uygulamalar, Türkiye’nin despot, diktatoryal bir düzene doğru gidişinin göstergesi olur. Kaldı ki RTÜK’ün kanal kapatma gibi bir kanunu bulunmamaktadır. Sadece 2013’ten beri yaşadığımız gibi, kanalar üzerinde baskı, sindirme ve cezalandırma usulü uygulanmaktadır. Bu da zaten iktidara yakın olmayan tüm kanallara uygulanmaktadır. Dünyada uygulaması, örneği bulunmayan bir sindirme politikası zaten vardır.” dedi.

ZAMAN
<< Önceki Haber Bu kadarına RTÜK bile isyan etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER