'Börklüce Mustafa' Karaburun'da yaşayacak


İzmir'in Karaburun yarımadasında, 600 yıl önce özgürlük, eşitlik, barış, adalet ve dayanışma gibi değerlerin mücadelesini veren Börklüce Mustafa, Büyükşehir Belediyesi'nin haziran ayında düzenleyeceği festivalle anılacak. Festival hazırlıkları devam ederken Börklüce Mustafa'nın heykeli ve heykelin yapılacağı alanın tasarımı için bir de yarışma düzenledi. Ödül töreni ise 18 Ocak 2016 tarihinde gerçekleştirilecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından düzenlenecek sempozyum, ardından tiyatro ve konserle festival, İzmirlileri ve misafirleri Karaburun'da buluşturacak. Anma etkinlikleri kapsamında Karaburun'dan Ege coğrafyasına yayılan hareketin önderlerinden Börklüce Mustafa'nın bir de heykeli dikilecek. Börklüce Mustafa Heykeli ve Alanı Tasarım Yarışması'na, 51 heykeltraş ve mimar katıldı. 13 projenin ödüle hak kazandığı yarışmanın jüri üyeliklerini Yrd. Doç. Gökçen Ergür (DEÜ GSF, Heykel Bölüm Başkanı), Yrd. Doç. Dr. İlker Yardımcı (Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Heykel Bölüm Başkanı), Doç. Arzu Atıl (DEÜ GSF Heykel Bölümü Öğretim Üyesi), Eşber Karayalçın (Heykeltraş), Metin Kılıç (mimar), Yrd. Doç Dr. Koray Velibeyoğlu (İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı) ve Cumhur Yalım Erçetin (Karaburun Belediyesi Fen İşleri Müdürü, Şehir Plancısı) yaptı. Dereceye girenlere ödülleri, 18 Ocak'ta Kültürpark 1 No'lu Hol'de düzenlenecek törenle takdim edilecek. Ödül alan projeler, 13 Ocak ile 3 Şubat arasında aynı alanda sergilenecek.

BÖRKLÜCE MUSTAFA KİMDİR?
Türkmen Bektaşi halk önderi olan Börklüce Mustafa, 1414 – 1416 yılları arasında Karaburun Yarımadası'nda, etrafına topladığı köylülerle birlikte, fahiş vergilere ve yapılan haksızlıklara isyan etti. Mensup oldukları İslam dininin haksızlığı, eşitsizliği ve adaletsizliği kabul etmeyeceğini söyledi. Nazım Hikmet, Şeyh Bedrettin Destanı'nda 'yarin yanağından gayri paylaşmak her şeyi' dizeleri ile Börklüce Mustafa'nın yaydığı öğretiyi anlattı.
CİHAN
<< Önceki Haber 'Börklüce Mustafa' Karaburun'da yaşayacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER