Borcu olmayan çiftçi kalmadı

Çiftçiler Tarım Kredi Kooperatifi ve bankalardan aldıkları borçları ödeyemiyor.

SHABER3.COM

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer çiftçilerin sıkıntılarına dair yaptığı açıklamada yüksek kredi faizinin çiftçileri sıkıntıya soktuğunu belirterek, Tarım Kanunu'nun bugüne kadar tam anlamıyla uygulanmadığını dile getirdi.

Tarım Kredi Kooperatiflerinin uyguladığı yüksek faizin çiftçiyi icralık ettiğini söyleyen Gürer, "AKP’nin 2006 yılında çıkardığı Tarım Kanunu'nun en önemli maddelerinden biri çiftçiye verilecek desteği içeren 21. madde. Ancak iktidar bugüne kadar bu maddeyi hiç uygulamadı. Kanun çıktı, madde kâğıt üzerinde kaldı. 21'inci madde, milli gelirin yüzde 1'inin çiftçiye verileceğini belirtiliyor. Bugüne kadar çiftçiye hiçbir zaman bu gelirin yüzde 1'i verilmedi. Verilen destek yüzde 0,5 oranını geçmedi. Dünyada tarımın geliştiği ülkelerde, millî gelirin en az yüzde 1,4'ü çiftçiye veriliyor. Çiftçi bu desteği alsa ülkemizin  ithal ürüne gereği kalmayacak.” diye konuştu.

"DESTEKLEMELER YETERSİZ"

Gürer, çiftçiye sağlanan desteklemelerin yetersiz olduğunu, zamanında verilmediğini ve gerçek ihtiyaç sahibi çiftçiye ulaşmadığını belirterek, “Çiftçi için desteklemenin zamanı da önemlidir. Ekim zamanı; tohum, gübre, ilaç alırken, elektrik, mazot parası öderken çiftçi destek alırsa nefes alır. AKP, 2018 desteğini 2019 yılında verdi. Birde 'müjde' diye duyurdu. Bu nasıl müjde? Ekim zamanı ya da hasat zamanı alınmayıp bir yıl sonra alınan destek çiftçiye destek midir? Halen ödenmeyen destekler var. Çiftçi ve besici için desteği ihtiyacı olduğu zaman verin” dedi.

"ÇİFTÇİ BORCUNU ÖDEYEMİYOR"

Tarımdaki sorunların artık içinden çıkılmaz bir hal aldığını kaydeden Gürer şöyle konuştu:

“Tarım Kredi Kooperatiflerine 2018'in ilk altı ayına kadar borcu bulunan ortak sayısı 11 bin 911 kişi, icra takibi yapılan ortak sayısı 7 bin 531 kişi, ertelenen hesap borcuna ortak sayısı 14 bin 287 kişi. Çiftçi, Tarım Kredi kooperatifi  ve bankalardan aldığı borçları ödeyemiyor. Borç batağına saplanıyor. Elinde avucunda ne varsa gidiyor. Ekim yapamaz duruma düşüyor."


<< Önceki Haber Borcu olmayan çiftçi kalmadı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER