Bombalı saldırıda istihbarat zafiyeti!

MİT, İstanbul'da bomba yüklü araçla saldırı olacağını emniyete bildirdi. Ancak kullanılacak araç ve plakasını paylaşmadı.

Bombalı saldırıda istihbarat zafiyeti!

İstanbul Emniyeti alarm durumuna geçmesine rağmen aracı bulamadı. Kayıp araç Sultanbeyli polis merkezindeki patlamada ortaya çıktı.

Türkiye'de son iki hafta içerisinde her şehirde bir saldırı haberi geliyor. Terör örgütleri sokakları savaş alanına çevirirken, aralarında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İstihbarat Daire Başkanlığı ve Jandarma İstihbarat'ın da olduğu birimler izlemekle yetiniyor. Bunun son örneği önceki gün İstanbul'un Sultanbeyli ilçesinde yaşandı. Bombalı bir araç, polis karakoluna saldırı düzenledi. Eylemin sonrasında 10 kişi yaralanırken, daha sonra çıkan çatışmada bir polis müdürü şehit oldu. Saldırıya ilişkin önemli bir bilgi ortaya çıktı. MİT tarafından geçtiğimiz hafta bir terör örgütünün İstanbul'da bombalı araçla eylem yapacağı bilgisi verildi. Ancak saldırıda kullanılacak araç ve plakasıyla ilgili hiçbir bilgi paylaşılmadı. İstanbul Emniyeti İstihbarat ve Terör şubeleri ise il genelinde giriş ve çıkışları kontrol etmeye başladı. Ancak bomba yüklü araca ulaşamadı. Bunun üzerine basın yayın organlarına bilgi aktarılarak vatandaşlardan ihbar gelmesi beklendi. Bilginin basına yansımasının ardından teröristler, saldırıda kullanacakları aracı güvenli bölgeye çekti. Polis, geçtiğimiz hafta 2 gün boyunca Çamlıca gişelerini kapatıp kapalı kasa araçlarda bomba aradı ancak sonuç alamadı. Çamlıca ile birlikte farklı noktalardaki aramaların son bulmasından sonra teröristler bomba yüklü aracı Sultanbeyli'de patlattı.

5 AY ÖNCE SALDIRI YAPAN ÖRGÜTLE İLGİLİ ÇALIŞMA YOK

Geçtiğimiz yıllarda önleme dinlemesiyle onlarca canlı bomba ve bomba yüklü araç, patlatılmadan yakalanmıştı. MİT de geçtiğimiz yıllarda İzmir başta olmak üzere bazı şehirlerde muhtemel bombalı araç saldırılarıyla ilgili bilgi paylaşımı yapmıştı. Ancak geçmiş yıllarda da plaka ve araçlarla ilgili bilgi verilmediği öğrenildi. Eylemi üstlenen Halk Savunma Birliği (HSB) isimli örgüt, İBDA-C'ye yakınlığıyla bilinen Adımlar Dergisi'nin Kâğıthane'deki bürosuna yönelik 26 Mart'taki bombalı saldırıyı da üstlenmişti. Derginin yazarı Ünsal Zor'un hayatını kaybettiği bu saldırının ardından 5 ay geçmesine rağmen İstanbul İstihbaratı ve Emniyet İstihbaratı'nın, Halk Savunma Birliği isimli örgüt hakkında kapsamlı bir çalışma yapmadığı öne sürülüyor. MİT'in de bu örgütle ilgili emniyete bilgi vermediği ileri sürülüyor. Örgütün bomba yüklü araçla saldırısı gece saat 1 sularındaydı, ikinci saldırı ise sabah 6'da meydana geldi. İkinci saldırıda emniyet müdürü Beyazıt Çeken'in şehit düşmesiyle ilgili de ihmaller olduğu öne sürüldü. İlk saldırının ardından karakola yakın noktalarda gerekli aramalar yapılmadığı, bu nedenle polisin hedef haline geldiği belirtiliyor.

Zaman
<< Önceki Haber Bombalı saldırıda istihbarat zafiyeti! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER