'Bölge fotoğrafını çekmek için CHP'li 5 doktor vekil Diyarbakır'a gitti'


CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, CHP'nin dikkatli bir şekilde Doğu ve Güneydoğu'yu takip ettiğini belirterek, bölgenin fotoğrafını çekmek açısından 5 doktor milletvekilinin Diyarbakır'a gönderildiğini açıkladı.

CHP'ye ulaşan sağlık sorunlarıyla ilgili çok şikayetin bulunduğunu belirten Gök, "Bunları yerinde görmek ve incelemek ve yurttaşlarımızla beraber olmak yetkililerden bu konuda ayrıntıları öğrenmek adına CHP bugün 5 kişilik doktor milletvekillerini Diyarbakır'a gönderdi. Onlar bölgeyi ziyaret edecekler yetkililerde görüşecekler devlet yetkilileriyle görüşecekler, vatandaşlarla görüşecekler. Sağlık problemlerinin giderilmesi açısından aynı zamanda bölgenin de fotoğrafını çekmek açısından görüşlerini genel merkezimize iletecekler." dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Levent Gök, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) basın mensuplarının sorularının sorularını cevapladı. Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlayan Gök, "Her ne kadar Türkiye'de gazetecilik, basın emekçisi konularında çalışmak yaşadığımız süreçte gerçekten yürek isteyen bir iş olmasına karşın Türkiye'de özellikle gazetecilerin işsiz kaldığı ve haber yapan gazetecilerin tutuklu bulunduğu bir ülkede çalışan bir gazeteci olarak ayakta kalmak son derece güç." ifadelerini kullandı.

CHP KADROLARINI DAHA ÇOK GENÇLEŞTİREREK VE KADINLARLA OLUŞTURARAK YOLUNA DEVAM EDECEK

Bir gazetecinin, 'CHP Kurultayı var hafta sonu. Genel Başkan'ın PM'de değişikliğe gideceği söylendi. MYK'nın yeniden şekilleneceği bir süreç yaşanacak. Kurultay sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna Gök, şu cevabı verdi: "CHP'nin kurultayları diğer partilerin kurultaylarına benzemez. Çünkü gerçek kurultay CHP'de olur. Diğer partilerde yarışmaların yaşanmadığı dayatılan listelerin oylandığı kongre ve kurultaylar süreci CHP'de yoktur. O nedenle CHP kurultayları her zaman diğer partilerden farklı olarak basının ve kamuoyunun ilgisini çeken kurultaylardır. Genel Başkanımız özellikle çok uzun zamandan beri ifade ediyor. Gençler ve kadınların siyasete katılımı yönünde CHP Türkiye'de demokrasinin önünü açmak istiyor. Bu açıdan kurultayımızda özellikle toplumsal barışın bozulduğu kutuplaşmanın giderek arttığı bir ortamda toplumsal barış ve demokrasiyi öne çıkaran bir anlayış ile Türkiye'nin ihtiyacı olan barış iklimini ve kutuplaştırmadan ayrıştırmayı öne çıkartan bir anlayışla CHP kadrolarını daha çok gençleştirerek ve kadınlarla oluşturarak yoluna devam edecektir. Genel başkanımızın iradesi bu yöndedir. Bu irade tabandan da büyük destek bulmakta. CHP değişimlerin partisidir, CHP köklü gelenekleri olan bir parti olmasına karşın değişimleri içinde yaşatan bir partidir. Kurultayımızda Parti Meclisi seçimlerinde genel başkanımızın, tabanın ve kamuoyunun ön gördüğü değişimleri ve gerçekleştireceği yeni kadrolarla yoluna devam edeceğini ümit ediyoruz. Bu bakımdan bütün örgüt ve taban olarak genel başkanımıza tam desteğimizi ifade ediyoruz."

ANAYASA ÇALIŞMALARI

'Anayasa süreci işliyor. Meclis Başkanı'nın liderlere yazdığı mektup var. MHP'nin anayasa uzlaşma komisyonu üyeleri belli oldu. CHP'de bu adaylar belli oldu mu? Grup başkanvekilleri arasında bir temas olacak mı bu komisyon çalışması öncesi?' sorusu üzerine Gök, şunları kaydetti: "CHP öncelikli olarak Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu özgürlükçü bir anayasayı benimseyen ve bunu öne çıkartan bir anlayışı çok uzun zamandır ifade ediyor. Bu anlayışın içerisinde anayasanın 12 Eylül darbesi ile oluşturulan darbe hukukuna yönelik kimi maddeleri olduğu gibi anayasa dışında da oluşturulmuş olan ve AKP iktidarı döneminde çıkarılan pek çok antidemokratik hükümler var. Anayasa çalışmaları sadece anayasa maddelerine dönük değil iç hukukumuzda bireyin hak ve özgürlüklerini kısıtlayan, iktidarın keyfi yaptırımlarını ve denetimi engelleyen birçok maddenin de tartışılmasını gündeme getirecektir. Bu nedenle CHP devleti bireyi karşı koruyan değil bireyi devlete karşı koruyan özgürlükçü bir anlayışı benimsemektedir. Bu nedenle otoriter ve diktacı anlayışlara karşı bireyin temel hak ve özgürlüklerini öne çıkartan ve bireyin bütün alanlarda devlete karşı hak ve yükümlülükleri koruyan bir anlayışı iktidarın denetlenmesini ve iktidarın sınırlandırılmasını öneren bir anlayışı muhafaza etmekteyiz. Bu görüşlerle yola çıkıyoruz. Özellikle iktidar partisinin samimiyetini anayasa komisyonu kurulurken hazırlanacak çalışma yönergesinde görmek istiyoruz. Anayasa Komisyonu üyelerimizle ilgili Meclis Başkanı'nın mektubu Cuma günü Genel Başkanlığa ulaştı. Sanırım Genel Başkanımız da kısa zamanda bu mektuba yanıt verecektir. Komisyona katılacak isimlerden daha önemli ideolojik yaklaşımımız çok önemlidir. Komisyona hangi arkadaşımız katılırsa katılsın CHP'nin bireyin hak ve özgürlüklerini öne çıkartan iktidarı denetleyen ve iktidarın keyfi yönetimini engelleyen yaklaşımını savunacak arkadaşlarımız olarak CHP'nin ve tüm toplumun görüşlerini orada ifade edeceklerdir."

MUHALEFETİN GETİRDİĞİ TALEPLERDE KARAR ALMA SÜREÇLERİNİN DAHA MAKUL ORANLARA İNDİRİLECEĞİ BİR İÇ TÜZÜĞÜ SAVUNUYORUZ

'Bugün CHP'li doktor vekillerden oluşan bir heyetin Diyarbakır'a gittiği bilgiler var bölgede nasıl bir çalışma yapılacak?' sorusuna karşılık Gök, şu ifadeleri kullandı: "Her gün Doğu ve Güneydoğu'dan çok sarsıcı haberler geliyor. Bir yandan polis ve askerlerimiz şehit oluyor. Oldukça çok sayıda güvenlik görevlimiz yaralı oluyor. Dün de Sur ilçesinden 3 şehit haberi geldi. Öncelikle bugüne kadar süreçte hayatını kaybeden tüm asker ve polislerimize Allah'tan rahmet diliyorum ulusumuza başsağlığı diliyorum. Bu operasyonlar sürerken pek çok masum insanın öldürüldüğüne tanık oluyoruz. Çok acı haberler geliyor. Cenazeler günlerce yolda kalıyor. Hastanelerde yeterli sağlık hizmetlerinin sunulamadığına ve yaralılara özellikle anında ulaşılamadığına dair çok ciddi şikayetler geliyor. Doğu ve Güneydoğu neredeyse kan gölüne dönmüş durumda. Yaklaşık 1,5 milyon insanımızın etkilendiği bir bölgede sokağa çıkma yasakları var ve operasyonlar devam ediyor. Bu tablo içinde yurttaşlarımızın en temel hakkı olan sağlık haklarının ve diğer haklar gibi bütün haklarının zedelenmemesi, terörle mücadelenin meşru ceminde yürümesi ve hiçbir sivil yurttaşımızın zarar görmemesi açıdan CHP çok dikkatli bir şekilde Doğu ve Güneydoğu'yu takip ediyor. CHP'ye ulaşan çok sağlık sorunlarıyla ilgili şikayetler bulunuyor. Bunları yerinde görmek ve incelemek ve yurttaşlarımızla beraber olmak yetkililerden bu konuda ayrıntıları öğrenmek adına CHP bugün 5 kişilik doktor milletvekillerini Diyarbakır'a gönderdi. Onlar bölgeyi ziyaret edecekler yetkililerde görüşecekler devlet yetkilileriyle görüşecekler, vatandaşlarla görüşecekler. Sağlık problemlerinin giderilmesi açısından aynı zamanda bölgenin de fotoğrafını çekmek açısından görüşlerini genel merkezimize iletecekler."

Gök, anayasa çalışmalarında olduğu gibi içtüzüğe de muhalefetin daha fazla sesinin yükselteceği, soru önergeleri, araştırma önergeleri ve gensorularda karar sayısının makul düzeye çekileceği bir çalışma düzeni arzuladıklarını anlattı. Gök, sözlerini şöyle sürdürdü: "AKP'nin muhalefetin sesini kesme gayretlerinin dışındayız böyle bir konuda asla pazarlık dahi yapmayız. Avrupa örneklerinde olduğu gibi örneğin araştırma önergeleri veriyoruz sayısal çoğunlukla AKP bunları reddediyor. Ama CHP olarak bizim bakış açımız araştırma önergelerinde karar alma süreçlerinin daha az sayıya indirilmesi, soru önergelerimizin istisnasız yanıtlanması, meclisin denetim olanaklarının arttırılması. Bu mecliste iktidar partisi sayısal çoğunlukla denetimden kaçıyor. Biz denetimin mümkün olabildiği oranda kuvvetler ayrılığının gerçekleşeceğini ve siyasi iktidarın denetlenebildiği ve hesap verebildiği bir oranda Türkiye'nin demokratik bir ülke olacağına inanıyoruz. Bu nedenle CHP olarak iç tüzük çalışmalarında iktidarın keyfi yaklaşımlarının önüne geçecek iktidarın denetlenmesi ve hesap verilebilirliğini sağlayacak bir içtüzük arayışını sürdüreceğiz. Asla muhalefetin sesinin kesilmesi ile ilgili tartışmaların içinde dahi olmayız. Daha özgürlükçü daha katılımcı ve özellikle muhalefetin getirdiği taleplerde karar alma süreçlerinin daha makul oranlara indirileceği bir iç tüzüğü savunuyoruz. Bu bakımdan AKP'nin samimiyetini yine iç tüzük çalışmalarında göreceğiz." CİHAN
<< Önceki Haber 'Bölge fotoğrafını çekmek için CHP'li 5 doktor vekil... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER